Trump, Fed Başkanı Powell'ı görevden alma hazırlığında

Trump, Fed Başkanı Powell'ı görevden alma hazırlığında
Fed'in kritik haziran toplantısı öncesi, Trump'ın Beyaz Saray hukukçularına Fed Başkanı Powell'ı görevden alma konusunda seçenekleri sorduğu ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, kritik önemdeki haziran toplantısı öncesinde Fed Başkanı Jerome Powell'ın görevden alınması için kapıyı araladı. Trump, medyanın Powell'ın görevden alınıp alınmaması gerektiğine ilişkin sorusunu, "Ne yapacağını bir görelim" şeklinde yanıtladı.

Fed, iki günlük para politikası toplantısının ardından kararını çarşamba günü yerel saat ile 14:00'te açıklayacak.

Trump, Fed'e büyümeyi desteklemek için sık sık faiz indirimi çağrısında bulunmuştu. Trump'ın ve piyasaların faiz indirimi çağrılarına rağmen Fed'in bugünkü toplantısından bir indirim beklenmese de, yakın zamanda faiz indirimi olacağına dair sinyal vereceği öngörülüyor. Bloomberg'in anketine göre, Fed'in para politikası metninden 'sabırlı' kelimesini çıkartarak faiz indirimi için kapı aralaması bekleniyor.

Bloomberg News'de salı günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, şubat ayında Trump'ın Powell'ı görevden alıp alamayacağı konusunda inceleme yapmıştı. Habere göre Trump, piyasaların ticaret savaşı endişeleri ve Fed'in 2019'da daha fazla faiz artırımı planıyla gerilediği aralık ayında danışmanlarına Powell'ı görevden alıp alamayacağını sormaya başladı.

Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD Başkanı Donald Trump, daha önce eşine rastlanmayan bir adım atarak, bu yılın başlarında Beyaz Saray hukukçularına Fed Başkanı Jerome Powell'ı görevden almaya ilişkin seçenekleri sordu.

Fed eski Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Trump'ın 2020'de yeniden seçilmesi durumunda Fed Başkanı Powell'ı tekrar atamayabileceğini söyledi. Fischer, "Bu durum çok farklı bir para politikasına yol açacak, bu nedenle Fed politika belirlemede tam bağımsız olmayacak" dedi.


Kaynaklar, Trump'ın Powell'ı görevden alma konusunu tartışmasından iki aydan az bir süre sonra, şubat ayında, Beyaz Saray hukuk ofisinin Powell'ı başkanlık görevinden alma ve sadece Fed guvernörü olarak kalmasını sağlamanın yasal dayanaklarını incelediğini söyledi. Bu inceleme, Başkan Trump'ın Fed'i faiz artırımları konusunda kamuoyu önünde defalarca eleştirmesi ile birlikte geldi.

Tartışmaların kamuoyuna kapalı olmasından dolayı isimlerini vermeyen kaynaklar, Trump'ın ekibinin yasal incelemeyi gerçekleştirdiğini ve Powell'ı mahkeme olmaksızın görevden almanın çok sorgulanacak bir karar olacağı, ancak halihazırda görev yapan bir Fed guvernörü ile görev değişikliğine gidilebileceği sonucuna vardıklarını kaydetti.

İsmini vermeyen bir Beyaz Saray yetkilisi, aylar önce yapıldığı iddia edilen tartışmalar olarak nitelediği bu konu hakkında yorumda bulunmayacağını söyledi. Ayrıca, Trump'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Powell'ın görevden alınmasının şu sıralar tartışılmadığını söyledi.

Kudlow, Beyaz Saray'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bugün böyle bir şey yok. Bu nedenle bu konuda söyleyecek bir şeyim yok" dedi.

Fed sözcüsü Michelle Smith, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Yasalara göre, Fed Başkanı yalnızca mahkeme sonucu görevden alınabilir" dedi. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar