'Sel felaketinin sorumlusu doğa talanında ısrar edenler'

'Sel felaketinin sorumlusu doğa talanında ısrar edenler'
Artvin Çevre Platformu: ‘Sel felaketine, Yeşil Yol projesinde, HES’lerde, maden işletmelerinde, taş ocaklarında ısrar eden yanlış politikalar neden olmuştur.’

Ordu'da yaşanan sel felaketinin, doğa katliamı, çarpık yapılaşma, HES'ler, taş ocakları ve ormanların yok edilmesinden kaynaklandığını belirten Artvin Çevre Platformu, 19 Ağustos'ta Artvin'de bir eylem yapacak. Artvin STK ve Platformları da cumartesi günü saat 15.00'da Galatasaray Lisesi önünde olacak. 

Artvin Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, ""Sahil yolu ile başlayan paragöz bir anlayış Karadeniz'i bir baştan bir başa, toprağından, suyundan, yeşilinden ve insanından kopartarak karartmaya çalışıyor. En son, Ordu'da yaşanan sel felaketi ile bir kılıf bulunamaz ve gizlenemez biçimde kendini gösteren yıkım, kader değil; bilinçli bir projenin sonucudur" denildi.

'DOĞA KIYIMINA KARŞI ÇIKANLAR SUSTURULMAYA ÇALIŞILDI'

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Bu projelerle bölgemizde, büyük zararlar gören Artvinliler olarak, Ordulu kardeşlerimizle dayanışmak ve bu vesileyle bir kez daha konu ile ilgili kaygılarımızı ortaya koymak, siyasal iktidarı uyarmak istiyoruz. Doğanın çağlar boyu oluşturduğu, kendi içerisindeki uyumu ve dengeyi hiçe sayarak, bölgenin suyunu, yeşilini, toprağını, çiçeğini, böceğini uluslararası sermayeye peşkeş çektiler. Bölge adeta, Arap şeyhlerince, Avrupalı ve Amerikalı dolar baronlarınca yayla yayla, dere dere, köy köy işgal edildi. AKP iktidarı ise bu işgali kolaylaştırmak için; bürokrasiyi, devleti, valisini, kolluk güçlerini sömürge bir ülkenin iç işleyişi niteliğine dönüştürdü. Bu insanlık dışı kıyıma karşı çıkan yaşam savunucuları, yıllardan bu yana en ağır yöntemlerle susturulmaya çalışıldı.

Cerattepe'de, Şavşat'ta, Arhavi'de, Fındıklı'da, Fatsa'da, yargıda defalarca haklı çıkan doğa savunucularına karşı AKP iktidarı kanunun arkasından dolanarak, yandaş savcı ve yargıçlarla yeni kararlar aldırdı ve durumu içinden çıkılmaz bir hale getirdiler.

Ordu'daki manzara, bu insanlık dışı uygulamaların sonuçlarını apaçık ortaya koyuyor. Sahil yolunda ulaşım felç oldu, onlarca köyde yaşam alt üst oldu, onlarca köprü yıkıldı, bölge halkının tek geçim kaynağı olan tonlarca fındığı sel denize sürükledi. Maddi hasarın haddi hesabı yok. Sel felaketine, Yeşil Yol projesinde, HES'lerde, maden işletmelerinde, taş ocaklarında ısrar eden yanlış politikalar neden olmuştur. Bu ilk değildir, ne yazık ki bölgemiz daha da büyük felaketlere gebedir.

Bütün bu nedenlerle, kulaklarının sağır olduğunu bile bile hükümeti bir kez daha bu politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Asıl ümidimiz bölge halkındadır. Bölge halkının Samsun'dan Şavşat'a kadar, birlikte örgütlenmesi ve uygulamalara karşı direnmesi tek çözümdür. Karadeniz'i karartmanıza izin vermeyeceğiz. Bu amaçla, herkesi 19 Ağustos'ta Artvin'de gerçkeleştireceğimiz 'Artvin Bizim' etkinliğine katılmaya çağırıyoruz. Ordu Halkına bir kez daha geçmiş olsun diyor, acılarını paylaşıyoruz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar