'Sine-i millet çekilmektir, çekilmek istemiyoruz, üzerine gitmek istiyoruz'

'Sine-i millet çekilmektir, çekilmek istemiyoruz, üzerine gitmek istiyoruz'
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP'nin sine-i millet talebini ele aldığı toplantıda yapılan değerlendirmeler sonrasında ortaya çıkan erken seçim çağrısı hakkında konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli "Sine-i Millet çekilmektir. Biz çekilmek istemiyoruz. Üzerine gitmek istiyoruz." dedi. 

ARTI TV'de yayınlanan "ODAK" programında Sibel Hürtaş'ın sorularını yanıtlayan Temelli, parti tabanından gelen Meclis'ten ve belediyelerden çekilme talebini, HDP'li belediyelere kayyım atanmasını ve yaptıkları erken seçim çağrısını değerlendirdi. 

Erken seçim çağrısını yineleyen Temelli, "Erken seçim açıklamamız iktidarın yönetememe haliyle alakalı. 2016’dan beri yaşadıklarımız. Anayasa referandumundan bugüne sistem giderek demokrasiden kaçan, otoriter bir rejimi inşa etmeye çalışan bir aklı üretiyor ve dayatıyor.

31 Mart seçimlerine kadar böyle geldik. Tüm bu süreçte tek adam rejimi diye ifade edilen otoriter rejim, demokratik siyaseti tasfiye etmek için hamlelerini yaptı. Bu sayede toplumu sindirmek, şiddetle baskıyla sessizleştirmek istedi. Buna karşı direnen HDP’ydi. Hep direndik. HDP, "Faşizmi yıkmalıyız" çağrısını defalarca yaptı ve 31 Mart’ta stratejik bir karar alarak, seçime girdi. Böylece Türkiye’nin üzerindeki ölü toprağı kalktı. İnsanlar bu rejimin yıkılabileceği umuduna sahip oldu, siyaset de yeni bir kulvara taşınmış oldu" ifadelerini kullandı.

31 Mart yerel seçimleri sonrasında İstanbul seçim sonucunun iptal edilmesini hatırlatan Temelli, "31 Mart'tan sonra iktidar İstanbul'a kayyım atadı. Biz de Haziran ayında demokrasi ittifakıyla birlikte iktidarın kaybedebileceğini gösterdik." diye konuştu.

Dün, HDP'nin, sine-i millet talebini ele aldığı geniş katılımlı toplantıda yapılan değerlendirmeler sonrasında ortaya çıkan erken seçim çağrısı hakkında konuşan HDP Eş Genel Başkanı, iktidarın erken seçim çağrıları karşısında sessizliğe gömüldüğünü söyledi.

İktidarın kayyım politikasına karşı yerel demokrasi perspektifini savunan Temelli özetle şöyle konuştu: 

31 Mart seçimlerinin ardından erken seçim sorularına, "Seçimin tarihini siyasetçiler değil siyaset belirleyecek" dedik. 2023’e göre siyaset şekillenmeyecek. Daha sonra açıklamalarımızda da dile getirdik, iktidar yönetemiyor.

''Sandık bize yaklaşıyor' demiştik. Tezkere geçtiğinde de yeni bir sürecin olduğunu dile getirmiştik. Maalesef tezkere sürecinde yalnız kaldık. Sine-i Millet çekilmektir. Biz çekilmek istemiyoruz. Üzerine gitmek istiyoruz.

İktidar erken seçim çağrısını yok sayamaz. 2020 yılı hem Türkiye açısından hem de dünya açısından önemli olacak. Ben de 2020 yılı içerisinde seçim olmasını beklerim. Sistem değişmeli. Onun için de toplumsal mutabakat olmalı. Kayyum atanıyor toplum tepkisiz. Tepki vermemiz lazım. Demokratik siyaset içerisinde tepki vermek gerekiyor.

Hem 'cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi'ne karşıyız hem de bu sistemden önceki statükoya karşıyız. Bundan sonra çok yoğun bir programımız var, saha çalışmalarımız devam edecek. Kongrelerimizi bu süreç ile buluşturacağız. Bu aynı zamanda toplumun örgütlenme sürecidir. 'Ya kayyım cumhuriyeti ya demokratik cumhuriyet' diyoruz. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar