Sayıştay’a şehir hastaneleri için suç duyurusu

Sayıştay’a şehir hastaneleri için suç duyurusu
TTB şehir hastanelerinde usulsüzlük yapanlarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Türk Tabibler Birliği(TTB) şehir hastanelerinde yaşanan usulsüzlüklere ilişkin Sayıştay’a suç duyurusunda bulundu.

TTB Merkez Konseyi, şehir hastanelerinin,"yetersiz ön hazırlık, mevzuata aykırı yetkilendirme, ihale komisyonlarınca eksik inceleme ve uygulamayı denetleyecek birimlerin kurulmaması" gibi nedenlerle kamu zararına neden olduğunu öne sürerek Sayıştay’a başvurdu.

Dilekçede  gerekli incelemenin yapılarak, ihmali ve suistimali bulunduğu tespit edilenler hakkında yargılama yapılması ve oluşan kamu zararının söz konusu ilgililerden tahsil edilmesi talep edildi.

BAŞVURU GEREKÇELERİ

 Birlik; "Mevzuata aykırı karar, işlem veya eylem varsa" ve "mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemden bir kamu zararı oluşuyorsa", bu zararın oluşmasına neden olan kamu görevlilerinin belirlenmesi ve oluşan zarardaki illiyet bağlarının ortaya konulması gerekiyor" talebinde bulundu.

Kapatılan hastanelerin, şehir hastaneleri kira bedelinin ve paranın değer analizinin yapılmaması kamu zararına neden olduğunu ifade edilen suç duyurusunda şehir hastanelerinde ÇED( Çevre Etki Değerlendirmesi) sürecinin işletilmemesine dikkat çekiyor.

İhalelerde fizibilite raporunda belirlenen yaklaşık maliyetin üzerinde bedel belirlenmesi, aynı hizmet için belirlenen bedeller arasında fahiş fark oluşması suç duyurusunun ihale yönünden itirazını içeriyor.

Sözleşmelerin özel hukuk hükümlerine tabi olmasının yasaya, harcama yetkisinin ise mevzuata aykırı olarak değerlendirildği dilekçede, kamu hizmeti imtiyazı verilmesine karşın, özel usulüne tabi işlem yapılmaması şikayet konusu.

Öne Çıkanlar