'Sıkı para politikası yerine 'kafana göre takıl' politikası'

'Sıkı para politikası yerine 'kafana göre takıl' politikası'
İYİ Parti Başkan Yardımcısı Özdağ, 'Artık Türkiye'de sıkı para politikası yok. Damat Bey'in 'kafana göre takıl' ekonomi politikası var' eleştirisi yaptı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi. TÜİK tarafından dün açıklanan enflasyon rakamlarının gerçek olmadığını söyleyen  Özdağ, "Artık Türkiye'de sıkı para politikası yok. Damat Bey'in 'kafana göre takıl' ekonomi politikası var. Cumhuriyet tarihinin en büyük finans krizi ile karşı karşıyayız. İlk 100 günde ülkenin parası resmen pul oldu" dedi.

EKONOMİSTLER: İLAN EDİLENLE HALKIN ENFLASYONU BİRBİRİNİ TUTMUYOR

Özdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında, Merkez Bankası'nın nisan ayında yapılması gereken genel kurulunun bu aya alınması kararının tepkilere neden olduğunu söyledi.

SEÇİM EKONOMİSİ BU KEZ MERKEZ'İN GENEL KURULU'NU VURDU

Merkez Bankası'nın bu aksiyonunun piyasada oluşan güvensizliği perçinlediğini ileri süren Özdağ, "Bu karar ile piyasada likidite sıkışıklığı olduğu hissedilmiştir. Merkez Bankası'nın karını seçim öncesinde Hazine'ye aktarma çabası olarak görünen bu karar, bankanın politikaya bulaştığını bir kez daha ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

SEÇİM HARCAMALARINA KAYNAK YARATILACAK

Özdağ, uygulamanın bu şekilde devam edecek olmasının Merkez Bankası'nın banknot matbaasının seçim öncesinde para basarak bir siyasi partinin seçim harcamalarına ve dağıtılacak yardımlara kaynak yaratması anlamına geleceğini savundu.

Enflasyon oranına da değinen Özdağ, TÜİK'in açıkladığı enflasyon sepetinde 407 malın bulunduğunu, bunlardan 202 malın fiyatının arttığının görüldüğünü belirtti.

AKP'NİN KRİZ ÇÖZÜMÜ: MERKEZ'DEN KAR TRANSFERİ

100 GÜNLÜK ACİL EYLEM PLANI FİYASKOYLA SONUÇLANDI

Yapılan değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını öne süren Özdağ, şunları söyledi:

Enflasyonu eğip bükünce, istatistik kurumlarına yalan söyletince ne oluyor? Seçmenin tamamı bu oyunun farkında. Yaşanan gerçek enflasyon yüzde 100'ün üzerinde. Kimse halkı kandırmaya kalkmasın. Elektrik, su, doğalgaz ile tüm gıda ve tarım ürünlerinde fiyat artışını yaşayarak gördük. 2019 yılı başında yaşanan yüzde 10'luk indirim, fiyatı yüzde 100 artmış bir malın fiyatının yüzde 10 düşmesidir.

ENFLASYON YÜZDE 20.30 AMA ALBAYRAK MEMNUN

Artık Türkiye'de sıkı para politikası yok. Damat Bey'in 'kafana göre takıl' ekonomi politikası var. Cumhuriyet tarihinin en büyük finans krizi ile karşı karşıyayız. Başarılı gibi gösterilmeye çalışılan birinci 100 Günlük Acil Eylem Planı fiyasko ile sonuçlandı. İlk 100 günde ülkenin parası resmen pul oldu. Cumhuriyet tarihinde ilk defa bu boyutta bir kriz yaşanıyor. Hem finans kesimi hem reel kesim zor durumda.

AKP YEREL SEÇİMLERE KADAR HALKI UYUTACAK

Türkiye için 2019'da yüzde 0,5 ile yüzde 1,5 arasında değişen küçülme tahmini yapıldığını anlatan Özdağ, tüm dünyanın AKP hükümetini uyardığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Onlar da aslında ne olacağını görüyor, biliyor ama AKP'nin tercihi yerel seçimlere kadar halkı uyutmak olduğu için hala inatla bu zor durum ile gerçek mücadele yapılmıyor. 31 Mart 2019 yerel seçimleri yapıldı, bitti; sıra ekonomiye geldi. Finans kesimini mi reel sektörü mü kurtaracaksınız? Piyasaya dağıtılan yardımlar, bol keseden dağıtılan ve geri dönmeyen KOBİ kredileri, bol keseden yandaş şirketlere yapılan vergi operasyonları, ihale kıyakları bitmedikçe, israfa, saray inşaatına, uçak ve araba saltanatına son verilmedikçe ekonomide iyileşme olmayacağını bir an önce görmeniz lazım. Suriyeli sığınmacılara harcadığınız 40 milyar doların bu krizi tetikleyen en büyük unsur olduğunu görmemek nasıl bir körlüktür. 2011'den bu yana harcanan 40 milyar dolar olmasaydı 2015 ve sonraki yıllarda bütçe açığı olmayacaktı. Hala Suriyeliler konusunda adım atmamak Türkiye'nin geleceğini yok ediyor." (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar