Tesla, Edison, mücadele, güç, mucize ve kapitalizm: Elektrik Savaşları

Tesla, Edison, mücadele, güç, mucize ve kapitalizm: Elektrik Savaşları
Kapitalizmle bilim arasındaki ilişkinin tarihsel yönünü resm eden 'Elektrik Savaşları' ve Emin Alper'in Kızkardeşler'i haftanın öne çıkan filmleri.

Bu hafta 2'si yerli 9 film vizyona girdi. Emin Alper’in üçüncü filmi Kız Kardeşler, gerçek tarihsel bir çekişmenin baş karakterleri mucit Edison ve Tesla'nın birbirleriyle mücadelesini anlatan Elektrik Savaşları ve İsrailli yönetmen Nadav Lapid'in Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı alan filmi Eş Anlamlılar haftanın iyileri.

ELEKTRİK SAVAŞLARI

Yönetmen koltuğunda Alfonso Gomez-Rejon’un oturduğu filmde 1800’lerin sonunda, mucit Thomas Edison ve yatırımcı George Westinghouse'un entriakarla dolu savaşını ayrıca Edison ile Tesla arasındaki elektrik ampülünü kimin bulduğu, kimin geliştirdiği, kimin başkasının bilgisi üzerine yattığı konusunda da bir arka plan sunuyor. George Westinghouse adlı yatırımcının neden Nikolai Tesla’ya destek verdiğini de görüyoruz. Film bilimsel-teknolojik gelişme ile piyasa arasındaki ilişki üzerine düşünmemizi sağlıyor. Benedict Cumberbatch, Thomas Edison ve Michael Shannon filmin başrolünü paylaşıyor.
 


KIZ KARDEŞLER

Tepenin Ardı ve Abluka filmleri ile yurtiçinde ve yurtdışında ödüller kazanan Emin Alper’in üçüncü filmi Kız Kardeşler'i bu hafta vizyona giriyor. Emin Alper, çocukluğunda tanıklık ettiği "beslemelik" meselesinden hareketle 3 kızkardeşin hikayesini anlatıyor. Anneleri öldükten sonra kasabaya besleme olarak gönderilen 3 kız kardeşin evlerine bir şekilde döndükten sonra yaşadıklarını konu edinen filmin oyuncu kadrosunda Cemre Ebuzziya, Ece Yüksel, Helin Kandemir, Müfit Kayacan ve Kayhan Açikgöz var.
 


EŞ ANLAMLILAR

İsrailli yönetmen Nadav Lapid imzasını taşıyan film, haftanın iyilerinden. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı alan film, İsrail ordusunda atış talimi yaparken, Paris’in hayalini kuran genç Yoav’ın hikayesini anlatıyor. Yönetmenin hayatından izler taşıyan filmde ülkesini hiç sevmeyen İsrailli bir gencin kaçak olarak geldiği Paris’te, ülkenin kültürüne ve diline alışmaya çalışırken karşılaştığı her şeyin ve herkesin ona köklerini hatırlatışı irdeleniyor. Başrol oyuncusu Tom Mercier’in başarılı performansı da dikkat çekiyor.
 


ÖLÜMCÜL TEMAS

Juliane Block'un yönettiği film, kendisini kaçıranlardan kurtulmasına yardım eden insanlardan birinin 15 yıl önce kendisine saldırıda bulunan kişi olduğunu fark eden Emma'nın hikâyesini anlatıyor. Mhairi Calvey, Anatole Taubman, Maja-Celiné Probst ve Victor Alfieri filmin oyuncu kadrosunda.
 


CASUS

Festivallerin sevdiği yönetmen Yuval Adler imzalı filmin başrolünü Diane Kruger ile Martin Freeman paylaşıyor. İsrailli yazar Yiftach Reicher Atir’in The English Teacher adlı romanından uyarlanan filmde İsrail’in ulusal istihbarat örgütü Mossad’ın ajanı Rachel ile gözetmeni Thomas’ın macerasını İran’ın nükleer programına karşı yürütülen casusluk hareketinin ekseninde izliyoruz.
 


ARKADAŞIM BENJAMİN

Almanya yapımı filmin yönetmeni Tim Trachte. Animasyon ve gerçek karakterlerden oluşan filmin başrolünde konuşan bir fil olan Benjamin var.
 


SEVİMLİ EVCİL HAYVANLAR

Alex Sebastian’ın yönettiği animasyonda başrolde Jerry isminde bir köpek, yardımcı rollerde ise şımarık bir kedi ve gururlu bir papağanın hikayesi var.
 


CEHENNEM GECESİ

Mike Gan'in yazıp yönettiği Burn, çevresi tarafından çok ilgi görmeyen Melinda'nın, çalıştığı benzin istasyonunda gerçekleşen bir soygun girişimi sonrası aldığı inisiyatifle gelişen olayları konu ediniyor. Tilda Cobham-Hervey, Suki Waterhouse, Josh Hutcherson, Harry Shum Jr., Shiloh Fernandez oyuncu kadrosunda.
 


CİN AZABI

Onur Aldoğan'ın yönettiği Cin Azabı, kocasının işinden ötürü hamileliğinin son safhasında eşinin annesiyle birlikte tenha bir köyde yalnız başına kalan Zeynep'in cinlerle imtihanını anlatıyor. Aydan Akboğa, Yalın Cengiz ve Nalan Olcayalp oyuncu kadrosunda.
 

 

Öne Çıkanlar