Şık: Bu karar iktidar içi savaşın göstergelerinden biri

Şık: Bu karar iktidar içi savaşın göstergelerinden biri
Cumhuriyet gazetesi davası kararını değerlendiren Ahmet Şık, 'Adalet Bakanı Gül ile Pelikan Çetesi diye kodlanan grubun yargıdaki güç tahkimatının göstergesi' dedi.

Yerel mahkeme, Cumhuriyet gazetesi davasında, Yargıtay'ın bozma kararına uymayarak eski kararında direndi. Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Aydın Engin'in de aralarında bulunduğu 13 sanıklı davanın ilk duruşmasında mahkeme sadece gazeteci Kadri Gürsel hakkında beraat kararı verdi, diğer 12 gazeteci yazar ve gazete çalışanı hakkında ise bozma kararına direnilmesine hükmedildi. Böylece 12 sanık hakkında eski cezalar verilmiş oldu.

Davanın sanıkları arasında yer alan HDP İstanbul Milletvekili ve gazeteci Ahmet Şık, mahkemenin kararını DW Türkçe'ye değerlendirdi

Ahmet Şık, mahkemenin verdiği hükmün kendisini şaşırtmadığını ifade ederek. "Yargıtay’ın 16. Ceza Dairesi’nin bozma kararı ile şu anki ilk derece mahkemesinin direnmesi bize yargı üzerinden güç savaşının devam ettiğine dair bir emareye işaret ediyor" dedi.

Şık, "Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile Pelikan Çetesi diye kodlanan, Cumhurbaşkanının damadının da yönettiği iddia edilen grubun yargıdaki güç tahkimatının bir göstergesi. Bu iktidar içi bir iç savaşın göstergelerinden biri bence" diye konuştu.

"Türkiye yargısından hukuk normlarına uygun bir karar çıkacağı yönünde hiçbir zaman beklentisinin olmadığını" ifade eden Şık, "Bunlar siyasi kararlardır. Emri siyaset vermiştir. Medya ve yargı mensupları da bu emre uyarak tetikçilik yapmışlardır" dedi.

Yine de "karamsarlığa kapılmadığını" söyleyen eski Cumhuriyet çalışanı Şık, sözlerini "Emri verenler de dahil olmak üzere bu komploda görev alan herkesin yargı önüne çıkacağından eminim. Tek dileğim, kendilerinin gibi bir yargının eline düşmeyip evrensel hukuk normlarına göre hareket eden yargı mensuplarının ellerine düşmeleri" şeklinde noktaladı.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan 2018'de, "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme" iddiasıyla, gazetenin eski çalışanları Akın Atalay'a 8 yıl 1 ay 15 gün, Orhan Erinç'e 6 yıl 3 ay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Aydın Engin'e 7 yıl 6'şar ay ve Hikmet Çetinkaya'ya 6 yıl 3 ay hapis cezası vermişti. Sanıklar Bülent Utku 4 yıl 6 ay, 2 yıl 6 ay, Güray Tekin Öz, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör ile Önder Çelik'e 3 yıl 9'ar ay, Yusuf Emre İper'e de 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmesine hükmedilmişti.

Sanıklar Bülent Yener, Günseli Özaltay ve Turhan Günay'ın ise tüm suçlamalardan beraatlerine karar verilmişti. Twitter'da "Jeansbiri" isimli hesabın sahibi olan sanık Ahmet Kemal Aydoğdu "örgüt üyeliği" suçundan aldığı 10 yıl hapis cezasına çarptırılırken; gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar ile İlhan Tanır'ın dosyasının da ayrılmasına karar verilmişti.

5 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR CEZAEVİNE GİRMİŞTİ

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (İstinaf) mahkemenin kararını 19 Şubat 2019'da onadı. İstinafın onayının ardından, 5 yıla kadar hapis cezası almış olan Kadri Gürsel, Güray Öz, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Emre İper, Önder Çelik, Bülent Utku ve Hakan Kara'nın cezası kesinleşmiş oldu. Bu kararla 5 yılın altında ceza almış olan sanıklar Güray Öz, Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Emre İper, Önder Çelik ve Hakan Kara 25 Nisan 2019'da cezaevine girdi. Kadri Gürsel ise 29 Mayıs 2019'da cezaevine girdi. Cezası 5 yılın üstünde olanların dosyası ise Yargıtay'a gönderildi. 

YARGITAY KARARI BOZMUŞTU

Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise 12 Eylül 2019'da Cumhuriyet gazetesi eski çalışanları hakkındaki  "terör örgütüne yardım"dan verilen mahkûmiyet kararlarını bozmuştu. Yargıtay, mahkumiyet hükümleri istinaf mahkemesinde kesinleşerek cezaevine giren sanıklar Önder Çelik, Bülent Utku, Güray Öz, Musa Kart, Hakan Kara ve Mustafa Kemal Güngör'e de sirayet etmesi gerektiğine karar vererek cezalarının infazının durdurulmasına hükmetmişti. Hakkında yakalama kararı bulunan Bülent Utku'nun yakalama kararının kaldırılmasına da hükmeden Yargıtay, tahliyesine karar verilen sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmasını kararlaştırmıştı. Gazetenin muhasebe servisi çalışanı Emre İper hakkında ise cezasının onanmasına karar verilmişti. İper, yargı paketinde yapılan değişiklik sonrası tahliye olmuştu. Öte yandan, Twitter'da "Jeansbiri" isimli hesabın sahibi olan sanık Ahmet Kemal Aydoğdu'nun ise "örgüt üyeliği" suçundan aldığı 10 yıl hapis cezasının onanmasına karar verilmişti. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar