'Sektördeki daralma endişe verici boyutta'

'Sektördeki daralma endişe verici boyutta'
Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Özdemir, otomotivdeki daralmanın endişe verici boyutta olduğunu, ÖTV indiriminin yetmeyeceğini başka önlemler gerektiğini söyledi.

Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, Bloomberg HT’ye yaptığı  açıklamada, otomotiv sektöründe yaşanan daralmanın endişe verici boyutlara ulaştığını söyledi.

Özdemir, bayilerin şu ana kadar ana firmaların ve distribütörlerin desteğiyle ayakta durduğunu, sürecin devam etmesi halinde  büyük sıkıntılar yaşanacağını dile getirdi.

Geçen yıla göre pazarda ilk beş ayda yarı yarıya daralma yaşandığını, 2017'ye göre daralmanın yüzde 60'ların üzerinde olduğunu vurgulayan Özdemir, sektörün morale ihtiyacı olduğunu, özellikle kurdaki gelişmelerin ve faiz oranlarının satışlar üzerinde çok etkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Özdemir, yıl sonu beklentisinin yüzde 35'lik daralmayla 400 bin adet civarı olacağını söylerken, bu daralmanın bayiler açısından çok olumsuz bir tablo ortaya çıkaracağını, finansal olarak güçlü olmayan bayilerin faaliyetlerini sürdüremeyeceğini kaydetti.

Sektördeki büyük oyuncuların tesislerini 1 milyon adetlere göre dizayn ettiklerini şu an itibariyle işletme maliyetlerini karşılayama hale geldiğini de belirten Özdemir, "ODD'nin açıkladığı sadece ÖTV desteği önerisi tek başına sektöre etki yapmaz, mutlaka başka önlemlerde alınması gerek" dedi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, 2019 sonuna kadar otomobil grubunda motor hacmi 1600 cc’yi aşmayan araçlarda ve ticari araç grubunda ÖTV’nin sıfırlanmasını ve KDV indiriminin yüzde 1 olarak devam ettirilmesini önermişti.

ARAÇ KİRALAMA PAZARI DA DARALIYOR

Özdemir, Otokoç olarak 2019’da satış hedeflerinin 48 bin yeni araç ve ikinci elle beraber 61 bin araç olduğunu belirterek, sektörde ikinci el araç satışının arttığını söyledi. Özdemir, "Araç kiralama pazarında da daralma devam ediyor. Günlük kiralamalarda havayolu yolcu sayısını takip ediyoruz.  İlk defa dört ay üst üste iç pazarda yolcu sayısı düştü. Bu tabloyla daha önce hiç  karşılaşmadık" dedi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar