Soykırım kararına misilleme: Gerekirse İncirlik'i kapatırız

Soykırım kararına misilleme: Gerekirse İncirlik'i kapatırız
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Senatosu'nda kabul edilen Ermeni soykırımı yasa tasarısının kabul edilmesi sonrasında Türkiye'nin tutumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ABD Senatosu'nda Ermeni soykırımını tanıyan yasa tasarısının kabulünün ardından daha da gerilen Türkiye-ABD ilişkilerinde İncirlik Üssü'nün kapatılması gündemde.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde İncirlik'in kapatılabileceğini söylemişti; bugün benzer bir açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan katıldığı canlı yayında "Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız." dedi.

ATV ve A Haber ortak canlı yayınında konuşan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

"(Libya ile mutabakat muhtırası) Burada Sevr'in aslında ters yüz edilmesi var. Böyle bir adım atılmış durumda. Libya'ya asker gönderimi konusunda ise böyle bir davet, böyle bir talep Libya tarafından Türkiye'ye gelecek olursa, nasıl bir inisiyatif üstleneceğimize dair, ülkemiz bunun kararını verecektir.

DOĞU AKDENİZ'DE YANIMIZA GÜÇLÜ ŞİRKETLERİ ALABİLİRİZ

Doğu Akdeniz havzası önemli hidrokarbon rezervlerine sahip. Son dönemde bazı şirketlerin keşif haberlerini de duyuyoruz. Olur ki belki yanımıza uluslararası camiada güçlü olan bazı şirketleri de alma durumu söz konusu olabilir.

(Ermeni soykırımı kararı) Her şeyden önce Amerika Birleşik Devletleri iç siyasetindeki kamplaşmanın aleyhimize sonuçlar doğurduğunu, bazı çevrelerin Trump'ı zayıflatmak amacıyla ülkemizle ilgili gelişmeleri kendi çıkarları için suistimal ettiklerini üzüntüyle görmekteyiz. Bu eylemler müttefiklik ilişkilerimizin ruhuyla bağdaşmadığı gibi ABD yönetimi ile 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırıdır. Bu aldığınız kararların bir kıymetiharbiyesi yok. Çünkü bu kararlarınız tamamen siyasidir. ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması, her iki taraf için de çok önemlidir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız. Bunlar bu tür şeyleri yapar da biz de elimiz boş duracak değiliz. Çok açık ve net, rahatlıkla söyleyeyim. Amerika'da Kızılderililerle ilgili olarak bunu söylememek konuşmamak mümkün mü? Kızılderililerin tarihi, Amerika'nın yüz karasıdır.

SURİYE HAREKATI

Türkiye olarak derdimiz petrol değil, derdimiz burada yaşayan vatandaşların huzurunun nasıl sağlanacağı. YPG-PYD, bunların Kürt olarak ifade edilmesi bana göre Kürtlere saygısızlıktır. Ne Amerika ne de Rusya, terör örgütü YPG/PYD'yi buralardan çıkaramadılar. Halbuki bize verdikleri söz böyleydi. Çıkartamayınca da iş başa düşüyor. Biz PKK ile mücadelenin, DEAŞ ile olduğu gibi kararlı ve ortak şekilde yapılması gerektiği görüşündeyiz. Yarın saat 16.00 gibi Şansölye Merkel ile bir telefon görüşmem olacak." (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar