Selvi: Kabine değişikliği beklentisi Albayrak'ın etrafında toplanıyor

Selvi: Kabine değişikliği beklentisi Albayrak'ın etrafında toplanıyor
'Değişim denilince akla kabine değişikliği geliyor. Hatta daha çok, Hazine Bakanı Berat Albayrak değişecek mi değişmeyecek mi sorusu etrafında toplanıyor.'

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni partiye ilişkin mesajlarını Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu'nun memleketinde vereceği belirtilirken, AKP kulisleri de kabine değişikliğiyle çalkalanıyor.

Erdoğan'ın Davutoğlu'nun memleketi Konya ve Gül’ün memleketi Kayseri'de yeni partiye ilişkin açıklamalar yapacağı öğrenilirken, AKP çevrelerinde kabine değişikliğine ilişkin 2 tez olduğu ifade ediliyor.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, AKP kulislerini meşgul eden yeni parti, kabine değişikliği ve iktidarın siyaset tarzına ilişkin hamlelerinin ne olacağını yazdı.

Erdoğan'ın yönetimde, siyaset tarzı ve dilinde köklü değişiklikler yapmayacağını aktaran Selvi, kabine değişikliğinde en merak edilen ismin cumhurbaşkanının damadı Hazine Bakanı Berat Albayrak olduğunu yazdı.

Selvi'nin yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

"AK Parti çevrelerinde iki tez var:

1- Reis radikal değişiklikler yapacak.
2- Cumhurbaşkanı ince ayarla yetinecek.

Değişim denilince hemen akla kabine değişikliği geliyor. Hatta daha çok, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak değişecek mi değişmeyecek mi sorusu etrafında toplanıyor. AK Parti yönetimindeki değişiklik talebi dahi ondan sonra geliyor. Oysa AK Parti’nin siyaset tarzı, dili ve ülke yönetimiyle ilgili birtakım değişikliklere ihtiyacı var. Tekrarlanan İstanbul seçimleri bunu daha kaçınılmaz hale getirdi. Çünkü önümüzdeki ilk seçim, Erdoğan’ın seçimi olacak. Erdoğan bir yandan kendi içinden çıkacak yeni partilerle, diğer yandan muhalefetle mücadele etmek zorunda kalacak. Bir anlamda iki cephede savaşacak. Abdullah Gül-Ali Babacan ile Davutoğlu’nun kuracağı partinin ne yapacağı önemli değil. Asıl soru ne götüreceği. Yüzde 50 artı 1’in arandığı Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 1 demek altın hisseyi elinde tutmak demek. Yani durum ciddi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yakından tanıyanlarla konuşuyorum. Erdoğan’ın köklü değişiklikler yapmayacağını söylüyorlar. Bu olay önümüzdeki günlerde daha da netleşecek. Ama yakın çevredeki beklenti, Erdoğan’ın küçük düzenlemelerle yetineceği yönünde. Kongre sürecini başlatarak hem parti bütünlüğünü korumayı hedefliyor, hem de partideki değişimi doğal süreci içinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu AK Parti yönetiminde bir değişiklik olmayacağı anlamına gelmiyor. Kongre sürecine yayılmış olan uzun vadeli bir yenileşme olacak.

Erdoğan siyaset dilinde ve ülke yönetimindeki tarzında köklü bir değişiklik yapacak mı? Yakın çevre bunun söz konusu olmadığı noktasında hemfikir. Çünkü Erdoğan bu noktalarda bir yanlışlık görmüyor. İstanbul seçimlerinin kaybedilmesini ise "Eski arkadaşlarımız bizi sırtımızdan hançerledi" olarak değerlendiriyor. Eski arkadaşlar kim? Yereli bilmiyorum ama Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu’nun kast edildiği net.

Edindiğim izlenime gelince... Radikal değişiklikler beklemiyorum. Ama bazı değişiklikler olacağı kesin. Önemli olan, o değişikliklerin kamuoyunu tatmin edip etmeyeceği..."

Yazının tamamını okumak için tıklayınız...

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar