Tecridi protesto için bir tutuklu daha yaşamına son verdi

Tecridi protesto için bir tutuklu daha yaşamına son verdi
Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde Ayten Beçet isimli tutuklunun yaşamına son verdiği öğrenildi.

Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için Ayten Beçet isimli siyasi tutuklunun yaşamın son verdiği bildirildi. Beçet’in cenazesinin bu sabah cezaevinden cenaze aracı ile çıkarıldığı öğrenildi. 

Mezepotamya Ajansı'nın haberine göre Siirtli olan ve Antep'te oturan Ayten Beçet'in babası Sabri Beçet'in verdiği bilgilere göre, cenaze Yenibosna'da bulunan Adli Tıp Kurumu'nda tutuluyor.

6 YILDIR CEZAEVİNDE 

Baba Beçet, 24 yaşında olan kızının 6 yıldır cezaevinde olduğunu söyledi. Beçet, 2012'de Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkmesi'nde "örgüt üyeliği"nden 9 yıl ceza almıştı.

CENAZE ANTEP'E GÖTÜRÜLECEK

Antep'ten karayolu ile yola çıkan ailenin sabaha karşı İstanbul'da olması bekleniyor. Cenazenin yarın sabah yapılacak olan işlemlerin ardından Antep'e götürülmesi bekleniyor. 

Emniyet Müdürlüğü, aileyi arayarak "ölüm vereseti verin cenaze Pazartesi'ye kalmasın" dedi. Aile bunun üzerine İstanbul'da bulunan yakınlarını arayarak "ölüm veraseti" vermelerini istedi. Ailenin yakınları İHD yöneticileri ve avukatlarla birlikte Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na giderek "ölüm veraseti" verecek.

SABAHA KARŞI YAŞAMINA SON VERDİ

Avukatlar Gebze Kadın Kapalı Cezaevi yetkilileri ve avukatlarla görüştü. Yetkililer cenazenin nereye götürüldüğü konusunda avukatlara bilgi vermeyeceklerini söyledi. Cezaevinde bulunan tutukluların avukatlara verdiği bilgilere göre; Ayten Beçet sabaha karşı saat 05.00 sularında yaşamına son verdi. Beçet'i sonra fark ettiklerini belirten tutuklular, müdahale ettiklerini ancak geç kaldıklarını söyledi. 

Antep’in merkez Şahinbey ilçesi Akdere mahallesindeki evlerinde kızının yaşamına son verdiğini çıkan haberler üzerine komşularından öğrenen Fatma Beçet, Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuştu. 

‘AÇLIK GREVİNDEKİ ARKADAŞLARINA REFAKAT EDİYORDU’

Kızı Ayten’i en son 2018 Haziran ayında Ramazan Bayramı’nda açık görüşte gördüğünü söyleyen anne Beçet, sonrasında hiç görüşe gidemediği için göremediğini belirtti. Geçtiğimiz Perşembe günü telefon görüşmesi yaptıklarını aktaran Beçet, şöyle konuştu: "Bana cezaevinde durumunun rahat olduğunu, kendilerini hiç düşünmemelerini söyledi. Açlık grevindeki arkadaşlarına o bakıyordu. Açlık grevinde değildi. Telefonda bana ‘Siz dışarıda bir şey yapmayın. Ben burada bir şey yapacağım’ dedi. Ama dediğini anlayamadım. Bana ‘açlık grevinde olan arkadaşların yanına neden gitmiyorsunuz?’ diyerek kızmıştı." 

'KAÇ AYDIR AÇLIK GREVİNDELER NE ZAMAN GÖRECEKSİNİZ'

Kızının cezaevinde bulunduğu 6 yıl boyunca zaman zaman kısa süreli açlık grevi eylemlerine girdiğini söyleyen anne Becet, "Cezasının bitmesine 1 yıl 8 ay kalmıştı. Yeter artık Öcalan üzerindeki tecridi bitirsinler. Bu savaş bitsin. Ölümlerin yaşanmasını istemiyoruz. Yeter artık ölümler son bulsun. Benim yüreğim yandı, başka annelerin yüreğinin yanmasını istemiyorum. Anneler artık bu savaş için ayağa kalkıp ‘yeter’ desin. Bizim tek isteğimiz barıştır. Kaç aydır insanlar açlık grevinde artık ne zaman görecekler" diye sordu. 

İstanbul’daki Yenibosna Adli Tıp Kurumu’nda bekletilen Ayten Beçet'in cenazesinin alındıktan sonra Antep'e getirileceği belirtildi.

HDP'Lİ GERGERLİOĞLU: RESMİ AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

HDP Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu "Gebze Kadın Cezaevi'nde Ayten Beçet isimli siyasi mahkum bugün hayatına son vermiş. Cezaevlerinde ihlaller son haddinde!.. Halen olay hakkında resmi açıklama yapılmıyor. Ayrıntılı açıklama bekliyoruz" dedi.

17 Mart'ta Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan siyasi tutuklu Zülküf Gezen de tecridi protesto etmek için yaşamına son vermiş cenazesi Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar