Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nden İBB adı silindi

Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nden İBB adı silindi
2017 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne beş yıl süreyle bedelsiz olarak tahsis edilmişti.

Fatma YÖRÜR


ARTI GERÇEK - İstanbul’da sosyal ve kültürel hayatın kalbi olarak bilinen bir çok film, tiyatro ve kültür festivaline Beyoğlu, Şahkulu Bostan Sokak’taki binasında ev sahiliği yapmış Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, 1993 yılından bu yana İstanbullulara hizmet veriyor.

İBB tarafından düzenlenen kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan merkez 2017 yılında meclis kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne devredilmişti ancak binanın girişindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi yazısı durmaya devam ediyordu.  Binanın girişindeki yazı kısa süre önce kaldırılarak yerine TC Kültür Bakanlığı yazıldı.

BEDELSİZ OLARAK TAHSİSEDİLDİ

İstanbul Beyoğlu Tünel’deki 2 bin 500 metrekarelik araziye sahip Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nin bulunduğu parsel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017’de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne beş yıl süreyle bedelsiz olarak tahsis edildi.

HİZMET BİNASI OLARAK KULLANILACAK

1945 yılında inşa edilen bina 1993’e kadar nikah dairesi olarak kullanıldı. 1993 yılında da anayasa hukukçusu ve siyaset bilimcisi Tarık Zafer Tunaya’nın adım yaşatmak için kültür merkezine dönüştürüldü. Kültür merkezinde uzun yıllar fotoğraf sergileri, sempozyumlar, şiir dinletileri, tiyatro ve film gösterimleri yapıldı.

2013 yılında ise İBB tarafından Beyoğlu Belediyesi’ne devredildi. Belediye, kültür merkezini nikah salonu olarak kullanmaya başladı.

İBB Meclisi tarafından 13 Temmuz’da hizmet binası olarak kullanılmak üzere Kültür Bakanlığı’na verildi. Kültür merkezinin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hizmet binası olarak kullanılacağı açıklandı. Yıldan yıla kültürel değerlerini kaybeden Beyoğlu’nda İBB’nin kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan bir mekan daha kapalı kaldı.

BİR ÇOK KÜLTÜR, SANAT VE SİNEMA FESTİVALİNE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

İBB web sitesinde Kültür Merkezi için şu ifadeler yer alıyor: Galata Mevlevihanesi’ne de komşu olan Kültür Merkezi, anayasa hukuku profesörü ve siyaset bilimcisi Tarık Zafer Tunaya’nın adını yaşatmaktadır. Çok amaçlı bir kültür merkezi olarak işletilen Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde ağırlıklı olarak sergi, konferans ve sinema gösterimleri gerçekleştirilmekte ve ayrıca sinema, tiyatro, sahne kursları da düzenlenmektedir. Kültür Merkezi’nin 150 etrekare kullanım alanına sahip 135 kişilik çok amaçlı salonunda ise çeşitli toplantılar tertip edilmekte, konferans, panel, dinleti gibi etkinlikler düzenlenmektedir.

Öne Çıkanlar