'Şehir Hastaneleri adı altında soygun merkezleri açılıyor'

'Şehir Hastaneleri adı altında soygun merkezleri açılıyor'
Şehir Hastaneleri'ni 'soygun merkezi' olarak nitelendiren meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi partilerin Ankara temsilcilikleri, ortak bir bildiriyle durumun vahametine dikkat çekti.

ARTI GERÇEK - Hakkındaki bir çok olumsuz tartışmanın eşliğinde hizmete açılan Şehir Hastaneleri ile ilgili her gün yeni bir itiraz yükseliyor.

Devlet hastanelerinin tamamının içine taşınacağı Şehir Hastaneleri sanıldığının aksine bir devlet hastanesi olmak yerine çeşitli holdinglere bağlı olarak çalışacak.

Hal böyle olunca sosyal haklar hiçe sayılarak hastalara ücret alınacak.

Şehir Hastaneleri ile ilgili en son itiraz Ankara'dan yükseldi.

Ankara içindeki 14 devlet hastanesinin parça parça taşınacağı Bilkent Şehir Hastanesi, CCN Holding’e bağlı bir ticaret merkezi olacak.

Şehir Hastanelerinin durumuna dikkat çeken Ankara'daki demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, siyasi partiler ve dernek temsilcileri, ortak bir bildiri yayımlayarak, Şehir Hastaneleri'nin bir 'soygun merkezi' olacağını ifade etti.

Üstelik halkın günde yaklaşık 1.5 milyon TL kira ödeyeceği bir 'soygun merkezi.'

ŞEHİR HASTANELERİNE ORTAK İTİRAZ

Devlet hastanelerinin kapatılarak insanların şehir Hastanelerine mahkum edilmesine karşı çıkan Tabip Odası, TMMOB, SES, Mimarlar Odası, Tüketici Hakları Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, KESK, CHP, ÖDP, EMEP, Birleşik Haziran Hareketi ve Halkevleri Ankara temsilcilikleri yayınladıkları ortak bir bildiriyle durumun vehametine dikkat çekti:

"Bu hükümet, yıllardır izlediği, dış borç ile finanse edilen, üretken olmayan sabit sermaye yatırımları ile tüketim ve savurganlık ağırlıklı, özelleştirmeci ekonomi politikalarının da bir sonucu olarak, zaten büyük ölçüde dışa bağımlı olan ülkemizi, hemen her alanda daha da dışa bağımlı hale getirdi. Üretim olmayınca kartopu gibi büyüyen dış borç, tefeci faiz oranlarına ulaşan borçla dahi dönemez hale geldi. Böylece Türk parasının nerede ise hiçbir değeri kalmadı. Laf ile peynir gemisini yürütmeye çalışan Recep Tayyip Erdoğan sürekli açıklama yaparak ‘Türkiye’de Türk Lirası geçer!’ diye haykırıyor. Bununla da kalmıyor, Türk Lirası dışında yapılmış bütün anlaşmaları Türk Lirasına çevirmeye zorluyor… Zorluyor ama kendisinin başında olduğu Hükümet tam tersini yapıyor!" 

'ŞEHİR HASTANELERİ SOYGUN MERKEZLERİ OLACAK'

Bir kaç aya kadar açılacağı duyurulan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ni 'Soygun Merkezi' olarak nitelendiren DKÖ, siyasi parti ve meslek odaları, devletin halkın cebinden yarattığı kaynakla dolar üzerinden kira ödemeye hazırlandığını belirtiyor:

"25 yıl boyunca biz ödeyeceğiz ama ne ödeyeceğiz, kaça anlaşma yapılmış söylenmiyor. Tahminlere göre yılda 80 milyon dolar. Bu parayı bu zor dönemde bu halk vergileri ile ödeyecek ama ne ödediğini, anlaşmasını öğrenemeyecek.

Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla Ankara’da bulunan 6 köklü kimi konusunda uzman Onkoloji, Yüksek İhtisas gibi devlet hastanesi kapatılacak. Mevcut hastanelerin eksikleri olabilir ama onlarca yıldır çok önemli hizmetler verdikleri ortada. Bunların eksikliklerinin tamamlanması, gerekiyorsa depreme uygun hale getirilmesi, daha modern ve çağdaş sistemlerle donatılması, daha yaygın, kamusal, ulaşılabilir, ücretsiz sağlık hizmeti için girişimlerde bulunmak var iken, parça parça kapatılarak, zamanla yok edilmesi, yerine merkezi, AVM benzeri, devasa, bizleri hasta değil, müşteri olarak görecek olan, hasta garantisi verilen merkezler inşaa etmek anlaşılır gibi değil. Özetle tasarruf derken tam bir israf örneği olacak bir uygulama. Sağlık Bakanlığı Sıhhiye’deki kendi binasını bıraktı ve dolar anlaşmalı (yıllık 5 milyon dolar) kiraya çıktı.

ŞEHİR HASTANESİNE VERİLECEK YILLIK 80 MİLYON DOLAR'A NELER YAPILABİLİR?

Biliyoruz ki yaşadığımız bu kriz ortamından en çok çocuklarımız olumsuz etkilenecek. Kriz 'geçse de' alım gücündeki erimeden dolayı çocuklarımızın kötü, yetersiz beslenmeden kaynaklı sağlıklarında oluşan kalıcı hasarlar geçmeyecek, hastalanıp, zayıf düşüp ölmeseler de ömürlerinde eksilmeler kaçınılmaz olacak.

Bildiride şehir hastaneleri için harcanan yıllık parayla neler yapılabileceği ise şöyle özetleniyor:  

  • Ankara’ya en az 400 tane Aile Sağlığı Merkezi, Sağlık Ocağı yapabilir.

  • Ankara’lıların hastane muayene katılım payı ödemeleri kaldırılabilir.

  • Ankara’nın okula giden 15 yaş altı bütün çocuklarına bir yıl boyunca günde yarım litre ücretsiz süt, daha iyisi doğru bir planlamayla sabah kahvaltı verilebilir.

Şehir Hastaneleri'ne verilecek kirayla yaygın, ücretsiz, ulaşılabilir kamusal sağlık hizmetleri verilmesi gerektiğini belirten DKÖ, Siyasi parti ve meslek odaları temsilcileri 

Tüm siyasi partilere, sendikalara, meslek örgütlerine, derneklere ve tek tek kişilere çağrıda bulunuyor:

"Gelin varlıklarımıza sahip çıkalım, hep birlikte tutum alalım, ortak davranalım. Bu kriz döneminde bu soygunu durduralım. Bu, sağlık merkezinden çok AVM benzeri soygun merkezinin açılması için Ankara’nın 6 önemli, kimi konusunda uzman devlet hastanesinin parça parça taşınarak kapatılmasına gelin izin vermeyelim, yanıbaşımızdaki devlet hastanelerine sahip çıkalım.

Öne Çıkanlar