Trump, Brunson'la Oval Ofis'te buluştu

Trump, Brunson'la Oval Ofis'te buluştu
ABD Başkanı, Türkiye'de serbest bırakıldıktan sonra ABD'ye giden rahip Brunson'ı Beyaz Saray'da ağırladı. Trump, 'Uzun zaman müzakere ettik, kesinlikle fidye ödemeyeceğimizi söyledik' dedi.

Türkiye’deki uzun tutukluluğunun ardından ev hapsine alınan ancak dün serbest bırakılan ABD’li rahip Andrew Brunson, ABD'ye gitti.  

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Brunson'ı ağırladı. Trump, Brunson ile birlikte Oval Ofis’te buluştu.

Brunson ve ailesiyle birlikte Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Trump, rahibin serbest bırakılması karşılığında Türkiye’yle bir anlaşma yapılmadığını söyledi. Basın toplantısına ABD Dışişleri Bakan Mike Pompeo da katıldı.

Trump buluşmada şunları söyledi:

"Uzun zamandır müzakere ettik, kesinlikle fidye ödemeyeceğimizi söyledik. Serbest bırakılmazsa çok kötü şeyler olacak dedik. Erdoğan’a teşekkür etmek istiyorum. Kendisiyle çok iyi ilişkimiz var. Bu olayın daha önce çözülmemiş olmasına çok şaşırdım. Türkiye için de kolay bir durum değildi. Bir çok şey yaşanıyor. Erdoğan’a bunu mümkün kıldığı için teşekkür ediyorum. Onun için de kolay değildi. Eve dönmüş olmanız büyük bir şeref. Bir daha Türkiye’ye gider misiniz diye sormak istemiyorum.Türkiye ile sıkıntılı ilişki vardı, eskiye döneceğiz"

"BİZE 18 KİŞİNİN ASLA SERBEST KALMAYACAĞINI SÖYLEDİLER"

Türkiye ve diğer ülkelerdeki ABD vatandaşı mahkumlarla da ilgilendiklerini söyleyen Trump, "Bize 18 kişinin asla serbest kalmayacağını söylediler. Brunson da onlardan biriydi" dedi.

Rahip Brunson da görüşşmede serbest bırakılması için gösterdiği çabalardan dolayı Trump'a bakanlara ve ABD Kongresi üyelerine teşekkür etti, ardından yere diz çökerek Trump ve ailesi için dua etti.

Brunson, "Türkiye’ye gidecek misin diye sormayacağım" diye espri yapan Trump’a, "Biz Türkiye’yi seviyoruz. 25 yıl oradaydık. Biz Türk halkını seviyoruz" dedi. Eşi Norine de, "İçten söylüyorum onlar için dua ediyoruz" diye konuştu.

Brunson ABD bayrağını öptüğü fotoğrafıysa şöyle açıkladı: "Dün gece Almanya’ya vardık. Büyükelçi bizi 01.30’da karşıladı. Berlin’den Amerikan bayrağı getirmişti bize hediye vermek için. Doğal olarak bayrağı elime aldım ve öptüm. Ben bu ülkeyi (ABD) seviyorum."

Dün, tanıkların ifadelerini değiştiği davada, Brunson'un ev hapsi ve yurt dışı yasağı kaldırılmıştı. 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen Brunson, cezaevinde yattığı süre göz önüne alınarak bırakılmıştı.

Brunson, dün akşam geç saatlerde Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya hareket etmişti. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar