Trump, Google, Facebook ve Twitter'ı neden hedef aldı?

Trump, Google, Facebook ve Twitter'ı neden hedef aldı?
Uzmanlara göre Google'ın taraflı sonuçlar göstermesi zor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, teknoloji endüstrisinin dev isimleri Google, Twitter ve Facebook'u taraflı davranmakla suçladı. Trump, Google'ın kendisiyle ilgili daha olumsuz haberleri arama sonuçlarında en üstlerde gösterdiğini iddia etti.

Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, sosyal medya platformları Facebook ve Twitter'ı da listesine aldı, "Dikkatli olsalar iyi olacak çünkü bunu insanlara yapamazlar. Gerçekten binlerce şikayet geliyor" ifadelerini kullandı.

Trump söz konusu üç platforma yönelik hangi adımları atacağına ise değinmedi. Başkan Trump'ın iddialarına ilk yanıtsa, Google'dan geldi. Dünyanın en popüler arama motoru Google, sonuçları herhangi bir siyasi ideolojiyle ve usülsüz bir şekilde sıralandırmadıklarını vurguladı.    

TRUMP: GOOGLE DİKKATLİ OLSUN

ABD Başkanı Trump, medyaya yönelik "sahte haber" suçlamaları sonrası internet platformlarını da gözüne kestirdi. Twitter'dan daha önce yaptığı açıklamada Trump, Google'ı hakkındaki olumsuz haberleri sonuçlarda önceliklendirmekle suçladı ve şirketi ülkenin "sol taraflı medyası" diye niteledi. Trump ayrıca, ülkede muhafazakar haberciliğin "baskı altında" olduğunu öne sürdü.

Beyaz Saray'da konuşan Trump, Google'a "dikkatli olması" çağrısında bulundu ve "birçok insandan faydalandılar ve bu, çok ciddi bir şey" diye konuştu. ABD yönetimi de, bu platformlarla ilgili düzenlemeleri "gözden geçirdiklerini" söyledi.

İLGİLİ HABER: TRUMP, GOOGLE'I HİLE YAPMAKLA SUÇLADI

Google'dan yapılan açıklamada ise, "Arama motoru bir siyasi gündem oluşturmak için kullanılmamaktadır" dendi ve usülsüzlük iddiaları reddedildi. Açıklamada ayrıca, "Google aramalarını geliştirmek için sürekli olarak çalışıyoruz ve hiçbir zaman arama sonuçlarını siyasi duyguları manipüle edecek şekilde sıralandırmadık" ifadeleri yer aldı.
Twitter ve Facebook Trump'ın iddialarına şu ana dek yanıt vermedi.

BBC'ye konuşan uzmanlara göre Google'ın taraflı sonuçlar göstermesi zor. Londra'daki King's College Üniversitesi'nden dijital teknoloji uzmanı Mercedes Bunz, "Google'ın yeni algoritması bir olayın güncelliği ve yakınlığına göre optimize edildi ancak bu algoritmanın belli bir siyasi eğilim arayışına girmesine genelde rastlanmıyor" dedi. Bunz'a göre Google'ın bazı siteleri daha yukarıda gösterme eğilimi birçoğunun düşündüğünden daha fazla olsa da, 1 Ağustos'ta duyurulan algoritmadaki son güncellemeyle, haberlerin sırasına ilişkin Trump'ın bahsettiği yönde bir değişiklik olmadığı görülüyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar