'AKP'nin amacı HDP seçmenine ulaşmak'

'AKP'nin amacı HDP seçmenine ulaşmak'
Fatma Bostan Ünsal 'Siyaset yeni çalım ve hamlelere açık hale geldi' dedi ve muhalefete kararsız seçmenle ilgili uyarılarda bulundu.

Kurucu üyesi olduğu ve Genel Başkan Yardımcılığı görevi üstlendiği AKP ile sonraki yıllarda yolunu ayrılan Fatma Bostan Ünsal, 16 Nisan referandumu ve 24 Haziran genel seçimlerinde Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP-MHP arasında yerel seçimlere dair yaşanan ayrışma ve yeni ittifak arayışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Bostan Ünsal, özellikle İstanbul gibi kritik merkezler konusunda "ittifakın bozulduğu görüntüsü"nün AKP için HDP seçmenine ulaşmanın bir yolu olduğunu ifade etti. Ünsal, kararsızların yüzde 20’yi bulduğu İstanbul’da, bu dönemde muhalefetin "herkes için özgürlük, adalet ve refah istendiğine inanmalarını sağlayacak bir zemini üretmesi gerekiyor" dedi.

"AKP’NİN AMACI HDP SEÇMENİNE ULAŞMAK"

AKP ile MHP arasında 24 Haziran’da kurulan ittifak ilişkisinin gerekçeleri üzerinde duran Ünsal, bu ilişkiyi "24 Haziran’daki AKP-MHP ittifakı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesi için hayati olmanın ötesinde her iki parti için kazanç sağlayacak mahiyette, popüler deyimle "win-win" (kazan-kazan) şeklinde bir ilişkiydi" sözleriyle tanımladı.

Ünsal, kurulan bu ittifakın şimdi yerel seçimlere doğru gidilirken her iki parti açısından da bu kadar hayati önemde olmadığını ifade etti. Ünsal, bu durumun nedenlerini ise şöyle sıraladı: "Her iki partinin başarılı olma ihtiyacının yanı sıra özellikle yerel seçimlere hazırlanan ve seçmen tabanının benzerlik göstermesi nedeniyle MHP’li belediyeleri kazanma ihtimali olduğunu düşünen AK Partili siyasetçiler yüzünden zor bir ittifak olacaktı. Ayrıca belediye başkanlığını kazanmanın hayati önemde olduğu İstanbul’da, HDP’nin üçüncü büyük parti olması bu şehirde seçimi kazanmak isteyen AK Parti için MHP ittifakını cazip olmaktan çıkarıyordu. AK Parti’nin HDP seçmenine ulaşması için ittifakın bozulduğu görüntüsü faydalı bile olabilirdi. Bir taraftan ‘Cumhur İttifakı devam ediyor’ derken, diğer taraftan yerel seçimlerde anlaşmazlığa düşme ve andımız ile ilgili birbirine zıt görüş bildirme ile İstanbul gibi büyük şehirlerde, ana muhalefet partisinden sonraki en büyük parti olan ve büyük oy potansiyeli olan HDP’li seçmene ulaşmanın imkanları ortaya çıkmaktadır."

"SİYASET YENİ ÇALIM VE HAMLELERE AÇIK HALE GELDİ"

Yerel seçimlere doğru gidilirken başka ittifakların ortaya çıkmasının mümkün olup olmadığı sorusuna da yanıt veren Ünsal, demokrasinin en temel özelliklerinden biri olan ‘iktidarın seçimler yoluyla değişmesinin normal görülmesinin’ adeta unutulduğu bir siyasi vasatın ortaya çıktığını ifade etti.

"MUHALEFETİN YENİ ZEMİN ÜRETMESİ GEREKİYOR"

Ünsal, halkın yüzde 70’inden fazlasının etkilendiğini belirttiği ekonomik kriz ortamında muhalefet parti liderlerine önemli sorumluluklar düştüğünü vurguladı.

Ünsal, son seçim sürecinden alınan derslerle AKP ve MHP seçmenini de mağdur eden bu keyfi düzenin hukuk devletine evrilmesi, özgür ve müreffeh bir toplum için birlikte çalışabileceğine toplum ikna edilebilinirse önemli bir destek sağlanabileceğini ifade etti.

Bunun sağlanabilmesi için de, muhalefet partilerin klasik tabanlarından çıkma eğilimi göstermeleri gerektiğini belirten Ünsal, "Mesela kararsızların yüzde 20’yi bulduğu İstanbul’da, bu dönemde muhalefetin, seçmenleri tekrar kendi partilerine döndürecek söylem ve pratiklerden kaçınması, herkes için özgürlük, adalet ve refah istendiğine inanmalarını sağlayacak bir zemini üretmesi gerekiyor" dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)

Öne Çıkanlar