Tartışmaların odağındaki gümüşçü: Kimse bize hesap soramaz

Tartışmaların odağındaki gümüşçü: Kimse bize hesap soramaz
Cumhurbaşkanı ve bakanlara yaklaşık 600 bin liralık hediye alındığı belirtilen iş yerinin yetkilisi Artı Gerçek'e konuştu: O faturalar yıllık olabilir, kimse bize hesap soramaz.

Mardin Belediyesi'ne kayyım olarak atanan Vali Mustafa Yaman'ın aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'li bakanlara belediye bütçesinden yaklaşık 600 bin liralık hediye aldığına ilişkin belge ve faturaların ortaya çıkmasının ardından başlayan tartışma devam ediyor. Ürünlerin alındığı Fırat Silver isimli iş yerinin eski Ulaşım Daire Başkanı yeni Muhtarlık İşleri Daire Başkanı'nın oğlu olduğu ortaya çıkmıştı. Artı Gerçek, kayyım atamalarının ardından en önemli gündemlerden biri olan Fırat Silver'dan bir yetkili Artı Gerçek’e konuştu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sadece 15-20 TL'lik bir rozet hediye edildiğini savunan yetkili, firmalarının kestiği yüksek miktardaki faturalar için ise "Onlar yıllık olabilir, 70 bin liralık ürünler tek parça değildir. Bizim veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Kimse bana hesap soramaz."

Diyarbakır, Mardin ve Van'a 19 Ağustos'ta kayyım atanmasının ardından görevden alınan seçilmiş belediye eş başkanları kayyımların uygulamalarını açıklamış, bazı belgelerde belediye bütçesinden yüksek miktarda harcamalar yapıldığı ortaya konmuştu. En çok tartışılan konulardan biri ise Mardin'deki bir hediyelik eşya dükkanından aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un da bulunduğu kişilere hediyeler alınması oldu.

İkinci kez kayyım olarak atanan Mustafa Yaman'ın, ilk kayyımlığı döneminde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve AKP Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ile birlikte 'Fırat Silver' isimli mağazadan alışveriş yaptığı fotoğraflar da ortaya çıkmıştı. Bakanlar ve kayyım iddiaları yalanlamış, görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, siyasilere verilen yaklaşık 600 milyon TL'lik hediyeler için "Gümüşlerin satın alındığı gümüşçü, kayyım döneminde daire başkanlığı yapan bir kişinin oğlu" demişti.

Kayyım Yaman'ın 2016 ile 2019 yılları arasında görevde olduğu süreçte yaptığı harcamaları ilk kez Ahmet Türk gündeme getirmişti. Artı TV’ye konuşan Türk, ellerinde Yaman'ın yüz binlerce liralık hediye aldığına dair belgeler bulunduğunu söylemişti.

 

 

Kayyım Mustafa Yaman'ın, daha önce görev yaptığı dönemdeki harcamalarının belgeleri arasında, Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'na kesilen toplam 582 bin 618 liralık gümüş takı ve benzeri eşyaların faturaları da bulunuyordu. Tartışmaların odağındaki isim Yaman ilk olarak Kasım 2016'da, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 52,2 oy alan Ahmet Türk'ün yerine kayyım olarak atanmıştı. Vali Yaman son olarak 19 Ağustos sabahı 31 Mart’taki seçimlerde oyunu yüzde 54,7’ye yükselten Türk’ün yerine bir kez daha kayyım olarak atandı. Kayyım dönemine ait ortaya çıkan faturalar ise israf tartışmalarını gündeme getirdi. Yaman son 'hediyelik eşya' tartışmasında kendini savunurken, "Şehre gelen heyetlere zaman zaman şehirde telkari gibi üretilen ürünler sembolik olarak veriliyor. Bunlar da tek tek çok yüksek meblağlar değildir. Gelen heyetler kalabalık olunca bu ufak meblağlar farklı yekun tutabilir" demişti.

'100-200 BİN LİRALIK HEDİYELER YOK'

O ürünlerin satın alındığı Fırat Silver Kuyumculuk işletmesinden bir yetkili Artı Gerçek'e konuştu. İsmini vermeyen yetkili iddiaları kabul etmeyerek "Bakanlara 100 bin 200 bin liraya verilen hediyeler yok. Bir bakan geldiğinde dükkanları ziyaret eder esnafa gider. Sevenleri de fotoğrafını paylaşır. HDP kayyımdan sonra ne yapacağını şaşırdığı için böyle yapıyor. Biz kurumlara Mardin'in el sanatlarını yansıtan uygun fiyatlı ürünler verdik. Medyanın yansıttığı haberler yalan" dedi.

'KİMSE BANA HESAP SORAMAZ'

İşletme olarak İçişleri Bakanına hediye ettikleri tek ürünün ay yıldız şeklinde bir rozet olduğunu onun değerinin de 15-20 TL olduğunu söyleyen yetkili, yüksek miktardaki faturalara ilişkin sorumuz üzerine ise "Faturalarda gördüğünüz her şey resmidir. Bahsedilen rakamlar yıllık olabilir. 70 bin liralık ürünler tek parça değildir. Bizim veremeyeceğimiz hiçbir hesap yok. Kimse bana hesap soramaz. Biz üç kuruş için gelip sabahın köründe dükkan açıyoruz. Mağazaya kim gelirse beni ilgilendirmez. Yayınladığınız belgeler yanlış" şeklinde konuştu.

'HABER YAPANLARA DAVA AÇACAĞIZ'

Yetkili teklif mektuplarının sadece kendilerine verilmediğini de belirterek "Bu hedef göstermedir. Biz 90'lı yıllardan beri Allaha şükür işimizdeyiz. Belgeleri yayınlayan yalan haber yapan kişilerle ilgili dava açacağız" dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar