Hawking’in külleri Newton ve Darwin’in yanına gömüldü

Hawking’in külleri Newton ve Darwin’in yanına gömüldü
Anma töreninde Hawking'in sesinin kullanıldığı beste uydu yardımıyla karadeliğe gönderildi.

14 Mart'ta hayatını kaybeden ünlü fizikçi Stephen Hawking, bilim dünyasının devleri arasındaki yerini aldı. Hawking'in külleri, İngiltere'de Westminster'da düzenlenen törenle Newton ve Darwin'in yanına gömüldü. Tören sonrası Hawking'in sözleri, Avrupa Uzay Ajansı'nın vericisiyle Dünya'ya en yakın kara deliğe gönderildi.

En büyük hayali bir gün uzaya gidebilmek olan Hawking'in bu isteği, ölümünden 3 ay sonra dolaylı da olsa gerçekleştirildi.

Yunan besteci Vangelis, ortalama 6 dakikalık bir şarkı besteledi ve şarkıda Hawking'in sesi kullanıldı. Şarkı, İspanya'da gerçekleşen bir anma töreni esnasında uydu yardımıyla uzaya, bir karadeliğe gönderildi. Karadeliğin adı 1A 0620-00 ve dünyamızdan 3500 ışık yılı uzaklıkta.

Hawking, kara deliklerin işleyişine dair pek çok çalışma yürütmüştü. Hali hazırda devam eden pek çok kara deliksel çalışma, Hawking'in geride bıraktıklarıyla yüütülüyor. Bu ses kaydının kara deliklere gönderilmesinin de Hawking'e bir nevi armağan olduğu söyleniyor. Kayıt bundan 3500 sene sonra kara deliğe ulaşmış olacak.

Öne Çıkanlar