Tanrıkulu: AKP'nin sonunu adaletsizlik getirecek

Tanrıkulu: AKP'nin sonunu adaletsizlik getirecek
Meclis’te konuşan CHP'li Tanrıkulu AKP’lilere 'Döneminiz biter ama bu suçlar ömrünüz boyunca sizi takip eder. Bu adaletsizlik, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sonu olacak' sözleriyle seslendi

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis Genel Kurulu’nda HDP’nin OHAL dönemi ve sonrasında yaşanan hak ihlallerinin araştırılması amacıyla sunduğu önerge üzerine konuştu. 

Tanrıkulu, OHAL döneminde cezalandırma politikasının bireysel olmaktan çıktığını ve kolektif bir ceza anlayışına dönüştüğünü ifade etti.

AKP’yi "götürecek" olan temel etkenin, "adaletsizlik duygusu" olacağını söyleyen Tanrıkulu, "Bakın yüz binlerce insan işinden oldu, onların yakınlarının işe girme ihtimalleri ortadan kalktı. Binlerce insan haksız biçimde tutuklandı. 250 binden fazla insana pasaport yasağı kondu. Akademisyenler ihraç edildi. Yüzlerce dernek kapatıldı, toplantı ve gösteri yapmak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

‘İŞKENCE, İDARİ PRATİĞE DÖNÜŞTÜ’

İşkencenin de bir idari pratiğe dönüştürüldüğünü ifade eden Tanrıkulu, Urfa, Van ve Diyarbakır Barolarının işkenceye ilişkin raporlarına değindi. Tanrıkulu, "Eğer Türkiye'de bu dönemde işkence idari pratik olarak uygulanmamış olsaydı, Hükümetiniz, Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümeti, 2016'nın Ağustos’undan bu yana Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'nin raporlarına rezerv koymazdı. Bu rezervler tek başına Türkiye'de işkencenin bir idari pratik olarak uygulandığının göstergesi" dedi.

‘ZORLA KAYBEDİLME İNSANLIK SUÇUDUR’

Tanrıkulu, son 2 buçuk yılda yaşanan kaçırılma olaylarına da değindi. Tanrıkulu, bu konuda şunları söyledi: "90'ların ve Olağanüstü Hâl dönemlerinin zorla kaybedilme vakaları, şimdi Ankara'nın merkezinde oluyor. 2017'nin başından bu yana 22 yurttaşımız zorla kaybedildi. Şubatın 7'siyle 22'si arasında Ankara'da, İstanbul'da ve Antalya'da 6 yurttaşımız kayıp 150 gündür. Transporterlarla kaybedildiler, görüntüler var. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İçişleri Bakanlığı sessiz. Zorla kaybedilme, Olağanüstü Hâl döneminde bir idari pratiğe dönüştü."

'FETÖ BORSASI' KURULDU!

Yargıda "FETÖ" borsası oluştuğunu da ifade eden Tanrıkulu, "Adalet Bakanlığı’na, Adalet ve Kalkınma Partisi Hükümetine ve Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum. Zorla kaybedilme, işkence insanlığa karşı suçtur. Döneminiz biter ama bu suçlar sizi takip eder, ömrünüz boyunca takip eder. Ama bilin ki bu adaletsizlik Adalet ve Kalkınma Partisi’nin sonu olacak" diye konuştu.

HDP’nin önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. (MA)

Öne Çıkanlar