Temelli: Hassasiyetlerimiz gözetilirse İstanbul'da ortaklaşırız

Temelli: Hassasiyetlerimiz gözetilirse İstanbul'da ortaklaşırız
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 'HDP ve CHP, demokrasi güçlerinin ortak hassasiyetlerine hitap eden bir aday üzerinde ortaklaşabilir' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yaklaşan yerel seçimlere ve ittifak tartışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Temelli, "Binali Bey, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istiyor ama olamayacak. Kendisine kötü haberi vereyim. CHP'nin adayı üzerinde İstanbul kamuoyu ortaklaşmışsa, İstanbullular ortaklaşmışsa, bu kentte demokrasi güçlerinin, emekçilerin, kadınların adayı olacaksa, HDP de orada ortaklaşır" dedi. 

Mezopotamya Ajansı'ndan Yasin Kobulan'a konuşan Temelli, "Ortaklaşmak önemliyse o zaman HDP'nin hassasiyetlerini, ilkelerini gözeten, demokrasi güçlerinin hassasiyetlerine hitap eden bir aday olmalı" dedi. 

Aday belirleme sürecine değinen Temelli, "Yerellerde fizibilite raporları gerçekleşti. 5 binden fazla görüşme yapıldı. Hem yerel, hem merkezi komisyonlar kuruldu. Yerel komisyonlarımıza bağlı strateji komisyonları oluşturuldu. Aday başvuruları başladı ve bugün son bulacak. Daha sonra da mülakatlar var. Aday belirlemede çoklu yöntem uygulayacağız. Tek bir yöntemi ortaya koyup ona odaklanmaktansa, bütün görüşleri, bütün önerileri alıp değerlendiren teamül sistemi ile gerçekleştireceğiz. İnce eleyip, sık dokuyacağız" dedi.

'DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN ORTAKLAŞTIĞI ADAYLARA HDP'Lİ DEĞİL DİYE SIRT DÖNMEYİZ'

HDP'nin Türkiye'nin her yerinde seçimlere gireceğini ve aday göstereceğini söyleyen Temelli, "Tabi ki istisnai durumlar olacak. Bu konuda da ilkelerimizi koruyarak, belli bir esnekliği gözetiyoruz. Belli bir yerelde, oradaki yerelin bütünün temsiliyetini sağlayabilecek, demokrasi güçlerinin, emekçilerin, kadınların, gençlerin üzerinde ortaklaştığı bir aday varsa, bu aday HDP'li değil diye sırtımızı dönmeyeceğiz" şeklinde konuştu. 

'MUHALEFETİN ORTAK HAREKET ETMESİ DOĞAL'

İttifak tartışmalarına değinen Temelli, CHP ile şu ana kadar bir görüşmeleri olmadığını belirtti. Temelli, "CHP diğer partilerle görüşüyor ama bizimle görüşmedi. CHP ile bu türden, söylediğim çerçevede çalışmalar yapılmadan görüşülmesi aslında bir pazarlık hukukuna sıkışmak anlamına gelir. Ama şunu reddetmiyoruz. Partiler görüşebilir, görüşmelidir de. İktidar muhalefeti yok sayan, hukuku yok sayan, yargıyı yok sayan, her şeyi kendi ceberut anlayışı içerisine sıkıştıran bir iktidar. O yüzden muhalefetin asgari müşterekte birlikte hareket etmesi kadar doğal bir şey olamaz" dedi.

'24 HAZİRAN'DA YAPAMADIĞIMIZI 31 MART'TA YAPALIM'

Muhalefet partilerinin yapacağı görüşmelerin bir pazarlık masasına dönüşmemesi gerektiğini, halkın taleplerini esas alması gerektiğini belirten Temelli şunları söyledi:

"Sadece bölgede değil Türkiye'nin her yerinde bu baskı rejimini geriletmemiz lazım. Bunu başarabiliriz. 24 Haziran'da barajı yıktık ama ikinci tura kalamadık. İkinci tura muhalefetin ortak strateji üretememesi nedeniyle kalamadık. Maden orada böyle bir hata yaptık, gelin 31 Mart'ta bu hataları yapmayalım. Bazı il veya ilçelerde bir tek parti iktidarı geriletebilir. Biz Kürt illerinde bunu yapacağız. Ama bazı yerlerde bu partiler gerekirse yan yana gelmelidir. Muhalefet bu hamleyi yapılmalıdır ama bu hamle belediye başkanlığı hesaplarına dönüştürülmemelidir. Bu hamle demokrasi hamlesi olmalıdır. Bu hamle Türkiye'nin geleceği için, gençlerimizin, çocuklarımızın, halkımızın geleceği için atılması gereken güçlü bir adımdır." 

'HDP'NİN VE DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN HASSASİYETLERİNİ GÖZETEN ADAYI DESTEKLERİZ'

Temelli, "Bahsettiğiniz durum İstanbul, Ankara gibi kentlerde hayata geçirilebilir mi" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Binali Bey Başbakan oldu, Anayasa değişti Başbakanlık'ta oturamadı. Meclis Başkanı oldu Meclis Başkanlığı'na oturamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istiyor ama olamayacak. Burada kendisine kötü haberi vereyim. İstanbul'da CHP'nin adayı üzerinde İstanbul kamuoyu ortaklaşmışsa, İstanbullular ortaklaşmışsa ve bu ortaklaşma bugün AKP'de olan belediyeyi demokrasi güçlerinin kazanımı şeklinde dönüştürüyorsa, bu kentte demokrasi güçlerinin, emekçilerin, kadınların adayı olacaksa, HDP de orada ortaklaşır. Bu sağlayabilecek bir adayın çıkması önemlidir. Bunu sağlayabilecek bir aday olduğu sürece bu ortaklaşma kendiliğinden oluşur. Onun HDP'de olması, CHP'de olması aşılmıştır orada. İstanbul dünyanın en kozmopolit kenti. Burada önemli olan bir adayın kendisini dayatması, bir partinin adayını dayatması değildir, ortaklaşmak önemliyse o zaman HDP'nin hassasiyetlerini, ilkelerini gözeten, CHP'nin ilke ve hassasiyetlerini gözeten, Türkiye'de, İstanbul'da demokrasi güçlerinin, hepimizin ortak hassasiyetlerine hitap eden bir aday üzerinde ortaklaşmaktan daha doğal bir şey olamaz. Burada önemli olan AKP'yi süpürmektir. Toplumun hassasiyetleri düşünülmeden bir aday çıkarıldığı zamanda HDP o zaman kendi adayını koyar. Muhalefet bir kez daha böyle bir hataya düşmeyecektir. Çünkü toplumsal muhalefetin beklentileri bu yöndedir." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar