Tecride karşı eylem yapan gençlere dava

Tecride karşı eylem yapan gençlere dava
Yaşları 19 ile 22 arasında değişen 7'si tutuklu 8 genç hakkında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Batman’da 28 Nisan’da PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle yol kapatma eylemi yapan HDP Gençlik Meclis üyesi 8 kişi hakkında dava açıldı. Cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerinin sürdüğü dönemde yapılan bu eylem sonrası evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alınan 8 kişiden 6’sı tutuklanırken, diğer ikisi ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakılmıştı.

Batman Cumhuriyet Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 7 Mayıs'ta gözaltına alınan 2 kişi daha "Örgüte üye olmak" ve "Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması" iddiasıyla tutuklandı. Yapılan itiraz sonucu bu 2 kişiden 1’i serbest bırakıldı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’nun haberine göre devam eden soruşturma sonucunda R.C.(19), H.A.(19), H.K.(21), H.A.(20), E.M.(22), D.Y.(22), M.Ş.Ç.(22) ve B.D. (21) hakkında "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "Kara ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma" iddialarıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. 15 yaşındaki W.K.’nin dosyası ise ayrıldı. Hazırlanan iddianameyi kabul eden Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Ağustos’a duruşma günü verdi.

9 SAYFALIK İDDİANAME

Hazırlanan 9 sayfalık iddianamede ise, PKK ve bağlı gençlik yapılanmalarının kuruluş tarihlerinin yanı sıra çeşitli tarihlerde yapılan kimi eylemler hakkında bilgiler yer aldı. Abdullah Öcalan için "sözde PKK lideri", kendisine yönelik uygulanan tecrit için ise "sözde tecrit" ifadelerinin kullanıldığı iddianamede, PKK'nin kamuoyuna yaptığı açıklamalar "talimat" olarak değerlendirildi.

İddianamede, yine "İllegal uzantılarının güdümünde faaliyet gösteren" biçiminde tanımlanan bazı haber sitelerince servis edilen kimi haber başlıklarına da yer verildi.

'YAPILAN VİCDANİ BİR EYLEMDİR'
8 gencin yargılanacağı dava dosyasının avukatlarından Devran Yıldız, iddianameye ilişkin konuştu. Açlık grevlerinin sona erdiğini, tecridin ise kısmı olarak sonlandırıldığını söyleyen Yıldız, haklarında dava açılan öğrencilerin ise halen tutuklu olduğunu belirtti.

Devlet yetkililerinin bile "Öcalan ile görüşülebilir" açıklamalarında bulunduğunu hatırlatan Yıldız, "Bu dosyada uluslararası sözleşmeler ve mevzuat yükümlülüklerine uyulmamıştır. Anayasa’nın 34’üncü maddesinde ‘Herkes önceden izin almaksızın gösteri ve yürüyüş düzenleme hakkına sahiptir’ diye belirtilir. Yine yapılan eylem, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10 ve 11'inci maddeleri olan ‘İfade Özgürlüğü ve Toplantı Özgürlüğü’ kapsamında kalmaktadır. Açlık grevleri döneminde on binlerce insanın katıldığı eylemlerde kimse bu şekilde tutuklanmadı. Beyaz tülbentli anneler, cezaevleri önünde, sokaklarda anayasal haklarını kullandı ama tutuklanmadılar. Ancak bu çocuklar tamamen vicdani bir davranış ile yapmış oldukları eylemden dolayı tutuklandı. Burada hukuksal bir sorun vardır ve derhal tahliye edilerek beraat edilmelidirler" dedi.

Öne Çıkanlar