TBMM Başkanı: Yeni sistemin şanzımanı farklı

TBMM Başkanı: Yeni sistemin şanzımanı farklı
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile parlamenter sistemin farkını manuel ve otomatik araba farkına benzeterek, ilginç karşılaştırmalar yaptı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, 27. Dönem 2. Yasama Yılı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Başkan Şentop, , Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile parlamenter sistemin farkını manuel ve otomatik araba farkına benzeterek, "Otomatik vitesli arabada debriyaj yok. ‘Bu sistemde gensoru niye yok’ sorusunun cevabı bu örnekle anlatılabilir. Bu sistemde şanzıman farklı. Gensoru, hükümetin parlamento içinden çıktığı ve güvenoyu aldığı sistemde olabilir. Manuel vitesli otomobille otomatik vitesli otomobil arasındaki fark. Manuel vitesli arabada debriyaj var. Otomatik vitesli arabada debriyaj arıyorsunuz, sonradan alışıyorsunuz. Otomatik vitesli arabada debriyaj yok" dedi.

‘BU SİSTEMDE ÜÇ KATTAN FAZLA KANUN ÖNERİSİ VAR’

Şentop, Meclis’in yasama faaliyetlerine yönelik verileri de paylaşırken, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde parlamentonun daha fazla kanun çıkarttığını söyleyebiliriz. Kanun önerisinde de aşağı yukarı üç katından fazla artış var" diye konuştu.

MECLİS BAŞKANINA GÖRE ANAYASAL DÜZENLEMEYE GEREK YOK

Milliyet'in aktardığı habere göre yeni sisteme yönelik eleştirilerin hiçbirinin anayasal düzenlemelerle ilgili olmadığını, sistemin işleyişi ve aktörlerle ilgili olduğunu kaydeden Şentop, Cumhurbaşkanı’nın siyasi parti genel başkanı olup olmamasına ilişkin olarak da anayasal düzenlemeye gerek bulunmadığını savundu.

‘MECLİS’İN GÜCÜNDE VEKİLLERİN İTİBARINDA AZALMA OLMADI’

Şentop, yeni sistemde Meclis ve milletvekillerinin itibarı ve gücünde kesinlikle azalma olmadığını da öne sürdü. Cumhurbaşkanı’nın, yetki ve görevlerinin hepsini tek başına kullanmasının söz konusu olmadığını iddia eden Şentop, "Yetki devri var, birlikte çalıştıkları var. Bu bakımdan bu sistemle ilgili Türkiye’deki başkanların, cumhurbaşkanlarının, Amerikan başkanından ne eksiği var? Önceki sistemdeki yürütme, hükümet hangi yetkilere, güce sahipse Cumhurbaşkanı’nın elindekiler de şu anda o" dedi.

‘SÜREKLİ GÖRÜŞÜYORUZ

Bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin çalışma yapılıyor. Sizin de mimarları arasında olduğunuz sisteme ilişkin sizden de görüş alındı mı?" sorusuna Şentop, "Kurumsal olarak görüş alınmıyor. Daha çok işleyiş ile ilgili olarak şahıslardan. Alt düzey bürokratlardan başladı, yavaş yavaş toparlanmaya başlıyor görüşler. Biz görüşüyoruz sürekli" yanıtını verdi.

‘ERKEN SEÇİM İHTİMALI SIFIR’

Şentop, 2023’e kadar bir erken seçim ihtimalinin olup olmadığı sorusu üzerine, "Öyle bir tablo yok. Gerek parlamento gerekse Cumhurbaşkanlığı hükümeti stabil halde. Siyaseten de hukuken de seçim kararı ihtimalini sıfır görüyorum" dedi.

Öne Çıkanlar