The Economist: Türkiye ve ABD arasında S-400 krizi büyüyecek

The Economist: Türkiye ve ABD arasında S-400 krizi büyüyecek
The Economist dergisi son sayısında, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi satın almasını nedeniyle Amerikan yaptırımlarına maruz kalma riskiyle karşı karşıya kaldığını yazdı.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alma kararı nedeniyle ABD ve NATO ile yaşanan gerilim sürüyor. Amerikan yönetiminden Türkiye’nin S-400 almasının F-35 ortaklığında ve genel olarak ilişkilerde sorun yaratacağı yönünde mesajlar peş peşe gelirken, İngiliz dergisi 'The Economist' ABD’nin Türkiye’ye yeniden yaptırım kararı almasının gündemde olduğunu yazdı.

Derginin son sayısında yayımlanan makalede, Pentagon’un Türkiye’ye S-400 almasının ‘ağır sonuçlar yaratacağı’ uyarısında bulunduğu, geçen hafta iki Amerikan Dışişleri yetkilisinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bu mesajı bizzat ilettiği belirtildi. Derginin konuştuğu yorumcular, ‘Türkiye’nin S-400 anlaşmasından istese bile geri adım atmasının zor olduğunu, böyle bir kararın başta Suriye konusu olmak üzere Rusya ile ilişkilerde sorun yaratacağının’ altını çizdi.

The Economist, "Çoğu yorumcu sorunun artık bir dönüm noktasına yaklaşıp yaklaşmadığı değil, bunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği ile ilgili olduğunu söylüyor. Bazıları, Amerika’nın Türkiye’de 31 Mart’ta düzenlenecek yerel seçimlerde baskıyı artırmaya karar verebileceğini söylüyor" ifadelerini kullandı.

Makalede ABD’nin, Rus istihbaratı veya savunma sektörüyle mali temas kuran kişi ve kurumlara yönelik CAATSA isimli yasa kapsamında Türkiye’ye yaptırım uygulayabileceği belirtildi. Economist, ABD’nin teoride bu yaptırımlardan Türkiye’yi muaf tutabileceğini yazsa da, "Yetkililer bunun muhtemel olmadığını söylüyor. Bu sonbahar için ufukta bir başka mühlet daha var; iki F-35 uçağının Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Eğer iki NATO müttefiki bir çözüm bulamazsa, bu uçaklar Türk topraklarına hiçbir zaman inemeyebilir" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar