Sorun panzerde değil sürücüsünde

Sorun panzerde değil sürücüsünde
Silopi’de, evlerine giren panzerin öldürdüğü Muhammet ve Furkan Yıldırım kardeşlerin davası için yapılan olay yeri keşfinde, panzerin frenleri ve direksiyonunda sorun tespit edilmedi.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde, 3 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerin altında ezilerek can veren 7 yaşındaki Muhammed ile 6 yaşındaki Furkan Yıldırım kardeşlerin ölümüne ilişkin iki polis hakkında açılan dava kapsamında önceki gün 'olay yeri keşfi' ve olaya karışan panzer incelemesi yapıldı.

Daha önce 3 kez ertelenen ve mahkeme heyeti üyeleri, 2 trafik bilirkişi, makine bilirkişi ile panzer sürücüsü konusunda uzman kullanıcı bilirkişi tarafından yapılan keşifteki gözlemlere dair, 'Keşif Zaptı' hazırlandı.

PANZERİN YAY ŞEKLİNDE KIVRILDIĞI TESPİTİNE YER VERİLDİ

'Keşif Zaptı'nda, olaya karışan panzerin hareket ettiği MHP İlçe Binası önünden, kazanın neticelendiği ev duvarlarının görünmediği ve mahallenin kısmen sokak lambalarıyla ışıklandırıldığı kaydedildi. Söz konusu zaptta yer alan 'Keşif Mahallinin Gözlemlenmesi' kısmında ise olayın nasıl gerçekleştiğine dair şu ifadelere yer verildi: "Karşıyaka Mahallesi, 720. Sokak üzerinde, 52. Cadde’de bulunan MHP ilçe binası önünden ilk hareketine başlayan panzerin güney doğu yönünden kuzey batı istikametine doğru eğimli caddeyi eğim aşağı olacak şekilde takiben yaklaşık 50 metre sonra yolun yay şeklinde kıvrıldığı hattı takip ederek güney yönüne 715. Sokak istikametine doğru inen asfalt yol ve devamında çıkmaz sokak ile neticelenen noktada müteveffaların bulunduğu müştekiye ait evin duvarına çarpması sureti ile söz konusu olay gerçekleştiği anlaşıldı."

‘FRENDE SORUN YOK, DİREKSİYON RAHATLIKLA MANEVRA YAPABİLİYOR’ 

"Keşif Zaptı"nda bilirkişiler tarafından, Yıldırım kardeşlerin altında can verdiği panzere ilişkin yapılan incelemelere de yer verildi. Panzerin kaza tarihinde emanete alındığı şekilde muhafaza edildiği belirtilen zapta, uzman kullanıcı olarak hazır edilen bilirkişinin araç makine bilirkişisi eşliğinde araç üzerinde yaptıkları testler hakkında bilgilere yer verildi. Harici akü takviyesinin ardından çalışan araç testine ilişkin ise şu tespitlerde bulunuldu: "Çalıştırma, durma ve kalkma, hareket testleri yapıldı. Aracın çalışır halde iken frenlerinde herhangi bir sorun olmadığı, direksiyonun rahatlıkla manevra yapabildiği gözlemlendi. Araç istop ettirilerek durma halinde fren ve direksiyon testi aşamasına geçildi. Ancak aracın stop açma kapama kollarına basılmasına rağmen istop ettirilemediği anlaşıldı. Harici müdahale ile araç istop ettirildi. Bu halde iken araç eğimli alandan kısmen vites boşa alınarak bırakıldığında hareket ettiği, frene basıldığından frenleme yapabildiği görüldü." 

AYRINTILI RAPOR HAZIRLANACAK

Mezopotamya Ajansı'ndan Gökhan Altay'ın haberine göre, keşfe katılan bilirkişilerden, araçta kazaya sebebiyet veren bir kusur bulunup bulunmadığı, kazaya sebebiyet veren etkenin ne olduğu ve sanıkların olayda kusur durumu ve dağılımı konusunda ayrıntılı rapor düzenlemeleri istendi. Bilirkişilerin ayrıntılı raporlarının önümüzdeki günlerde, 25 Ekim tarihinde 5’incisi görülecek olan dava dosyasına sunması bekleniliyor.


Panzerin MHP İlçe binasının önünde koruma görevi yaptığı anlaşıldı.

NE OLMUŞTU

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka mahallesinde, 3 Mayıs 2017 günü gecesinde MHP İlçe binasını korumak ile görevli 73 A 0133 plakalı 1994 model Dragon 1 marka zırhlı araç sürücüsü polis, evlerine girdiği Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ezilerek ölümüne neden olmuştu. Panzer sürücüsü Ömer Yeğit gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra Şırnak Cezaevi’ne gönderilmişti. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, zırhlı aracın sürücüsü Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis ile ceza istenmişti.

SÜRÜCÜ POLİS, FREN SİSTEMİNİN ÇALIŞMADIĞINI İDDİA ETMİŞTİ

İddianamede yer alan Trafik Bilirkişi raporunda, zırhlı araç sürücüsü Yeğit’in, "Motorlu araç sürücü sertifikasının" bulunmadığı, bu nedenle sürücünün araç ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmaması sonucunda olayın meydana geldiği bilgisine yer verilmişti. Yeğit, savcılığa verdiği ifadede ise kendisini, "Park etmeye çalıştığım sırada araç birden stop etmesiyle birlikte rampa aşağı öne doğru 52’nci caddenin devamı 715’inci sokağa doğru gitmeye başladı. Aracın freninde ayağımı sürekli basılı tuttum. Fakat araç stop ettiği için fren sistemi çalışmadı. Aracın direksiyonu kilitlendi. Fren tertibatı işlemedi" sözleri ile kendisini savunmuştu. 

TÜM TANIKLAR, İLÇE EMNİYET MÜDÜRÜNE İŞARET ETTİ

2 polis hakkında açılan ve ilk duruşması 17 Ekim 2017 tarihinde görülen davada, tutuklu polis tahliye edilmişti. Zırhlı araç sürücüsü yaptığı savunmada, ehliyetinin olmamasına rağmen daha önce farklı yerlerde görevlendirildiğini belirtmiş ve olaydan kendisini görevlendiren İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ile yetkilileri sorumlu tutmuştu.

Söz konusu davada ismi geçen polis Tuncay Taşdemir ile İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın ise, disiplin soruşturması neticesinde ceza aldıkları ortaya çıkmıştı. 

Öne Çıkanlar