Suriye ordusu Han Şeyhun' kuşattı TSK konvoyuna havadan saldırı

Suriye ordusu Han Şeyhun' kuşattı TSK konvoyuna havadan saldırı
Rejim güçlerinin Han Şeyhun'da TSK konvoyuna saldırısını TSK doğruladı. TSK bölgedeki gözlem noktalarına takviye yapma kararı aldı. Yapılan açıklamada saldırıda 3 sivilin öldüğü bildirildi.

Son günlerde İdlib'in güneyinde ilerleyen Suriye ordusu, Hobit beldesini, Han Şeyhun batısındaki köy ve beldeleri kontrol altına aldı. En son dün Madaya ve Tel el Arcahi köyleri Suriye ordusunun denetimine girdi. Bugün gelen haberlere göre Suriye ordusunun stratejik Han Şeyhun kasabasını kuşattığı belirtildi. Ordu söz konusu kasabayı ele geçirirse başkent ile Halep'i birbirine bağlayan bir otoyolu da kontrolü altına almış olacak.

Suriye devlet ajansı SANA ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) İdlib'deki isyancılara yardım etmek amacıyla Han Şeyhun'a mühimmat yüklü bir askeri konvoy gönderdiğini açıklamıştı.

İdlib bölgesinde yer alan Han Şeyhun kabasının ordu tarafından ele geçirilmesi önemli. Zira söz konusu kasaba başkent Şam ile ordusunun 2016'da cihatçılardan geri aldığı Halep'i birbirine bağlayan M5 otoyolunun üstünde bulunuyor. Diğer yandan, Han Şeyhun’un yaklaşık 10 km uzağında Türkiye'nin bir gözlem noktası bulunuyor.

İdlib'in önemli bir bölümü Heyet Tahrir el Şam militanlarının denetiminde. Rusya ile Türkiye Eylül 2018'de, İdlib'deki teröristler ile silahlı muhaliflerin birbirinden ayrılması ve burada bir tampon bölge oluşturulmasını içeren bir anlaşma imzalamıştı. Soçi Mutabakatı ismiyle anılan söz konusu anlaşma Türkiye'nin teröristlerle muhalifleri sahada birbirinden ayırma taahhüdünü yerine getiremediği için tam olarak uygulanmış değil.

Bunun yanında, Suriye hükümeti bu ayın başında İdlib'de ateşkes ilan etmişti. Ancak Suriyeli yetkililer kısa bir süre sonra söz konusu ateşkes uygulamasının, militanların buna uymaması ve Türkiye'nin de Soçi Mutabakatı'nın şartlarını yerine getirmemesi nedeniyle sona erdirildiğini açıklamıştı.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI: TSK KONVOYUNA SALDIRI DÜZENLENDİ

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İdlib'de 9 Numaralı Gözlem Noktasına intikal esnasında konvoyumuza bir hava saldırısı düzenlenmiş, 3 sivil ölmüş, 12 sivil yaralanmıştır" denildi.

Açıklamda, "Mevcut anlaşmalara ve Rusya ile aramızdaki iş birliği ve diyaloga aykırı bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE'NİN ÜS BÖLGESİ KUŞATILABİLİR

Gazeteci Metin Yoksu sosyal medya hesabında paylaştığı bir Tweet'te "Suriye ordusuna ait olduğu belirtilen uçakların İdlip’in güneyindeki Han Şeyhun'a yönelik operasyonlarını sürdürürken, TSK'nin konvoyunun geçişi sırasında bombardıman gerçekleştirdi" yazarak bir görüntü paylaştı.
 

Gazeteci Levent Kemal de Twitter hesabından "TSK'ya ait gözlem noktalarından ağır silahlar Esed rejiminin TSK konvoyuna saldırdığı bölgeye nakledilmeye başlandı" şeklinde bir bilgi paylaştı.
 


Suriye ordusunun ilerlediği bölgede Türkiye'nin üs bölgeleri de bulunuyor. Han Şeyhun, Türkiye'nin Morek üs bölgesinin kuzeyinde bulunuyor. Han Şeyhun düşerse, Türkiye'nin Morek üs bölgesi Suriye ordusu tarafından kuşatılmış olacak. (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar