Sektör 'acil önlem' diyor, TMO ihale açıyor

Sektör 'acil önlem' diyor, TMO ihale açıyor
İthalata dayalı tarım politikası yerli çiftçiyi fakirleştirirken, Rusya, Ukrayna çiftçisini zengin etti. Toprak Mahsulleri Ofisi ise buğdayda yeni uluslararası ihale açtı.

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, Türkiye’de buğday ekim alanlarının sınır değerlere ulaştığını belirterek, ürün destek politikalarının yetersizliği ve fiyatların ürün maliyetlerine yakın olması nedeniyle çiftçinin istediği geliri elde edemediği söyledi.

Taşpınar, "Buğdayı, kıraç alanların ürünü ya da münavebe ürünü olarak görülmekten kurtarmak, tercih edilir bir ürün haline getirmek gerekir" diye konuştu.

TMO ULUSLARARASI İHALE AÇTI

Öte yandan, Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO), 300 bin ton buğday alımı için ihale açtı. 300 bin ton buğday alımı için bir dizi uluslararası ihale açan Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 30 Ocak’a kadar teklif verilebilecek.

Geçtiğimiz günlerde, TMO'ya 2019 yılı için 1 milyon ton buğday ve mahlut, ayrı ayrı olmak üzere 700 bin ton arpa ve mısır ithalat kotası tanınmıştı. Hububat ve bakliyat ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına dair Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre, TMO'ya tanınan ithalat kotası 100 bin ton kuru baklagil ile 100 bin ton pirinci de kapsıyor.

Bu kapsamda yapılacak ithalata sıfır gümrük vergisi uygulanacak.

Öte yandan Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Türkiye çiftçisinden ton başına 825 liraya aldığı arpayı, Rusya ve Ukrayna çiftçisinden bin 150 ile bin 350 liradan ithal ettiğine dikkat çekti.

TÜRK ÇİFTÇİSİNİN AYAĞINA KURŞUN SIKTI

Aygun, batmakta olan çiftçinin elindeki traktör ve römorkları satmaya başladığını vurguladı. Aygun’un Türkiye tarımına ilişkin tespitleri özetle şöyle:

- Kuru soğan ithalatında 28 Şubat, 25 bin ton hazır ambalajlı domates konservesi ithalatında da 31 Mayıs’a kadar gümrük vergisinin sıfıra indirildi.

- TMO’ya vergisiz olarak 100 bin ton kuru baklagil, 1 milyon ton buğday ve mahlut, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır, 100 bin ton pirinç alımı için yetki verildi. TMO, Türk çiftçisinden ton başına 825 liraya aldığı arpayı, Rusya ve Ukrayna’dan 1150 ile 1350 TL’ye ithal etti. Oysa bizim çiftçimiz sadece 900 TL’den alım istemişti. Ukrayna ve Rusya çiftçisi zenginlerken, Türk çiftçisinin ayağına kurşun sıkıldı.

- Üretimi yönlendirecek bir Tarım ve Orman Bakanlığı’na ihtiyaç kalmadığı için Ticaret Bakanlığı bu işler ile ilgilenecek ve ithalat yapacaktır. Bakanlığa kilit vuracaklar. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar