Sudan'da göstericiler askerlerle masaya oturmayı kabul etti

Sudan'da göstericiler askerlerle masaya oturmayı kabul etti
Afrika Birliği ve Etiyopya, Sudan'da iki taraf arasında uzlaşı sağlamak için çaba gösteriyordu.

Sudan'da sivil göstericiler, askerlerle doğrudan masaya oturmayı kabul etti.

Afrika Birliği Temsilcisi Muhammed el-Hasen Veled Lebat ve Etiyopya'nın Sudan Özel Temsilcisi Mahmud Dirir, başkent Hartum'da basın toplantısı düzenlemiş, tarafların anlaşmaya çok yakın olduklarını, asker ile muhalifler arasındaki ihtilaflı tek noktanın, devlet başkanlığı konseyindeki temsil oranı olduğunu ifade etmişti.

Afrika Birliği Temsilcisi Lebat, "Tarafları çarşamba günü ortak bir buluşmaya davet ettik. Taraflar anlaşmaya çok yakınlar. Nihai anlaşmaya engel bir mazeret söz konusu değil. Anlaşma sağlanırsa arabuluculuk girişimi, desteğini sürdürecek. Ne üzücü ki taraflar ülkenin içinde bulunduğu şartlara rağmen henüz anlaşma sağlayamadı" demişti.

Lebat, "Tarafları, ulusal bir ismin liderlik edeceği devlet başkanlığı konseyi ile Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri'nden (ÖDBG) bir ismin başkanlık edeceği sivil hükümet önerisini kabul etmeye çağırıyoruz" diye konuşmuştu.

Etiyopya Temsilcisi Dirir ise sundukları belgeye tarafların büyük bir yakınlığının söz konusu olduğunu ancak görüşlerin, devlet başkanlığı konseyi konusunda ayrıştığını dile getirerek, "Gerçekleşen yakınlaşmanın, anlaşmayı tamamlamak için müzakerelerde temel olması gerektiğine inanıyoruz. Tarafları çarşamba günü ortak bir buluşmaya davet ettik." ifadesini kullanmıştı.

AFP DUYURDU

Bu gelişmelerin ardından Agence France Presse, tarafların doğduran masaya oturma konusunda anlaştığını duyurdu.(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar