Sise Bingöl'e verilen skandal sağlık raporu Meclis gündeminde

Sise Bingöl'e verilen skandal sağlık raporu Meclis gündeminde
Hasta tutuklu 85 yaşındaki Sise Bingöl'e Adli Tıp Krumu tarafından verilen 'cezaevinde kalabilir' raporu HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun tarafından meclis gündemine taşındı.

ARTI GERÇEK - Muş’un Varto ilçesine bağlı Teknedüzü köyünde yaşayan Sise Bingöl, 6 Nisan 2016’da oğlu Zafer Bingöl ile birlikte gözaltına alınarak tutuklandı.

85 yaşındaki Sise Bingöl, yaşadığı sağlık sorunları ve tutukluluk süresi göz önünde bulundurularak 2.5 ay cezaevinde kaldıktan sonra 23 Haziran 2016'da tahliye edildi.

Bu süre zarfında yargılanması devam eden Sise Bingöl’e son duruşmasında 'Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' iddiasıyla 4 yıl 2 ay hapis cezası verilen Bingöl, 2 yılı aşkın süredir cezaevinde tutuluyor.

'CEZAEVİNDE KALMASI HAYATİ RİSK TAŞIYOR'

Yaşının yanı sıra yatalak olan ve mide, şeker, astım, tansiyon gibi ciddi sağlık sorunları bulunan Bingöl, cezaevine girmeden bir ay önce kalp krizi geçirmiş ve cezaevine girmesi nedeniyle tedavisi yarım kaldı.

Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan Sise Bingöl için Muş Devlet Hastanesi’nce sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığına dair rapor verilmesine rağmen tahliye edilmedi. 2 Kasım 2018’de Mersin Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda Sise Bingöl’ün 'yaşını dahi bilmediği, dün yediğini hatırlamadığı, hangi yılda olduğunu ve ayları bilmediği, birlikte yaşadığı insanların isimlerini hatırlamadığı, gece gündüz ayrımı yapamadığı' belirtildi.

19 Kasım'da Adli Tıp Kurumu’na gönderilen raporda, Sise Bingöl’ün yaş ve diğer hastalıkları nedeniyle bedeninde yüzde 97 fonksiyon kaybı olduğu belirtilirken, bu nedenle cezaevinde kalmasının hayati risk taşıdığı vurgulandı.

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Sise Bingöl'e Adli Tıp Krumu tarafından verilen sağlık raporunu hazırladığı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Önergesinde, Sise Bingöl'ün ATK raporuna kaydedilen 7 Ocak 2018’de yapılan muayenesine göre, 'Genel durumunun iyi olduğu, tek başına mobilize olduğu, Anayasanın 104’üncü maddesi kapsamındaki sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali kapsamında değerlendirilemeyeceği, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun kapsamında hayatını yalnız idame ettirebileceği' ifadelerine vurgu yapan HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Meclis'in yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

CEZAEVLERİNDE 70 YAŞ VE ÜSTÜ KAÇ KİŞİ BULUNUYOR?

  • Yatalak ve ciddi sağlık sorunları yaşayan, çocuklarını dahi artık tanımakta zorlanan 85 yaşındaki Sise Bingöl’ün tahliye edilmemesinin gerekçesi nedir?
  • Sise Bingöl’ün ağırlaşan sağlık sorunlarına ve ilerleyen yaşına rağmen cezaevinde tutulmasının vicdani ve hukuki gerekçesi nedir?
  • Sise Bingöl’ü muayene eden doktorların cezaevi koşullarının uygun olmadığını söylemelerine rağmen hangi nedenler gerekçe gösterilerek ATK cezaevinde kalabilir raporu vermiştir?
  • Sisê Bingöl’ün yaşamını yitirme riski bulunması nedeniyle tutuksuz kalması için Bakanlığınızca bir çalışmanız var mı veya serbest bırakmayı düşünüyor musunuz?
  • Sise Bingöl için Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, Cezaevinde hayatını tek başına idame ettiremez" raporu verirken; her gecen gün sağlığı kötüleşen Sise Bingöl için Adli Tıp Kurumu hangi bilimsel ve sağlık ölçütlerine göre "cezaevinde hayatını tek başına sürdürebilir" raporu vermektedir?
  • Adli Tıp Kurumu ile Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesinin sağlık raporlarında iki ayrı ve birbirine zıt farklı tanı koymasının gerekçesi nedir?
  • Cezaevlerinde bulunan yüzlerce hasta tutsak hakkında bakanlığınız tarafından bir çalışma yapılıyor mu? Yapılıyor ise hangi aşamadadır?
  • Cezaevlerinde 70 yaş üstü hasta ve yatalak kaç hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır?

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar