'Terörle mücadele defteri açılsa kimse insan içine çıkamaz' diyen Davutoğlu'na tepki

'Terörle mücadele defteri açılsa kimse insan içine çıkamaz' diyen Davutoğlu'na tepki
'Bunu diyen dönemin başbakanı senin ellerin temiz mi? Ölen tüm vatandaşların kanı ellerinizde, şimdi kime neyi inandıracağızı sanıyorsunuz, hepiniz eşit ölçüde suçlusunuz.'

Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık ve AKP Genel Başkanlığı'na taşıdığı Ahmet Davutoğlu, yeni parti kurma girişimi sürecinde iktidar partisinden kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt verdi. Davet edilmediği AKP’nin 18. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri sırasında Sakarya'da konuşan Davutoğlu, "Terörle mücadele defterleri açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz" dedi. Bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrası başlatılan operasyonlarda çok sayıda insanın hayatını kaybettiği, dünya gündemine oturan katliamların yaşandığı ve binlerce insanın yerlerinden göç ettiği dönem Başbakan olan Davutoğlu'nun bu sözlerine ise tepki gecikmedi.

Bölge illerinin harabeye çevrildiği dönemin Başbakanı olarak sorumluluğuna değinmeyen Davutoğlu, sanki hükümetin başında kendisi yokmuş gibi o dönemin politikalarını eleştirmesi tepkilere neden oldu. 

Davutoğlu, konuşmasında şunları söylemişti:

"Terörle mücadele konusunda defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz. Bizi bugün eleştirenler insan yüzüne çıkamazlar, açık söylüyorum. Neden mi? Gelin hafızanızı bir yoklayın. İleride bir gün Türkiye Cumhuriyeti tarihi yazıldığı zaman en kritik dönemlerden biri 7 Haziran-1 Kasım arasındaki dönem olacaktır. Başbakanlık görevini aldığım zaman -bunu izah etmek zorundayım, kampanya dolayısıyla bu soruları aldığım için- 6-8 Ekim olayları oldu. O olaylar esnasında çözüm süreci adı altında Türkiye’nin kamu düzeninin nasıl yerle bir edildiğini görme imkanı bulduk."

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ: AÇIKLA DAVUTOĞLU

Eski Başbakanın bu sözlerini "itiraf" olarak gören, aralarında gazeteci, aydın ve siyasetçilerin de olduğu çok sayıda yurttaş Davutoğlu'na şöyle tepki gösterdi:

DAVUTOĞLU'NUN BAŞBAKANLIĞI DÖNEMİNDE NELER YAŞANDI?

Davutoğlu'nun işaret ettiği 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015'te yapılan genel seçim tarihleri arasında 5 Haziran Diyarbakır katliamından, Suruç katliamına, Ankara'dan Dağlıca'ya kadar birçok kentte düzenlenen saldırılarda yüzlerce yurttaş, onlarca güvenlik görevlisi hayatını kaybetmişti. AKP'nin ilk kez tek başına iktidar olamadığı seçim olan 7 Haziran 2015'teki seçimlerden hemen öncesinde (5 Haziran) HDP’nin Diyarbakır mitinginde düzenlenen saldırı sonrası çatışmalı ortam ve süreç başladı.

İşte dönemin Başbakanı Davutoğlu'nun görevde olduğu kritik dönemde yaşananlar:

11 Temmuz: KCK, ateşkesi sonlandırdı.

17 Temmuz: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Mutabakatı’nı tanımadığını söyledi.

20 Temmuz: Suruç’ta IŞİD’li canlı bomba kendisini patlattı.

22 Temmuz: Ceylanpınar’da iki polis, evlerinde uyurken öldürüldü.

23 Temmuz: IŞİD, Kilis’te sınırdan ateş açtı bir astsubay hayatını kaybetti. Diyarbakır’da bir polis hayatını kaybetti.

24 Temmuz: TSK uçakları IŞİD hedeflerini ve Kandil’deki PKK kamplarını bombaladı. Polis de Türkiye genelinde IŞİD, PKK ve DHKP-C operasyonu yaptı.

11 Ağustos: Erdoğan, çözüm sürecinin buzdolabına kaldırıldığını açıkladı.

17 Ağustos: Alanya’da halk asker ölümü haberlerinin ardından Kürt vatandaşların işyerlerine saldırdı.

20 Ağustos: Lice’de 4 askerin hayatını kaybetmesinden bir gün sonra Siirt’te yola döşenen patlayıcılar askeri aracın geçişi sırasında patlatıldı, 8 asker yaşamını yitirdi.

22 Ağustos: Yüzbaşı Ali Alkan, Şırnak’ta karakola düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. Askerin cenaza töreninde ağabeyi Yarbay Mehmet Alkan hükümete isyan ederek hafızalara kazındı.

5 Eylül: Cizre’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 20’ye yakın sivil hayatını kaybetti.

6 Eylül: Dağlıca’daki PKK saldırısında 16 asker hayatını kaybetti.

8-9 Eylül: Iğdır’da gümrük kapısını koruyan polislere yönelik saldırıda 13 polis yaşamını yitirdi.

20 Ekim: Davutoğlu, Van’daki mitinginde "AK Parti iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, beyaz Toroslar dolaşacak" dedi.

10 Ekim: Ankara’daki barış mitinginde iki ayrı bombanın patlaması sonucu 100'den fazla kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. 

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar