'Sol'dan baskın seçim değerlendirmesi: Yenilecekler

'Sol'dan baskın seçim değerlendirmesi: Yenilecekler
Altı partiden seçim değerlendirmesi geldi ve 'güç birliği' mesajı verildi.

HABER MERKEZİ- Erdoğan'ın 24 Haziran olarak açıkladığı seçim tarihini değerlendiren sol siyasi çevreler muhalefetin el ele vererek seçimlere biran önce müdahil olması gerektiğini söyledi. 
 
Erdoğan'ın, Bahçeli ile yaptığı görüşme sonrası seçim tarihini 24 Haziran 2018 olarak açıklamasının ardından, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Devrimci Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Emek Partisi (EMEP) erken seçim kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ÖDP: ÇABALAR BOŞUNA, YENİLECEKLER

Erken seçim kararının iktidarın sıkışmışlığının göstergesi olduğunu söyleyen ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, AKP’nin ülkeyi yönetemez hale geldiğini belirterek, "Tepe taklak gidiyorlar, ülkeyi büyük bir uçurumun eşiğine getirdiler, bütün politikaları iflas etmiş durumda, bu nedenle baskın seçim yoluyla tabloyu kendi lehlerine çevirmek istiyorlar. Ama başarılı olamayacaklar, bütün bu çabaları boşa düşecek, kendi oynadıkları oyunun altında kalacaklar ve yenilecekler" dedi.

SYKP: ÖNCESİNDE ALINMIŞ BİR KARAR

SYKP Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları, kararın erken seçim değil baskın seçim olduğunu söyleyerek, Devlet Bahçeli’nin dün erken seçime ilişkin yaptığı açıklamayı hatırlattı. Hatimoğulları, "Bahçeli’nin açıklamasından anlaşılan o ki, bu durum cumhur ittifakı öncesinde müzakere edilmiş. Her ne kadar Erdoğan öncesinde böyle bir görüşmenin olmadığını söylese de olduğu çok açık ortada. 24 Haziran’da alınmış olan seçim kararında tarihi belirlerken, o gün sınav olduğunu dahi hesaplayamamışlar" dedi.

YEŞİLLER VE SOL GELECEK: TAM BİR BASKIN SEÇİMİDİR

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez de Bahçeli'nin dün yaptığı açıklamayı AKP'den habersiz yapmadığını net olarak görmüş olduklarını belirterek, "Bu seçimin sonbaharda mı, Ağustos’ta mı olacağı tartışılırken gördük ki hazırlık daha erkene yapılmış. İki ay sonrasına tarih verilmesi tam bir baskın seçimdir. Baskın seçimin yapılmasını ateşleyen birkaç şey var. Birincisi Türkiye'deki ekonomik düzen çatırdamak üzere. Bütün ekonomistler Türkiye için bir alarm vermekte. Hatta hükümet içerisinden de bazı uyarılar olmuştu. AKP tarafından ekonomik kriz sonrasını bekleyememe hali görülüyor. İkincisi; Suriye ve Ortadoğu'daki gelişmeler de alarm vermiş durumdadır. Sahadaki ana aktörler, Türkiye ile ilgili kaygılarını bazı oyunlar kurarak devreye sokmuş durumdalar. Türkiye'nin yayılmacı, emperyal hedeflerinin duvara tosladığını göstermektedir. Üçüncüsü de muhalefette, Nisan'dan bugüne Hayır cephesindeki oluşumun mayalanmasını bir anlamda tek adam rejimine karşı herkesin kendi cephesinden kuracağı siyasi olgunlaşmayı hızla eritmeye dönük birşey ve iki ay içerisinde de hazırlıksız bir muhalefet yakalamak" sözleriyle tepki gösterdi. 

DEVRİMCİ PARTİ: ADALETSİZLİK ÜST BOYUTA ÇIKTI

İktidarlarını koruma derdinde olanların toplumsal muhalefeti hazırlıksız yakalama çabası da olduğunu söyleyen Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, "Muhtemelen AKP kendi zayıf olduğu yönleri bir an önce kapatmak, kendi içindeki karşıtlarının hazırlanmasını engellemek için öyle hızlı bir adım attı. Zaten adaletsiz bir seçim yasası vardı. Şimdi bu adaletsizliği üst boyuta çıkarmış oldular. Çünkü devletin bütün imkânlarını kullanıyorlar. Kendi olanaklarıyla uzun süredir bunun hazırlığını yapıyorlar. Ve bizi neredeyse koşar ayak bu ülkenin belki de en kritik seçimine, sürüklemeye çalışıyorlar. Bizler bir an önce omuz omuza bir çalışmanın ayağını örmeli ve ortak bir şekilde kendi adaylarımız ve programımızla yekvücut durmayı başarmalıyız. Sonuçta iki turlu bir seçime gireceğiz ve biz birinci tura kazanacakmış gibi hazırlanmak zorundayız. Birinci turdan güçlü çıkmak zorundayız çünkü partimizin genel bakışı şudur: Seçim bu ülkede fazla bir şeyi değiştirmeyecek, her şey seçim akşamı başlayacak ve seçimden sonra şekillenecek. Kavga da mücadele de her şey seçimden sonra şekillenecek. Seçime ne kadar iyi hazırlanırsak sonrasında da bu kavgayı o kadar iyi yürütürüz" ifadelerini kullandı.  

EHP: AKP-MHP CİDDİ SIKIŞMA YAŞADI

AKP-MHP arasındaki ittifakın ciddi bir sıkışma yaşadığını ifade eden Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun da, "Ortadoğu’da yürütülen politikada dünya çapında bir hezimet yaşadılar. Asıl önemlisi ülke içerisinde yürütmüş olduğu savaş politikaları boşa düştü. Başta Kürt sorununda bir çözümsüzlük yarattı, boşa düştü. Bir milliyetçilik dalgası yaratmak istedi, boşa düştü. Özellikle 16 Nisan’da kazanılmış olan ‘Hayır’ı akamete uğrattığını sandı ama muhalefet bütün eksikliklerine rağmen bir dinamizm halinde var olmaya devam ediyor" dedi. 

EMEP: MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK ACİL BİR SORUMLULUK

Emek Partisi (EMEP) ise yaptığı yazılı açıklama ile iktidarın halkı bir kez daha aldatma peşinde olduğunu ifade etti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu kararları ile tek adam tek parti yönetimi konusunda hiç bir demokratik kural ve hukuk ilkesini tanımadıklarını bir kez daha ilan emişlerdir. Türkiye’nin içeride ve dışarıda izlediği politika sonucu içine düştüğü açmazları seçimle aşacaklarını düşünüyorlar. Ancak bu mümkün değildir! Türkiye’nin iç ve dış politika ve ekonomik sorunlarının seçimle çözüleceğini söyleyenler, halkı bir kez daha aldatmak peşindedir. Ancak şu bilinmelidir ki halk kitleleri tek adam tek parti yönetimin nasıl bir bela olduğunu her gün yaşayarak öğrenmektedir. Başta işçi sınıfı olmak üzere ezilen ve sömürülen halk kitlelerini ve demokrasi güçlerini, ülkeyi her geçen gün daha büyük bir açmaza sürükleyen politikaların mimarı olan Erdoğan ve Bahçeli’nin oluşturduğu cumhur ittifakına, 24 Haziran’da gerekli dersi vermeye çağırıyoruz. Yarından itibaren demokratik haklar ve siyasal özgürlükler için mücadeleyi ilerletmek, daha acil bir sorumluluk haline gelmiştir." (Mezopotamya Ajansı)
 

Öne Çıkanlar