Temelli: Ateşkese acilen uyulması gerekiyor

Temelli: Ateşkese acilen uyulması gerekiyor
ABD ve Türkiye arasında Kuzey Suriye harekatı nedeniyle yapılan ateşkese değinen Temelli, 'Rojava’da hastaneler bile vuruluyor. Bu kabul edilecek bir durum değil' dedi.

Partisinin 7'nci kuruluş yıl etkinlikleri nedeniyle Van’da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, beraberindeki heyetle 4 gündür eş başkanları gözaltında olan Erciş ilçesine geçti.

HDP Erciş İlçe binasına giden Temelli, alkışlarla karşılandı. Temelli burada gündeme ilişkin konuştu.

Hakkari, Yüksekova, Nusaybin ilçe belediye eşbaşkanlarının gözaltına alınıp kayyım atamanın bir zulüm ve şiddet olduğunu vurgulayan Temelli, iktidarın Kürt halkına reva gördüğü bu durumun Kürtlere karşı olan düşmanlığından kaynaklandığını söyledi. İktidarın tek icraatının kayyum olduğunu söyleyen Temelli, "Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan burada çünkü yerine kayyum atandı. Erciş, Nusaybin, Yüksekova ve Hakkari belediye eşbaşkanları gözaltına alındı. Fakat dosyalarına gizlilik kararı getirildi çünkü haklı bir gerekçeleri yok. Haklarında hazırlanmış fezlekelerin hepsi Tıpkı FETÖ'cü savcıların hazırlamış oldukları fezlekeler gibi içi boş. Çünkü kendi kanaatlerini kendi senaryolarını yazıyorlar" dedi. 

'İKTİDARIN TOPLUMA YAPTIĞI KÖTÜLÜKLERİN HADDİ HESABI YOK'

Tutuklu önceki dönem Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın haksız, hukuksuz yere cezaevinde tutulduğunu söyleyen Temelli, "O dönemde de Bekir başkana ‘paraları çalıp çuvalla Kandil'e götürüyor' Buna kargalar güler. Bu Kürt halkını yok saymak ve Kürt halkına düşmanlıktır. İktidarın topluma yapmış olduğu kötülüklerin haddi hesabı yok. Kadına yönelik işlemiş oldukları suçlar, kadına yönelik şiddet, cinayetler, ortada. İş cinayetleri, haksızlık, hırsızlık diz boyu. Bu ülkeye demokrasi gelmesin diye tüm demokratik yapıları yok etmeye ve çökertmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

'ATEŞKES YERİNE GETİRİLSİN'

Rojava’da yaşayan insanların yaşamının yaptırımlarla ölçüldüğünü kaydeden Temelli, "Rojava’da insanlık dramı yaşanıyor. Rojava’da hastaneler bile vuruluyor. Bu kabul edilecek bir durum değil. Bu yüzden bir an önce imzalanan bu ateşkese acilen uyulması gerekiyor. Daha fazla insan canından olmasın daha fazla insan bu şiddete maruz kalmasın kararlı yürüyüşümüze devam edeceğiz. Onurlu bir barışı ver edene dek çalışacağız" dedi.

'MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'

Temelli'nin ardından konuşan Barış Akademisyeni Onur Hamzaoğlu da, barış akademisyeni olabilmek için derslikler ve laboratuvarların gerekmediğini söyledi. Hamzaoğlu, "Bu topraklara barış gelene kadar, topluma barışçıl haklar getirene kadar, birlikte yaşayabilmek ve yürüyebilmek için mücadelemiz devam edecektir" diye konuştu. (MA) 

Öne Çıkanlar