Suriyeli genç sınır dışı edilip El Nusra'ya teslim mi edildi?

Suriyeli genç sınır dışı edilip El Nusra'ya teslim mi edildi?
Oturma izni olduğu halde üzerinde kimliği olmadığı için sınır dışı edildiği iddia edilen genç abisine İdlib'de El Nusra'nın elinde olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamaları ile birlikte Suriyelilere yönelik gözaltı ve geri gönderme işlemleri hız kazandı. Geri gönderilenler arasında yasal olarak oturma izni olanların da bulunduğu iddia edildi.

Euronews’ten Rabia Çetin'in haberine göre, geçtiğimiz hafta sonu Aksaray’da kimliği olmadığı gerekçesiyle çok sayıda Suriyeli sığınmacı elleri kelepçelenerek gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 18 yaşındaki Amjad Tablieh’in ağabeyi kimliğini polise götürdü. Ancak kardeşi sınır dışı edilirken kimlik de ortadan kayboldu. Geri gönderilenlere "Gönüllü olarak gidiyoruz" ibareli bir belgenin "zorla" imzalatıldığı iddia edildi.

Suriye’deki iç savaşın başlamasının ardından önce Mısır’a göç eden Tablieh ailesi daha sonra  Türkiye’ye geldi. 5 yıldır Esenyurt’ta yaşayan 9 kişilik aile İstanbul İl Göç İdaresi’nden İstanbul için oturum izni aldı. Ancak ailenin 18 yaşındaki lise öğrencisi oğulları Amjad Tablieh geçtiğimiz hafta sonu Aksaray’a alış veriş için gittiği sırada kimlik kontrolüne takıldı.

Aksaray’da polislerin kimliği olmadığı gerekçesiyle sınır dışı edilmek üzere gözaltına aldığı kişilerden Amjad Tablieh’in ağabeyi Ahmed Tablieh, kardeşinin Avcılar’da bir lise öğrencisi olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

"Gözaltına alınır alınmaz beni aradı. Polislere kimliğini evde unuttuğunu söylediği halde alıp Tuzla’daki geri gönderme merkezine gönderdiler. Kimliğini alıp önce Göç İdaresi’ne gittim. Orada sınır dışı edileceklerin Tuzla Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüklerini söylediler. Oraya gidip kimliğini teslim ettiğim halde ertesi gün kardeşimi sınır dışı ettiler."

'EL NUSRA CEPHESİ'NE TESLİM EDİLDİKLERİNİ SÖYLEDİ'

Kardeşinin ve beraberindekilerin Tuzla’dan otobüsle Hatay’a gönderildiğini söyleyen Ahmed Tablieh, "İdlib’e gönderildikten sonra telefonla görüştük. Orada El Nusra cephesine teslim edildiklerini söyledi. Nusra’nın kendilerine bir şey yapmadığını söyledi. Tam olarak neredeler bilmiyoruz. Ancak Türkiye sınırına yakın bir bölgede olduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.

Euronews’in konuştuğu İl Göç idaresi yetkilileri ise sınır dışı uygulaması olmadığını, kayıtsız göçmenlerin İstanbul’dan kayıt açığı olan illere gönderildiğini ifade etti. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar