Trump: Kürtleri terk etmedik

Trump: Kürtleri terk etmedik
Trump 'Türkiye'den gelecek mecburi olmayan ya da gereksiz saldırı onların ekonomisi ve kırılgan para birimleri için yıkıcı olacaktır' dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, "Birçok kişi kişi Türkiye'nin, ABD'nin büyük bir ticaret partneri olduğunu unutuyor. Türkiye İdlib'de pek çok canı kurtarmama yardım etti. Türkiye NATO'nun önemli bir üyesi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 Kasım'da Washington'da konuğum olacak" dedi.

Trump, "Türkiye F-35'lerin çelik gövdesini yapıyor. Ricam üzerine Pastör Brunson'ı sağlıklı bir biçimde geri gönderdiler. Türkiye NATO'nun önemli bir üyesi" diye konuştu.

ABD Başkanı, "Suriye'den ayrılma sürecinde olabiliriz ama hiçbir şekilde özel insanlar ve muhteşem  savaşçılar olan Kürtleri terk etmedik. Bir NATO üyesi ve ticari ortak olan Türkiye'yle ilişkimizde olduğu gibi. Türkiye hali hazırda geniş bir Kürt nüfusuna sahip ve Suriye'nin o bölgesinde sadece 50 askerimizin kaldığını ve onları da çektiğimizi çok iyi anlıyor.  Türkiye'den gelecek mecburi olmayan ya da gereksiz saldırı onların ekonomisi ve kırılgan para birimleri için yıkıcı olacaktır. Kürtlere finansal olarka ve silahlarla yardım ediyoruz!" diye konuştu.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) birlikleri, Türkiye'nin düzenleyeceğini açıkladığı askeri harekat öncesi dün bölgeden çekilmeye başlamış, ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çizilen çerçeveyi aştığını düşünürsem, Türkiye'nin ekonomisini yerle bir ederim. Daha önce bunu yaptım" demişti.

Donald Trump Twitter hesabından daha önce yaptığı açıklamada ise ülkesinin Suriye'de IŞİD ile savaşmak için gerekenden daha uzun süre kaldığını söylemişti. Trump, bundan sonra Suriye'deki durumla Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtlerin ilgilenmeleri gerektiğini belirtmişti.

Trump; ABD'nin "IŞİD'i yüzde 100 yenilgiye uğrattığını" ancak özellikle Avrupa'dan gelen IŞİD militanlarını kıta ülkelerinin geri almak istemediğini kaydetmiş ve ülkesinin artık, ödediği yüksek bedele rağmen IŞİD militanlarını hapiste tutamayacağını vurgulamıştı.

ABD Başkanı, "Kürtler bizimle savaştı ama bunun için para ve ekipman desteği aldılar. Türkiye ile on yıllardır savaşıyorlar. Ben bu savaşı 3 yıl boyunca geciktirmeye çalıştım ama artık bizim için, çoğu aşiret mücadeleleri olan sonu gelmeyen saçma savaşlardan geri çekilme ve askerlerimizi eve getirmenin vakti geldi" demişti.

Trump tweetlerinin ardından Japonya ile ticaret anlaşması imzalamak üzere gazetecilerin karşısına geçtiğinde Suriye ile ilgili gelen sorulara ise "Suriye'de kimsenin tarafını tutmuyorum, Suriye'deki görev kısa vadeli olmalıydı ama yıllardır oradayız" ifadesini  kullanmıştı. (HABER  MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar