Soylu: Biz kimseyi gaz odalarında yakmadık

Soylu: Biz kimseyi gaz odalarında yakmadık
İçişleri Bakanlığı’nın 2020 bütçe teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kendisine yönelik 'Adolf Hitler' benzetmesine tepki vererek "Hitler’e benzetemezsiniz. Çünkü biz kimseyi gaz odalarında yakmadık" dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın 2020 bütçe teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu komisyonda, Giresun'da Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümüne ilişkin, "Adli tıp karar vermiş, 'düşmedir' diyor, mülkiye müfettişi 'düşmedir' diyor. Mahkeme sonuçlanacak. Babanın iddia etiği hiçbir bulgu ile karşı karşıya gelmedik" dedi.

31 Mart seçimlerinden sonra kayyım atanan belediyelere ilişkin istatistik paylaşmayan Soylu, "Bir önceki dönemde görevden alınan 94 belediye başkanından 42 belediye başkanı toplam 286 yıl ceza almıştır. 19’u tutuklanmış, 59’u tutuksuz yargılanmakta, 6’sı adli kontrol ve 8’i hakkında yakalama kararı vardır" dedi. 

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre toplantının başında salona giren Bakan Süleyman Soylu, AKP’li vekillerin tek tek ellerini sıkarken, muhalefet sıralarını pas geçti. Bu duruma tepki gösteren HDP’li Garo Paylan, bunu milletvekillerine "saygısızlık" olarak nitelendirdi. Komisyon Başkanı Lütfi Elvan ise Soylu’nun muhalefetin elini sıkmamasını vekillerin ayağa kalkmamasına bağladı.

'FETÖ' ile mücadeleye değinen Soylu, örgütün gaybubet, hijyen, ışık evi yapılanması, finans yapılanması gibi pek çok yapılanma alanlarının çözüldüğünü kaydetti. Bu yıl kasım ayı itibarıyla 559 bin 64 kişiye işlem yapıldığını anlatan Soylu, "261 bin 700 gözaltı, 91 bin 287 tutuklama gerçekleşmiştir. Halen cezaevlerinde 26 bin 952 kişi tutukludur" görüşünü kaydetti.

"GAZ ODALARINDA YAKMADIK"

Soylu, 1 Ocak 2017’den itibaren, Türkiye’de tek bir eylem dahi yapamayan IŞİD terör örgütünün, son iki yılda 5 adet eylem girişimi önlendiğini belirterek "Yabancı terörist savaşçı olduğu değerlendirilen 8 bin 922 kişinin de ülkeye girişi engellenmiştir. Yurtiçindeki operasyonlarda da 2016-2019 arasında, toplam 1058 DEAŞ’lı etkisiz hale getirilmiştir" ifadesi kullandı. Türkiye’de çeşitli statülerden 5 milyon 74 bin 908 yabancı uyruklu insan olduğunu ifade eden Soylu, bunların 3.6 milyonunun geçici koruma altındaki Suriyeliler olduğunu kaydetti. Soylu, 12 Temmuz’dan itibaren yaklaşık İstanbul’da 100 bin Suriyelinin kayıtlı oldukları illere döndüğünü belirtti. Soruları yanıtlayan Soylu, kendilerine yönelik Hitler benzetmesine "Hitler’e benzetemezsiniz. Çünkü biz kimseyi gaz odalarında yakmadık" dedi. Terörle mücadeleye değinen Soylu, "O Murat Karayılan lime lime olacak" ifadesini kullandı.

RABİA NAZ AÇIKLAMASI

Soylu, Giresun'da Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümü hakkında da konuştu, Soylu, "Adli tıp karar vermiş, 'düşmedir' diyor, mülkiye müfettişi 'düşmedir' diyor. Mahkeme sonuçlanacak. Babanın iddia etiği hiçbir bulgu ile karşı karşıya gelmedik" dedi. Soylu, konuyu başından beridir yakından takip ettiğini belirterek, "Olay bana İstanbul'daki bir arkadaşımdan geldi. Mesaj attı, 'Bu olayda başka bir şey konuşuluyor' diye. Ben de 'Böyle bir şey söz konusu değil' dedim. Rabia Naz'ın babasını çağırdım, konuştum. Müfettişi gönderdim. Teftiş heyeti oluşturdum. Olay savcılık safahatinde yürüyor. O safahatte de bir gizlilik kararı geldi. Dosyayı arkadaşlarımız defalarca gözden geçirdi. Rabia Naz'ın babasıyla defalarca konuştum, sabır gösterdim. Ama bana hakaret etti, işi kapatmakla suçladı. Bir kez daha çağırdım. CHP İl Başkanıyla basın toplantısı düzenledi. O zaman bile içim soğumadı ona. 'Siyasi mesele haline getirmenin gereği yok, babadır olabilir' dedim. Adli Tıp karar vermiş, 'düşmedir' diyor, mülkiye müfettişi 'düşmedir' diyor. Mahkeme sonuçlanacak. Babanın iddia etiği hiçbir bulgu ile karşı karşıya gelmedik. Rabia Naz Komisyonu'nun kurulması da başka bir tartışma alanıdır. Yürüyen bir mahkemede, bir Meclis komisyonu kurulması buranın tartışma alanıdır. Şunu ifade edeyim, geçen akşamki olay bardağı taşıran olaydır. Adama işkence yapıyor. Adama 'Sen benim çocuğumun nasıl süründüğünü göster' diyor. Kanlar akıyor. Oraya gidiyor karı koca, kocayı yere yatırıyor. Karşısında sürekli sözler söylüyor. Videoları bana atmış. Bu normal bir iş değildir. Bugün de annesine aynı meseleleri yapıyor" dedi.

Öne Çıkanlar