İsrail ana muhalefet lideri: Suudi Arabistan Kudüs'te rol alsın

İsrail ana muhalefet lideri: Suudi Arabistan Kudüs'te rol alsın
İsrail ana muhalefet lideri Kudüs'teki kutsal yerlerin yönetiminde Suudi Arabistan'a merkezi rol verilmesi gerektiğini söyledi

HABER MERKEZİ - ABD ve Suudi Arabistan’ın Filistin sorununda yeni bir plan üzerinde uzlaştığı iddialarının gündemde olduğu bu dönemde İsrail ana muhalefet lideri Isaac Herzog’dan dikkat çekici bir açıklama geldi.

Londra’da yayınlanan Elaf internet gazetesine demeç veren Herzog, Suudi Arabistan’ın Kudüs’teki kutsal mekanların yönetiminde rol oynaması gerektiğini söyledi. Herzog, "Kudüs’ün statüsünün konuşulduğu aşamaya gelindiğinde, El Aksa gibi kutsal yerler konusunda Suudi Arabsitan’ın rolü ve sorumluluğu olması gerektiğini düşünüyorum" dedi. İsrailli politikacı sözlerini "Suudi Arabistan’ın Mekke ve Medine gibi kutsal yerlerin yönetimi konusunda deneyimi var. Kudüs için de Suudi Arabistan’a merkezi bir rol önermeliyiz" diyerek sürdürdü.

İsrailli politikacının teklifi Ürdün’ü kızdırabilir çünkü Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa'nın yönetimi halihazırda Ürdün'ün Vakıflar Bakanlığı'na bağlı. İsrail ile barış anlaşması yapan ikinci Arap ülkesi olan Ürdün’ün İsrail ile ilişkisi bir süredir gergin.

İsrailli bir güvenlik görevlisinin Ürdün'deki büyükelçilikte kendisini bıçaklamaya çalışan bir genci ve o sırada orada bulunan bir başka Ürdünlüyü vurup öldürmesi iki ülke arasındaki ilişkileri germişti.

"TRUMP’IN ACİL ÇÖZÜMÜNE KARŞIYIM"
Herzog’un açıklamaları ABD Başkanı Trump’ın Kudüs açıklamasının ardından gelse de İsrailli politikacı Trump’ın ‘kısa sürede çözüm’ perspektifine karşı çıktı. Herzog, "şu anki perspektiften bakınca ilerlemeye yönelik adımların atılması mümkün. Ancak Trump’ın acil çözüm düşüncesine katılmıyorum. Filistin Devleti’nin kurulması ve Filistin Yönetimine yeni yetkilerin transferi ile 10 yıllarca sürecek bir ilerleme mümkün" dedi.

Öne Çıkanlar