THY üçüncü havalimanı yüzünden zararda

THY üçüncü havalimanı yüzünden zararda
İkinci çeyrekte zarar eden THY'nin zarar etmesine yeni havaalanına taşınma başrolde. Diğer sebepler arasında THY'nin 'arpalık' olarak kullanılması yatıyor.

ARTI GERÇEK - Geçen hafta Türk Hava Yolları ikinci çeyrek net kârını açıklamıştı. İstanbul Havalimanı’na taşınmanın da etkisiyle yaşanan zayıf operasyonel kârlılık ve artan maliyetlerin etkisiyle geçen yıl aynı döneme göre yüzde 70 düşüşle 133 milyon lira oldu. Şirketin ikinci çeyrekte elde ettiği vergi gelirleri ise net kârı destekledi.

Son finansal sonuçlarına göre, toplam hasılat yüzde 35 artışla 18.7 milyar lira olarak gerçekleşti.

Oyak Yatırım’dan yapılan değerlendirmede, İstanbul Havalimanı’na taşınmanın gerçekleştiği söz konusu çeyrekte yaşanan zayıf talep ve artan maliyet baskısına dikkat çekilirken; Ziraat Yatırım’ın notunda da, şirketin brüt kârının maliyetlerdeki yüksek artışın etkisiyle gerilediği, operasyonel giderlerin de arttığı belirtildi.

Faiz giderleri ve kur etkisiyle finansman tarafında da 460 milyon TL gider kaydedildiği belirtilen Ziraat Yatırım’ın değerlendirmesinde, "Tüm bunlara bağlı olarak vergi öncesi zarar 209 milyon TL olurken, 342 milyon TL’lik vergi geliri sonrası 133 milyon lira TL net dönem karı açıklanmıştır" denildi.

İkinci çeyrekte dolar bazında operasyonel giderler yüzde 9 artarken; gelirler ise yüzde yüzde 0.1 artış kaydetti. Şirketin net operasyonel kârı ise yüzde 96.3 düşüşle 10 milyon dolara geriledi.

Ali Kıdık airporthaber.com sitesindeki THY’nin zararları başlıklı yazısında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kırmızı halılı THY yine zarar açıkladı. Açıldıkça açılan THY’de zararın önünü hangi formül kesecek bilemiyorum ama İlker Aycı’nın tek başına üstlendiği sorumluluğun altından kalkabileceğini hiç mi hiç sanmıyorum.

Böylelikle benim "THY’de genel müdür ile yönetim kurulu aynı olsun" tezim de çürümüş olacak. Her ne kadar THY’de resmi olarak bir genel müdür olsa da bana göre fiiliyatta genel müdür falan yok. O yüzden tek tabanca İlker Aycı hem günaha hem sevaba karşı sorumlu.

THY, ikinci çeyrekte de zarar açıkladı. Zararlar hemen Boeing 737-Max’lara ve taşınma işlerine bağladı. Bunu neye bağlayacak hep birlikte göreceğiz görmesine de adamın savunma mekanizması güçlü. Tüm basını elde etmiş durumda. "Ye kürküm ye" hesabı mamaya kavuşan "duymadım, görmedim, bilmiyorum" şeklinde davranıyor.

Hal böyle olunca sorumlu gazetecilik anlayışımızla sorgulamaya devam ediyoruz. Adam öyle güçlü ki, Google bile nemalanıyor kendisinden. Bir araştırma yapın bakalım onlarca kırmızı halı haberi,  lüks yaşam haberleri nereye uçuvermiş anlayın.

İnanamayacaksınız ama Sözcü gibi bir gazete bile internetten kaldırmak zorunda kaldı haberi. "Sözün bittiği yer" diyoruz biz buna.

Gelelim zararın sebeplerine…

Evet, İstanbul Havalimanı başrolde diyebiliriz.

Açıklayayım…

Eğer siz, karşılama bankolarına bile 70-80 milyon dolar harcıyorsanız zarar edersiniz.

Eğer siz, taşıma maliyetlerini revize etmezseniz, alternatif bulmazsanız zarar edersiniz.

Eğer siz pist başına gitmek için yarım saat, iniş yaptıktan sonra körüğe gelmek için yarım saat yol kat ediyorsanız zarar edersiniz.

Eğer siz, kiralamaları astronomik rakamlara yapıyorsanız zarar edersiniz.

Eğer siz, şaşalı yaşamınız için THY’yi kullanırsanız zarar edersiniz.

Eğer siz, ultra lüks makam araçlarına binerseniz zarar edersiniz.

Eğer siz, yüzde 50 ortaklıktan yüzde 25 ortaklığa razı gelip yakıt alırsanız zarar edersiniz.

Eğer siz, THY’yi arpalık gibi görüp kafanıza göre yönetirseniz zarar edersiniz.

Bu sebepleri say say bitmez. Asıl yıl sonunu merak ediyorum ben. Hangi bahanelerle Sayın Cumhurbaşkanına mazeret bildireceksiniz. Genel kurulu türlü taklalarla atlattınız ama daha bahane kalmadı.

Umarım biz yanılırız da THY zararını en aza indirir hatta sıfırlar."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar