ABD'nin Suriye Danışmanı: Suriye'de çoğulcu yapı istiyoruz

ABD'nin Suriye Danışmanı: Suriye'de çoğulcu yapı istiyoruz
Richard Outzen, 'Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler, Suriyeli Hristiyanlar, Türkmenler, Araplar yaşıyor. ABD o bölgede çoğulculuk ve temsilcilerden oluşan bir yönetimden yana' dedi.

Washington’da düzenlenen 9. Geleneksel Türkiye Konferansı'nda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Suriye Danışmanı olarak görev yapan Yarbay Richard Outzen, ABD'nin Suriye'de çoğulcu bir yapıdan yana olduğunu, Türkiye'nin, QSD-ABD ilişkilerine ABD'nin sahadaki zorunlulukları açısından bakması gerektiğini söyledi.

ABD ile Türkiye’nin Suriye’de son tahlilde aynı şeyi istediğini belirten Outzen, "İster inanın ister inanmayın, günün sonunda biz Türkiye’nin istediğini istiyoruz. Suriye’de aynı şeye çok yakınız. İkimiz de 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasını istiyoruz. Bu, anayasal reform ve seçimler demek. Bu, rejim ve insanlar arasındaki iletişimle, Suriye’nin komşularıyla ilişkisinin değiştiği birleşik bir Suriye devleti demek. Bu, bizimle Türkiye’nin çıkarına. Ve bu bize başlangıç için çok güçlü bir el sağlıyor" diye konuştu.

"ABD'NİN YPG'Yİ DESTEKLEMESİ MANTIKSAL BİR POLİTİKA"

ABD'nin YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratk Güçleri (QSD)'yle ilişkisi konusunda da değerlendirmeler yapan Outzen şöyle devam etti: "Amerika’nın bakış açısından bakıldığında YPG, IŞİD’e karşı savaşan alandaki en etkili güç. IŞİD’i yenmek isteyen Uluslararası Koalisyon'la ortak çıkarları var. Çünkü onlar alandalar. Yani Amerikan bakış açısından bu grubu IŞİD’e karşı desteklememiz gerektiği mantıksal bir politika. Ortak bir çözüm bulmaya çalışıyorsanız Türkiye’nin bakış açısıyla Amerika’nın bakış açısını anlamanız gerek. Bence Suriye’de sonsuza kadar kalacağımız ve 'Suriyeli Kürtler ülkenin kuzeydoğusu için tek çözüm' gibi düşünceler yanlış savlar. Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler, Suriyeli Hristiyanlar, Türkmenler, Araplar yaşıyor. Her Kürt de YPG-PYD’yi destekliyor anlamına gelmiyor. IŞİD nedeniyle Amerika’nın onlarla ilişkisi var. Amerika tarafı o bölgede çoğulculuk ve temsilcilerden oluşan bir yönetimden yana."

"Önce IŞİD’i defedelim" diyen Richard Outzen’a göre ardından bu bölgelerde maksimum seviyede yerel temsiliyetin oluşturulması için çaba harcanması gerekiyor. 

"RAKKALILARIN İDEOLOJİK BAĞLARI YOK"

Outzen,"Rakka’da yerel konseyler var ve ben de birkaçında bulundum. Rakka büyük çoğunlukla Arap kenti. Konseyler ağırlıklı Arap. Bence Türkiye’yi endişelendiren Öcalan hareketinin ideolojisi Rakkalıların aklında yok. Rakkalıların aklında olan temel hizmetlere nasıl ulaşacakları. Hala IŞİD tehdidi var. Rejimle problemler var. İdeolojik işbirliği akıllarındaki en son şey" dedi.

"YEREL KONSEYLERLE AÇIK İLİŞKİLERE SAHİBİZ"

Suriye’de Türkiye’nin içinde olmadığı bir çözümün mümkün olamayacağını vurgulayan Richard Outzen, "Şu anda Rusların, Türklerin, Amerikalılar ve diğer tarafların yer aldığı süreçte Birleşmiş Milletler aracılığıyla anayasa komisyonu konusunda ilerleme sağlama şansına sahibiz. 2254 süreci. Bu Afrin’deki bütün yaraları da sarıyor. Eğer Suriyelilere istikrar sağlarsak, ateşkes sağlarsak ve rejime iyi niyetle müzakere etmesi konusunda baskı yaparsak… Ve bana inanın bütün bunlara Türkiye önemli bir rol oynamadan çözüm bulunmuyor. Türkiye’nin güçlü bir müttefiki olarak bunun bizim görevimiz olduğunu düşünüyorum ama hepimizin yararına olacak şekilde diplomatik bir ortayol için yerel konseylerle de açık ilişkilere sahibiz" diye konuştu. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)

Öne Çıkanlar