Son 3 ayda 500 milyondan fazla arı telef oldu

Son 3 ayda 500 milyondan fazla arı telef oldu
Brezilya'da ölen arıların 300 milyondan fazlası Rio Grande do Sul eyaletindeydi. Araştırmacılar, ölümlerinin tarım ilacı kullanımından kaynaklandığını söylüyor.

Hergün tükettiğimiz gıdaların üçte biri arıların polenlemesi sayesinde oluşuyor, bu nedenle arıların varlığı insan yaşamı için çok önemli. İçeriğinde neonicotinoid ve fipronil gibi maddeler bulunan zirai ilaçlar arıların bir numaralı düşmanı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, bu maddeler arılara verdiği zarar nedeniyle Avrupa Birliği tarafından (AB) Nisan ayında yasaklandı ancak Brezilya tam tersini yaparak, zirai ilaçlarla ilgili yasakları kaldırdı.

Çevreciler tarafından 'zehir paketi' adı verilen yasa ülkede çok eleştirilse de, Brezilya'da kimyasal tarım ilaçlarının kullanımını yaygınlaştırdı. Çevre örgütü Greenpeace, AB'de yasaklanan 193 kimyasal barındıran ilaca son 3 yılda Brezilya'da izin çıktığını açıkladı.

Brezilya hükümetinin zirai ilaç kullanımını serbest bırakmasının arkasında da, ekonomisinin büyük oranda tarım ürünlerine dayanması yatıyor.

Dünya genelinde de durum arılar için iç açıcı değil. ABD'de geçen yıl arı üreticileri her 10 bal arısı kolonisinin 4'ünü kaybetti. Bu, ABD'deki bal üreticileri için tarihin en kötü kışı oldu. Rusya'da da 20 bölgede toplu arı ölümleri gerçekleşti. Yetkililer bu nedenle bal üretiminin yüzde 20 düşebileceği uyarısında bulundu.

Öne Çıkanlar