Suriyeliler ilgili doğru bilinen yanlışlar sonunda kitap oldu

Suriyeliler ilgili doğru bilinen yanlışlar sonunda kitap oldu
Şehir efsanesi olmaktan çıkıp ülke efsanesine dönüşen doğru bilinen yanlışları Mülteciler Derneği 43 başlıkta topladı.

Suriyeli mültecilerin savaşla birlikte ülkemize gelmesinden itibaren medya ya da siyasiler tarafından ya da sosyal medyanın da etkisiyle şehir efsanesi halinde yayılan iddiaların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Ekonomide yaşanan sorunlar, düzensiz mülteci politikaları ve siyasilerin milliyetçi söylemleri, mültecilerin Avrupa Birliği'ne (AB) karşı bir pazarlık aracı olarak kullanılmasına ek olarak medya mecralarında da Suriyeli mültecilere yönelik nefret suçlarını artırdı.

İşsizlik, kiraların artırılması gibi bir çok sorunu Suriyeli mültecilerin varlığına bağlanması, çeşitli suçların toplumda infial yaratması ve Suriyelilere yöneltilmesi çeşitli linç saldırılarına da neden oldu.

43 BAŞLIK

Mülteciler Derneği 43 madde halinde topraladığı bilgileri ‘Suriyeliler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar’ kitapçığında topladı. Kitabın içerisinde eğitimden, sağlığa, ekonomiden, siyasi haklara kadar bir 43 iddia ve doğrulaması bulunuyor.

En son TBMM Mülteci Komisyonu’nun açıkladığı verilere göre Türkiye'de 3.6 milyondan fazla Suriyeli, 169 bin Afganistan vatandaşı, 143 bin Irak vatandaşı, 35 bin İran vatandaşı, 4 bin 800 Somali uyruklu, 10 bin diğer olmak üzere 3.9 milyon mülteci bulunuyor. Türkiye’nin mülteci politikasından kaynaklı sadece yasal olarak 3 kişi mülteci statüsünde görülüyor.

 

Öne Çıkanlar