Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinde 'Rojava' krizi çıktı

Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinde 'Rojava' krizi çıktı
Suriye yönetimi toplantıya Türkiye’nin Kuzey Suriye harekatı nedeniyle kınanmasının yer aldığı 3 maddelik gündem sundu. Bunun reddedilmesi üzerine Suriye heyeti, konakladıkları otele döndü.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde Suriye Anayasa Komitesi toplantılarının ikinci turunda Suriye yönetimini temsil eden heyet ile "muhalifler" arasında gündeme dair yaşanan sorunlar nedeniyle uzlaşma sağlanamadı.

Komite’nin 45 kişilik yazım kurulu üyeleri, ikinci turun ilk toplantısı için bugün öğlen saatlerinde BM Cenevre Ofisi’ne geldi.

Heyetlerin kendi içlerinde yaptıkları toplantılardan sonra BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, heyetlerle ayrı ayrı bir araya geldi.

Suriye devlet heyetinin eş başkanlığını yürüten Ahmed Kuzbari’nin Komite’ye sunduğu "yeni gündem maddeleri", "muhalifler" ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından kabul görmedi.

Suriye yönetiminin sunduğu maddeler arasında Türkiye’nin Kuzey Suriye harekatı nedeniyle kınanmasının yer aldığı ve "muhaliflerin" bu madeye itiraz ettikleri bildirildi.

Önerilerinin reddedilmesi üzerine Suriye heyeti, konakladıkları otele döndü.

"Muhaliflerin" oluşturduğu Müzakere Yüksek Konseyi Sözcüsü ve Anayasa Komitesi üyesi Yahya el Aridi, BM’den ayrılmadan önce basına yaptığı açıklamada, "Bugün Anayasa Komitesi toplantıları yapılmadı. Bunun nedeni de toplantıda müzakere edilmesi gereken program veya takvimde anlaşma sağlanamaması." dedi.

Aridi, dört gün önce BM’ye "hazırlanacak yeni Suriye Anayasası’nın ön sözü ve Anayasa’ya ilişkin temel ilkelerden" oluşan iki gündem maddesi sunduklarını belirtti.

Yönetimin ise Anayasa Komitesi toplantılarını "politikleştirme" çabası içinde olduğunu ve medyatik davrandığını savunan Aridi, "Rejim heyeti terörizmle mücadele, yaptırımların kaldırılması ve "Barış Pınarı Harekatı’ndan dolayı Türkiye’nin kınanmasını içeren üç maddeyi gündeme aldırmaya çalıştı." dedi.

Aridi, "Rejime, Adana Mutabakatı’nın oldukça net olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu tartışılamaz bile." ifadesini kullanarak, Suriye heyetinin, ikinci turun ilk gününde toplantılar başlamadan BM’den ayrılmasının sadece kendilerinde değil, 23 milyonluk Suriye halkında hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Aridi, Suriye yönetiminin İdlib opersonuyla ilgili soruya da "İdlib’de olanlar belki de Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına zarar verme amacını güdüyor." cevabını verdi.

Komite görüşmelerinin başarıya ulaşması için İdlib operasyonunun sona ermesi gerektiğini öne süren Aridi, kendi gündemlerinin de Suriye’de 9 yıldır devam eden "trajedinin" bir an evvel sona ermesi için yeni anayasanın hazırlanması olduğunu söyledi.

Aridi, Süriye heyetinin toplantıyı terk etmesinin "zaman çalmaya yönelik taktik olduğu"nu öne sürerek, yarın yapılacak toplantılara katılmalarını beklediğini sözlerine ekledi. (Kaynak: Euronews)

Öne Çıkanlar