'Su ve Vicdan Mitingi' harekat gerekçesiyle ertelendi

'Su ve Vicdan Mitingi' harekat gerekçesiyle ertelendi
Kaz Dağları'nda altın arama faaliyetlerine karşı Çanakkale'de yapılması planlanan mitingin ertelenmesine tepki gösteren yaşam savunucuları, 26 Ekim'de Ankara'ya çağrı yaptı.

ARTI GERÇEK-Kaz Dağları'ndaki siyanürlü altın arama faaliyetlerine dikkat çekmek için 12 Ekim'de Çanakkale'de yapılması planlanan "Su ve Vicdan Mitingi" Suriye harekatı gerekçesiyle ertelendi. Ertelenen mitingin 'iptal edileceğini' düşünen yaşam savunucuları, bu kez 26 Ekim'de Ankara'ya çağrı yaptı.

Kanadalı altın arama şirketi Alamos Gold ve yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik tarafından Kaz Dağları'nda kurulmak istenen altın madeni projesine karşı bölgeli yurttaşların ve yaşam savunucularının başlatmış olduğu "Su ve Vicdan Nöbeti" 76. gününe girdi.

12 Ekim'de Çanakkale'de yapılacağı duyurulan Su ve Vicdan Mitingi, Ege ve Marmara Belediyeler Birliği ve Çanakkale Belediye Başkanlığı tarafından hükümetin Suriye harekatı gerekçe gösterilerek ertelendi.

Ertelemeye ilişkin bir açıklama yapan, Ekoloji Birliği, "Mitingin içeriği değiştirilebilir, düzenlenebilir, müzik kısımları çıkartılabilirdi.  Bu ertelemenin iptal sürecine gideceği de aşikardır. Ülkenin her tarafında ekolojik yıkım, talan aksamadan devam ediyor. Ancak mücadele de devam ediyor ve edecek.  Suriye’ye operasyon nedeniyle şirketler talana ve yıkıma ara vermediklerine göre bizler de mücadelemize ara vermemeliyiz" ifadelerini kullandı.


Ekoloji Birliği'nin açıklamasının tamamı şöyle:

"12 Ekim 2019 Cumartesi günü Çanakkale’de yapılması planlanan "Su ve Vicdan Mitingi" nin Ege ve Marmara Belediyeler Birliği, Çanakkale Belediye Başkanlığı ve Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu tarafından "insani ve vicdani nedenlerle" iptal edildiği bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak bu açıklama çeşitli gruplarda "Su ve Vicdan Mitingi Tertip Komitesi" imzası ile duyuruldu.

Miting için oluşturulan Tertip Komitesi için Ekoloji Birliği’nden de temsilci istenildi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcümüz Süheyla Doğan komiteye temsilcimiz olarak katıldı. Mitinge hazırlıklar hızla sürerken Suriye topraklarına yapılan operasyon gerekçe gösterilerek, Tertip Komitesi Toplantısı yapılmadan (Ekoloji Birliği temsilcisi karar alma sürecinin dışında tutulmuştur) mitingin iptal kararı açıklanmıştır. Bu durum birlikte mücadele ve örgütlenme anlayışıyla uyuşmamaktadır ve kabul edilebilir bir tarafı yoktur.​"

'TALAN AKSAMADAN DEVAM EDİYORSA MÜCADELE DE ETMELİ' 

"Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu olarak, Çanakkale Mitinginin Suriye’ye yapılan operasyon gerekçe gösterilerek ertelenmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz. Mitingin içeriği değiştirilebilir, düzenlenebilir, müzik kısımları çıkartılabilirdi.  Bu ertelemenin iptal sürecine gideceği de aşikardır. Ülkenin her tarafında ekolojik yıkım, talan aksamadan devam ediyor. Ancak mücadele de devam ediyor ve edecek.  Suriye’ye operasyon nedeniyle şirketler talana ve yıkıma ara vermediklerine göre bizler de mücadelemize ara vermemeliyiz."

'26 EKİM'DE ANKARA'DAYIZ'

"Çanakkale Mitingi ertelense de ülkenin tüm ekolojik sorunlarını birleştirerek ortak mücadeleyi hedefleyen 26 Ekim Cumartesi günü Ankara’da yapacağımız "İklim Krizine ve Ekolojik Yıkıma DUR diyoruz" mitingini örgütleme çalışmamız devam ediyor. Tüm bileşenlerimizi, ekoloji mücadelesi veren dernek ve platformları, tüm emek ve demokrasi güçlerini Ankara mitingine katılım çalışmalarını aksatmadan sürdürmeye çağırıyoruz. Saldırı sürüyor, mücadele de sürecek."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar