Şiir paylaşan avukata üç örgütten propaganda suçlaması

Şiir paylaşan avukata üç örgütten propaganda suçlaması
Savcılık, ‘Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek’ şiirini paylaşan Ahmet Hulusi Kırım’ın 3 ayrı örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle cezalandırılmasını istedi.

Ahmet TİREJ KAYA


Savcılık tarafından hazırlanan ve İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, ‘İstanbul 2. Jandarma Komutanlığı’nın açık kaynaklar üzerinden yaptığı araştırmalarda Ahmet Hulusi Kırım kullanıcı adlı facebook hesabı üzerinden’ TKP/ML, MKP ve THKP-C/MLSPB adlı örgütlerin propagandasının yapıldığı iddia ediliyor.

13 Mayıs 2019 tarihinde hazırlanan iddianamede, Kırım’ın geçmiş yıllarda yaşamını yitiren TKP/ML ve MKP üyelerinin fotoğraflarını Adnan Yücel’in ‘Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek’ adlı şiiriyle birlikte paylaşması ve 1981 yılında yaşamını yitiren THKP-C/MLSPB üyeleri Ercan Yurtbilir, Doğan Özzümrüt, Tamer Arda ve Atilla Ermutlu adlı kişilerin fotoğraflarını "Unutulmasınlar" yorumuyla paylaşmasına delil olarak yer veriliyor.

"PROPAGANDA BELLİ ŞEKİLDE OLMAYABİLİR"

Avukat Kırım savunmasında söz konusu paylaşımların kendisine ait olduğunu belirterek, fotoğraflarda bulunan bazı kişilerin avukatı olduğunu ve söz konusu isimlerin ölümlerini hatırlatmak amacıyla paylaşım yaptığını ifade ediyor.

Söz konusu iddianamede ‘örgüt propagandasının belirli bir şekilde yapılmasının şart olmadığı, yazılı, sözlü fiillerle olabileceği gibi gösteri, protesto vb. yollarla yapılmasının da mümkün olabileceği’ ve yapılan paylaşımların "Basın ve Yayın Yoluyla Terör Örgütü Propagandası Yapmak" suçuna uyduğu ifade edilerek Kırım’ın cezalandırılması talep ediliyor.

Dava kapsamında 4 Aralık 2019 tarihinde hazırlanan mütalaadaise, Kırım’ın TKP-ML, MKP ve THKP-C/MLSPB adlı örgütlerin ‘cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek şekilde suça konu paylaşımda bulunarak üzerine atılı suçu işlediği’ ifadesi kullanılarak cezalandırılması isteniyor.

 "ALINACAK KARARLAR SİYASİ OLACAKTIR"

Davanın karar duruşması 23 Ocak 2020 tarihinde görülecek. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Avukat Kırım, "Bu tip siyasi davalarda konjonktüre göre kararlar da farklı olabiliyor. Yargıç teminatının, yargı bağımsızlığının, ondan öte hukukun iğdiş edildiği günümüzde verilecek kararlar da yasaya uygun değil siyasi olacaktır. İdarenin muhalif unsurlara her türlü zulmü reva gördüğü, insanları ceza ile yıldırmak istediği günümüzde kendi davamda da netice farklı olmayacaktır" ifadelerini kullanıyor.

"GÖREVİM İNSAN YAŞAMINI SAVUNMAKTIR"

Türkiye’nin hiçbir dönemde hukuk devleti olmadığını, bazı dönemlerde yasa devleti olduğunu söyleyen Kırım, "Ben suça konu edilen paylaşımlarımda 12 Eylül faşist darbesi sonrası kollukta işkence ile katledilen, sokakta infaz edilen insanları andım. Önce bir insan sonra bir hukukçu olarak görevim insan yaşamını savunmaktır. Bundan sonra da savunmaya devam edeceğim" diyor.

Öne Çıkanlar