Soner Yalçın’ın kitabında 'intihal' iddiası

Soner Yalçın’ın kitabında 'intihal' iddiası
Gazeteci Soner Yalçın’ın Saklı Seçilmişler kitabında Yeşil Gazete yazarı Ayşe Bereket’in yazılarından intihal yaptığı iddia ediliyor.

Yeşil Gazete yazarı Ayşe Bereket kendisine ait GDO ile ilgili yazdığı makalelerin Soner Yalçın tarafından saklı Seçilmişler kitabında intihal yoluyla kullanıldığını duyurdu.

Twitter hesabında Saklı Seçilmişler ve kendi yazılarından görseller paylaşan Bereket, "Şu ana kadar tespit ettiğimiz kadarıyla, 2012-2017 arasında yazdığım ve kendi blogumun yanı sıra yazarı olduğum Yeşil Gazete’de yayınlanan sekiz GDO yazımdan intihal var" ifadesinde bulundu.

Yazar, araştırmacı Defne Koryürek ise, "Kimse intihalden şüphe etmeden takip etsin diye paylaşıyorum: Ayşe Bereket yazısını yayınladığı yıl (2013) GDO’lu hayvan yemine izin sayısı 19’du. Soner Yalçın kitabını yayınladığında ise (2017) bu sayı çoktan 36 olmuştu" şeklinde yazdı.

HERHANGİ BİR YERİNDE REFERANS YOK

Öte yandan Koryürek Yeşil Gazete’ye yaptığı değerlendirmede;

"Tez borsasının manşetlere girdiği, prekaryanın her an sayıca arttığı bir memlekette emek gaspı şaşırtıcı değilse de, bu kez mağdurun sivil topluma hizmeti tarifsiz bir dostum olması sebebiyle, canım ayrıca sıkkın.

Gazetemizin takipçileri bilir. Ayşe yıllardır GDO’ya ilişkin en kapsamlı yazıları bila-ücret yazıp bu konuda çalışan sivil ve siyasi muhalefete en çok ihtiyaç duyulan bilgiyi, en doğru tercüme, en taze veri, en seri takip ile sağlayandır. Hakkı hakikaten ödenmez.

Soner Yalçın, bu yazıların hemen tümünden neredeyse copy/paste yaparak ve arada dolayısıyla güncellemeleri de atlayarak Saklı Seçilmişler’i yazmış ve üstelik dudak uçuklatan bir sayı, kitap tam 260 bin basılmış. Ama hiçbir dipnotunda, kaynakçanın herhangi bir yerinde Ayşe’ye referans yok" dedi.

ESRA ARSAN: İNTİHAL SUÇTUR

Akademisyen, Doç. Dr. Esra Arsan twitter hesabından : "Şimdi sayın Yalçın Nisan 2009’da olmuş bu olayı gazete arşivlerinden toplamış olamaz mı? Sonuçta herkes bulabilir bunu. Hayır, olamaz. Çünkü aynı Bereket’in cümleleriyle, onun anlatımıyla ve sözcük dizgeleriyle anlatmış. Resmen ondan çalmış. İntihal suçtur" dedi.

Öne Çıkanlar