Seçilmiş dört belediye eşbaşkanı gözaltına alındı

Seçilmiş dört belediye eşbaşkanı gözaltına alındı
Diyarbakır’da 4 seçilmiş belediye başkanı sabah saatlerinde gözaltına alındı. Polis, eşbaşkanların gözaltına alınmasına 'yürütülen bir soruşturmayı' gerekçe gösterdi.

Remzi BUDANCİR 


ARTI GERÇEK - Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Selçuk Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz ve Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz ile Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer'in evlerine sabahın erken saatlerinde polisler tarafından baskın yapıldı. Yapılan baskının ardından Mızraklı, Yılmaz, Özer, Ayaz ve Nazlıer gözaltına alındı.

Mızraklı’nın avukatlarından Mehmet Emin Aktar gözaltını sosyal medya hesabından duyurdu. Aktar, "Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı A. Selçuk Mızraklı sabah 06 da evinden gözaltına alındı. Arama ve gözaltı kararında suçlama nedeni 'yürütülen bir soruşturma' yazılı sadece" dedi.

ÇALIŞANLARIN BELEDİYEYE GİRMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban’ın gözaltına alındığı sabahın erken saatlerinde polis Kayapınar Belediyesi'ne gitti. Kimseye haber verilmemesi için güvenliğin telefonlarını toplayan polis, belediyede arama yaptı. Polisin belediyede arama yaptığı personelin sabah işe gelmesi ile öğrenildi. Bunun üzerine HDP Diyarbakır Milletvekilleri Dersim Dağ, Remziye Tosun ve Saliha Aydeniz belediyeye gitti. Polis ise ilk etapta çalışanların belediyeye girmesine izin verilmedi.

HDP’Lİ VEKİLLER POLİSİN TUTUMUNA TEPKİ GÖSTERDİ

Belediyede arama yapıldığı sırada bölgeye çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. 3 TOMA ve çok sayıda zırhlı araç belediyenin önünde konuşlandırıldı. Belediyede aramalar başkanlık odasının bulunduğu katta devam etti. Milletvekilleri, polisin başkanlık odasında tek başına arama yapmasına tepki göstererek orada bulunmak istedi. Polisin vekillerin girişine izin vermemesi üzerine tartışma çıktı. HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Saliha Aydeniz polisin tutumuna tepki gösterdi.

BELEDİYE GİRİŞ KAPISI KALKANLARLA KAPATILDI

Belediye personeli, polisin bu uygulamasını alkış ve sloganlarla protesto etti. Bunun üzerine belediye binasına çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi. Başkanlık katında bulunan personel, polis tarafından dışarıya çıkarıldı. Çevik kuvvet polisleri, gazetecileri de dışarıya çıkardıktan sonra belediye giriş kapısını kalkanlarla kapattı. Polis, belediyenin kamu kurumu olduğunu belirterek, personelle görevlerinin başına gidebileceğini bildirdi.

KEZBAN YILMAZ’IN ANNESİ’DE BELEDİYE ÖNÜNDEYDİ

Girişleri çevik kuvvet polisi tarafından tutulan, çok sayıda TOMA ve zırhlı aracın konuşlandırıldığı belediyenin önünde çok sayıda yurttaş vardı. Dayanışma için gelenlerin arasında sabah saatlerinde gözaltına alınan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Şükran Yılmaz’da vardı. Bunun haksızlık olduğunu ifade eden Yılmaz, "Ne diyeyim… Allah hakkımızı onlarda bırakmasın. Ben Kezban’ın annesiysem,   Selçuk Mızraklı’nın da kardeşiyim. Kezban’ın arkasındayım. Onunla gurur duyuyorum.  Neden gözaltına alındığını bilmiyoruz. Biliyorum ki Kezban’ın suçu yoktur. Tek bir amaç için yapmış olabilirler oda kayyım için. Başka ne için olabilir. Atasın… Ne yapabilir başka" diyerek tepkisini dile getirdi.

HALK TEPKİLİ

Yılmaz’ın yansı sıra belediyenin karşısında çok sayıda kişi toplandı. Polis belediyenin önüne gitmelerine izin vermedi. Kalabalık grup belediyenin karşısında bulunan ana caddenin diğer tarafında durabildi.  Yoldan geçenler belediye önündeki hareketliliği görünce durdu. Neler olduğunu anlamaya çalıştı. Yurttaşlar, bunun kayyım hazırlığı olduğunu ifade ederek tepkilerini dile getirdi. HDP seçmeni olduğunu ifade eden bir yurttaş şunları söyledi: "Benim belediye ile bir ilişkim yok. Ama seçimde oyumu HDP’ye verdim. Baksanıza ne yapıyorlar?  Seçme hakkımız, irademiz ayak altına alındı. Bunu net söylüyorum. Bu günde seçim olsa, yarın da olsa, 10 yıl sonrada olsa bir şey değişmez.  Tekrar oyumu HDP’ye veririm. Ama biliyorum ki durmayacaklar. Gözaltına alacaklar, kayyım atayacaklar… Ama zerre korkum yok. Onlar eninde sonunda gidecekler. Halk iradesi belediyelerde hakim olacak. Seçimle gelenler yönetecek."

POLİS BELEDİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMAYA İZİN VERMEDİ

Polisin belediyede araması devam ederken HDP Diyarbakır İl Örgütü, milletvekillerin katılımı ile Kayapınar Belediyesi önünde açıklama yapmak istedi. Polis, Valiliğin il genlinde açık alanda basın açıklaması, eylem ve etkinlikleri yasakladığını belirterek buna izin verilmeyeceğini söyledi. Belediye önünde toplanan kalabalık çevik kuvvet tarafından kalkanlarla çembere alındı. Polis dağılmaları yönünde anonslar yaptı. Polis çemberinde yapılan görüşmelerin ardından belediye önünde açıklama yapılamadı.

KESEN: BU HALK İRADESİNE SAHİP ÇIKACAKTIR

Basın açıklaması HDP Kayapınar İlçe Binasında kapalı alanda yapıldı. HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, Kürtçe açıklama yaptı. Bu uygulamalara sert tepki gösterdi.  Ceylan’dn sonra söz konuşan  Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, bunun kayyım hazırlığı olduğunu söyledi. Sabahın ilk saatlerinde 4 eşbaşkanın gözaltına alındığını ifade eden Kesen,      "Bu sistemin yine giderek bir bataklığa gittiğini görüyoruz. Öç alır gibi seçilmişlere, Kürtlere, siyasetçilerine, Kürt partilerine hunharca müdahale ediyorlar. 3 yıl önce yine bir kayyım gelmişti. 31 Martta yapılan seçimde halk iradesine tekrardan sahip çıkmıştır. AKP’yi sandığa gömmüştür. Tekrar seçilmişlerimizin kapısı kırılarak gözaltına alınmıştır. Belediyemiz hala ablukadadır. Bu halk iradesine sahip çıkacaktır" diyerek uygulamalara tepki gösterdi.

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar