Temelli Şırnak'tan seslendi: Burada Kürt, Ankara'da kurt oluyorlar

Temelli Şırnak'tan seslendi: Burada Kürt, Ankara'da kurt oluyorlar
Şırnak’ta halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP-MHP ittifakını eleştirdi.

POLİTİKA - Şırnak’ta halka seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP’siz hiçbir hesabın tutmayacağının altını çizerek,  AKP- MHP ittifakını "Buraya gelince Kürt olduklarını hatırlıyorlar. Burada Kürt, Ankara'da kurt oluyorlar" diye eleştirdi.
 
Bölgede seçim çalışmalarına hız veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) kapı kapı halk ziyaretlerinde bulunuyor. Dün Mardin ve ilçelerinde halka bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindekiler, bugün "sokağa çıkma yasağı" sonrası birçok mahallesi yerle bir edilen Şırnak’ta halkla buluştu. Temelli ve parti heyeti, çevre yolunda büyük bir konvoy eşliğinde coşkuyla karşılandı.
 
Kent merkezinde şehir turu yapan konvoya, araçlar kornalarıyla destek verirken, halk evlerin balkonlarında zafer işaretiyle coşkuya katıldı. Kadınların yerel kıyafetleriyle katıldığı ve zılgıtların çekildiği salon hıncahınç dolup taştı. Kitle salon dışına sarkarken, "Em nebin yek, em ê herin yek bi yek" yazılı pankart ve parti bayrakları salona asıldı.
 
‘HACI BİRLİK’İ PANZERİN ARKASINDA SÜRÜKLEYEN POLİS AKP’DEN ADAY’
 
Demokrasi mücadelesinden yaşamını yitirenler adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından HDP kent milletvekili Aycan İrmez kısa bir konuşta yaptı. Şırnak halkının, sokağa çıkma yasakları sırasında kendilerine yaşatılanların hesabını seçimde soracağını dile getiren İrmez, cansız bedeni zırhlı araç arkasında sürüklenen Hacı Birlik dosyasında ismi geçen polisin AKP’den aday olduğunu söyledi.  
 
'BOTAN'DAN HAKİKATİN SESİ YÜKSELİYOR'
 
Daha sonra alkış ve zılgıtlar eşliğinde kürsüye çıkan Eş Genel Başkan Temelli, katılımcıları Kürtçe selamladıktan sonra, "Botan’da hakikatin sesi, yalana, zulme ve şiddete karşı yükseliyor" dedi. Baskın seçim kararı ile muhalefetin hazırlıksız yakalanmak istendiğine dikkat çeken Temelli, kendilerinin 40 yıldır buna hazır olduğuna vurgu yaptı. "Sizler savaş ve yolsuzluk politikalarıyla ayakta duranlardansınız. Sizler yalan iktidarısınız" diyerek AKP’ye seslenen Temelli, "Halka yalan söyleyerek, halkı kandırarak iktidarınızı devam ettirmeye çalışıyorsunuz. O yalanlara karşı bugün hakikatin sesi her yerde yükselecektir. 24 Haziran savaş iktidarından kurtulma günüdür. Hep birlikte bunları süpürüp tarihin çöplüğüne atacağız" diye konuştu.
 
'BİZİM GBT'MİZDE İNSAN, UMUT, BARIŞ ÇIKAR'
 
Kent girişinde polisin engelleme çabalarına da değinen Temelli, "Kongremizde de GBT yaptılar.  Dünya rekoru kırmıştık. Bu GBT kontrolüne isimleri soktukları zaman suçlular çıkıyormuş. Bizim ismimizi soktuğunuz zaman insan çıkar. Bizim isimlerimiz soktuğunuz zaman özgürlük, barış ve umut çıkar" diye belirtti. Savaş politikaları, insanları baskı altında tutarak ve zulme mahkum ederek ayakta durmaya çalışan bir iktidarın var olduğunu dile getiren Temelli, şöyle devam etti: "İktidar kentlerimizi ve evlerimizi yıktı. Çocuklarımız bizden aldı. Kürde dair ne varsa yok etmeye çalıştı. Kürt’ten gelen her talebe kulaklarını tıkadı. Kürde düşmanlık üzerinde kendini var etmeye çalışan bir iktidar var. Kürde düşmanlık değil, Kürtlerle beraber Kürt sorununu çözersen bu ülkeye huzur ve barış gelir. Ortadoğu’ya barış gelir."
 
‘AFRİN’DE ÖSO BURADA BÜROKRATLARIYLA TALAN YAPIYORLAR'
 
İktidarın halka düşman olduğunu ve tarihin çöplüğüne süpürülme vaktinin geldiğini söyleyen Temelli, Federe Kürdistan Bölgesi’nde yapılan referandumda hükümetin takındığı tutum ve Afrin’de yapılanlara ilişkin şunları söyledi: "Akla hayale gelmeyecek insanlar ve çetelerle bir araya geliyorlar. Irak Kürdistan’ında halklar kendi kaderini belirleme hakkında sahip olsa, bunun sana ne zararı var? Tam tersine orada kurulacak olan yeni yaşam senin için, bu topraklar için de demokrasiye katkı sağlayacaktır. Senin demokrasi ve barışla işin yok. Bu Erdoğan iktidarının tekçi anlayışının tek derdi var. Suriye savaşı boyunca en huzurlu yer olan Afrin’e gidip yağmalıyorlar. Çünkü bu talancı bir zihniyet. Talanı orada ÖSO ile yapıyor. Burada ise bürokratları yapıyor. Halka ait ne varsa talan ediyorlar. Kendi gelecekleri ve siyasi ikballeri için."
 
'SARAYIN AMPULÜ İÇİN HALKIN IŞIĞINI SÖNDÜRÜYORLAR'
 
Türkiye’nin dünyadaki en adaletsiz ülkeler arasında ilk beş arasında yer aldığını vurgulayan Temelli, adaletsizliğin olduğu yerde iyi bir iktidar ve yönetimin olmasının mümkün olmayacağının dile getirdi. Halkın tüm kaynaklarının Saray’a taşındığını belirten Temelli, "Saray’ın ampulü yansın diye her evin ampulünü söndürüyorlar. İnsanları karanlığa mahkum ediyorlar. Karanlık bir geleceğe sürüklüyorlar. İşte bu karanlık gelecekten kurtulmak için 24 Haziran’da hep birlikte oyumuza ve geleceğimize sahip çıkacağız" ifadelerinde bulundu.
 
'DİMDİK VE ONURLU BİR ŞEKİLDE AYAKTAYIZ'
 
Sözleri sık sık, "Direne direne kazanacağız" sloganı ile kesilen Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kazandık. Kazanmasaydık bunlar bu kadar korkar mıydı? Birbirlerinden korkuyorlar. Korku bunların hastalığı olmuş. Halklar kazandı. Bunu bildikleri için de her hileye ve şiddete başvuruyorlar. Dimdik ve onurlu bir şekilde ayaktayız. Asla baş eğmedik. Bunca saldırıya rağmen baş eğmedik. İşte kazanmak budur." Tutuklu HDP milletvekilleri ve partilerine dönük gözaltına değinen Temelli, "Bizi başımızı eğmeye çalışan bu yalan iktidarı şimdi gelmiş Şırnak’ta özeleştiri veriyor. ‘Biz halka yukardan baktık’ diyorlar. 16 yıldır hata yaptığınızı söylüyorduk. Şimdi mi aklınız başınıza geldi. Bütün Şırnak, Silopi, Cizre’yi yıktıktan sonra mı düzelteceksiniz. Hiç yüzleri kızarmadan buraya geliyorlar ve halen halktan oy istiyorlar. Ya siz daha kendinizi düzelmiyorsunuz. Yaptığınız evler ortada. Şimdi ilkokul çocuğuna ev çiz desen böyle ev çizmez. Bu mudur sizin düzelteceğiz dediğiniz şey?" dedi.
 
‘BU HALK SANDIĞA SIĞMAZ’
 
Kentte halen yapımı devam eden TOKİ konutlarına da tepki gösteren Temelli, şöyle devam etti: "İnsanları evlerinden, yurdundan ettiniz. Bu evlere insanları hapsediyorsunuz. Bir yerde evlerin nasıl yapılacağına oranın halkı karar verir. Senin Ankara’dan getireceğin bürokratın yapacağı ev ancak bu kadar olur. Kibrit kutusu olsa ancak böyle olur. Bu halk kibrit kutusuna da sandığa da sığmaz. Şırnak’ı Şırnaklılar, Afrin’i Afrinliler, İzmir’i de İzmirliler yönetecek. Bunlar yönetemediği için kayyum atıyorlar. Bu düzen OHAL düzeni ve kayyum düzenidir. Bunlar kayyumcu zihniyettir. Belediyelerimiz de geri alacağız. Bu iktidarın insanlara verdiği şey, cezaevleridir."
 
'BURADA KÜRT ANKARA'DA KURT OLUYORLAR'
 
AKP-MHP ittifakına dikkat çeken Temelli, konuşmasına şöyle devam etti: "Devletin güvenlik sorunu yok devletin beka sorunu var. Ancak anladık ki bu sorun Devlet Bahçeli’nin sorunuymuş. Onun beka sorunuymuş. Onun beka sorununu ortadan kaldırmak için gelip Kürtlere kurt işareti yapıyorlar. Batı'da söylemleri Kürt düşmanlığı üzerine, buraya gelince Kürt olduklarını hatırlıyorlar. Burada Kürt, Ankara'da kurt oluyorlar. Yolda ne içiyorsunuz da böyle değişiyorsunuz? Biz de gidip geliyoruz ama Ankara'da ne diyorsak Şırnak'ta da aynısını söylüyoruz."
 
Geçtiğimizi günlerde AKP’li bir bakanın "Şırnak’ta yüzde 99.9 oy alırız" sözlerine de değinen Temelli, "Demek ki bu yolda gelirken içtiği şeyi fazla kaçırmış. Ne dediğini bilmiyor. Sayı saymayı da bilmiyor. Bu şaşkın bilmiyor mu ki; bu insanlar evler için iradelerinden ve geleceklerinden vazgeçmez. Bu güne kadar vazgeçmediler. Bak senin o içtiğinden Şırnaklılar içmezler. Şırnaklılar özgülük çayı içiyor ve demokrasi halayına duruyor" dedi.
 
'HDP'SİZ HESAP TUTMAZ'
 
Şırnak’ta 4-0 yapacaklarının altını çizen Temelli, sözlerini şöyle tamamladı: "Doları dört sıfır yaptınız. Şırnak’ta 4-0 yaparak sizin dolarınıza da cevabı vereceğiz. Kürt illerinden artık AKP’ye vekil yok. Kürt illerinde ne kadar vekil varsa Ankara’da olacak. Ama biz Türkiye partisiyiz. HDP olarak parlamentoda bunun için çalışacağız. Seçimlere kendi adayımız ile gideceğiz. Türkiye’nin en güçlü adayı ile gideceğiz. Çünkü bizim adayımızın gücü bu mücadeleden geliyor. Bizim adayımızın gücü programımız ve sözümüzden geliyor. Türkiye’nin önünü açacak olan 24 Haziran seçimlerinde bizim adayımız, birinci turun en güçlü adayı olarak çıkacaktır. İkinci turda da biz alacağız. Bizler kazanacağız. Biz yerel demokrasi ile bu ülkenin güçleneceğini düşünüyoruz. Ne hesap yaparlarsa yapsınlar HDP’siz hesap tutmaz. HDP olmadan demokrasi sorunu çözülmez. Aday pazarlığı yaparak, HDP’yi hesaba katmayarak yapacağınız hesap tutmaz." (Mezopotamya Ajansı)

Öne Çıkanlar