Suriye'de krtitik dönemeç: İdlib

Suriye'de krtitik dönemeç: İdlib
Reuters'a konuşan Suriye yönetimine yakın bir yetkili olası harekâtın detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin 2011’den bu yana, yani Suriye’de iç savaş başladığından bu yana çok tartışılan Suriye politikasında şimdi gözler İdlib’de. Daha dün Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Suriye’nin İdlib kentinde 'kusursuz bir fırtınanın' yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu.

Türkiye, Rusya ve İran heyetleriyle İsviçre’nin Cenevre’de şehrinde 10-11 Eylül’de Suriye toplantısı yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye görüşmeleri için üçlü zirve kapsamında 7 Eylül’de İran’a gidecek. Zirveye Türkiye ve İran'ın yanı sıra Rusya da katılacak.

İLGİLİ HABER: SURİYE'DEN İDLİB AÇIKLMASI: SONUNA KADAR GİDECEĞİZ

Geçtiğimiz hafta, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi ziyarette bulunduğu Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmüş, Çavuşoğlu, İdlib bölgesinin Suriye’deki çatışmasızlık alanlarından bir tanesi olduğunu vurgulayarak, "Bunun bu şekilde korunması, Suriye içinde terörle mücadele için, göçmen akımının durdurulması ya da insani bakımdan da çok önemlidir." değerlendirmesinde bulunarak, iki ülke askerleri ve istihbaratının bu konuda nasıl birlikte çalışabileceği ve burada çatışmaların nasıl durdurulabileceği üzerine görüşmeler yaptıklarını kaydetmiş, karşılıklı iş birliğinin sadece Suriye ile sınırlı olmadığının da altını çizmişti.

"TÜRKİYE DİNCİ GRUPLARA DESTEKLE SUÇLANIYOR"

Fakat, Türkiye İdlib’de radikal dinci gruplara destek vermekle örtülü olarak suçlanıyor. Suriye’de rejim güçlerinin Türkiye sınırında yer alan İdlib vilayetine yakın zamanda kademeli olarak bir askeri harekât başlatacağı iddia ediliyor.  Ankara, operasyon nedeniyle Türkiye’ye yeniden büyük bir göç dalgası olma ihtimali nedeniyle böyle bir operasyona karşı çıkıyor.
İsminin gizli kalması koşuluyla Şam’da Reuters haber ajansına konuşan Suriye yönetimine yakın bir yetkili, harekâtın ilk etapta İdlib kent merkezine girmeden vilayetin güney ve batı taraflarındaki muhalif mevzilere yönelik olacağını belirtti. Böylelikle Halep’ten Hama ve Lazkiye’ye giden yolları kontrol etmeyi hedefleyen Suriye rejimi, harekât ile aynı zamanda Halep kentinin batı taraflarını güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

"OPERASYON TARİHİ BELLİ DEĞİL"

Operasyonun ne zaman başlayacağına dair bir bilgi vermeyen kaynak, "İlk aşamanın son dokunuşları önümüzdeki saatlerde tamamlanacak" ifadesini kullandı. Yetkili ayrıca harekât öncesi Rusya, Türkiye ve İran arasında müzakerelerin devam ettiğini kaydetti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar