Kamptan kaçan IŞİD üyesi kadınlar Ankara'da Hollanda Büyükelçiliği'ne başvurdu

Kamptan kaçan IŞİD üyesi kadınlar Ankara'da Hollanda Büyükelçiliği'ne başvurdu
Suriye'nin kuzeyindeki harekattan önce El Hol kampından çocuklarıyla birlikte kaçan iki Hollanda vatandaşı kadın Ankara'ya kadar gitti. Büyükelçiliğin ihnarı üzerine de gözaltına alındı.

Suriye'nin kuzeyindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin denetiminde bulunan ve IŞİD militanlarının ailelerinin tutulduğu El Hol kampından kaçan iki kadın Ankara'daki Hollanda Büyükelçiliği'ne başvurdu.

Kadınların büyükelçilikten Hollanda'ya geri gitme talebinde bulunduğu, büyükelçilik yetkililerinin de durumu Türkiye yetkililerine bildirmesi üzerine gözaltına alındıkları ortaya çıktı. Kadınlardan birinin Hollanda vatandaşlığının Çarşamba günü düşürüldüğü anlaşıldı.

Yanlarında 4 çocuk bulunan Hollanda vatandaşı kadınların, Türkiye'nin 9 Ekim'de başlattığı Kuzey Suriye harekatından kısa süre önce El Hol kampından kaçtıkları ve Türkiye sınırını geçerek Ankara'ya kadar ulaştıkları belirtiliyor.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok Meclis'e konu hakkında bilgi verdi. Buna göre, beraberinde 3, 4 yaşlarında 3 çocuk bulunan Hollanda vatandaşı IŞİD üyesi 2 kadın, kamptan kaçtıktan sonra Suriye topraklarından Türkiye'ye geçerek Ankara'ya ulaştı. Kadınlar, Hollanda'ya geri dönebilmek için büyükelçilik yetkililerine başvurdu. Hollandalı yetkililerin uyarısı üzerine 2 kadın, Türkiye güvenlik birimlerince gözaltına alındı.

Bakan Blok'a göre, tutuklu bulunan IŞİD'li kadınların geleceği ile ilgili kararı Türkiye makamları verecek. Hollandalı bakan, Türkiye'nin kovuşturma yapıp yapmayacağını beklediklerini belirtti: "Bekleyip göreceğiz. Her şey adım adım ilerleyecek. Önce Türk makamlarının kararını bekleyip, sonra kadınlar konusunda ne yapılması gerektiğini değerlendireceğiz."

Blok, Türkiye'nin kadınları yargılamaması durumunda Hollanda'nın ülkeye dönüşlerine izin verip vermeyeceği sorusunu yanıtlamadı.

Suriye'den kaçarak Ankara'ya giden kadınlardan birinin, Hollanda'nın Tilburg kentinden Fatima H. olduğu belirtildi. Hollanda Resmi Gazetesi'nin Çarşamba günkü sayısında yayımlanan karara göre, IŞİD üyesi Fatima H.'nın Hollanda vatandaşlığı, "terör örgütü üyesi olduğu" gerekçesiyle iptal edildi. Bu durumda Fatima H.'nın sadece Fas vatandaşlığı bulunuyor.

'VATANDAŞLIK İPRALİ SÜRECİ ÖNCEDEN BAŞLATILDI'

Çifte vatandaşlığa sahip diğer kadının da, Hollanda ve Fas uyruklarına sahip olduğu belirtiliyor. Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı'na göre, IŞİD üyesi kadınların vatandaşlığının iptaline ilişkin süreç, daha önceden başlatıldı.

Hollanda hükümeti, IŞİD üyesi vatandaşlarının ülkeye dönüşüne sıcak bakmıyor. Hükümet, bu kişilerin Suriye ya da Türkiye'de yargılanıp cezalandırılmasından yana.

Suriye'nin kuzeyindeki El Hol ve El Roj kamplarında kalan Hollanda vatandaşı 23 IŞİD üyesi kadın ile 55 çocuğun ülkeye geri getirilmesi için 5 avukatlık bürosu, Hollanda hükümeti aleyhine dava açtı. Lahey Mahkemesi'nin 1 Kasım Cuma günü başvuruyu ele alması bekleniyor. (Kaynak: BBC Türkçe) 

Öne Çıkanlar