Trump'ın Türkiye mesajı doları hareketlendirdi

Trump'ın Türkiye mesajı doları hareketlendirdi
Trump'ın 'Türkiye'nin Suriye'deki Kürtlere saldırması halinde ekonomik açıdan harap olacağı' mesajı sonrası dolar/TL yüzde 2 prim yaptı, 5.54'ü geçti.

Geçen haftaya 5.34’lü seviyelerden başlayan dolar/TL 5.5450’ye kadar yükseldikten sonra haftayı 5.50’nin hemen altında tamamlamıştı. TL yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Türkiye ziyareti ve Suriye konusunda ABD ile tekrar karşı karşıya gelinebileceği endişeleri geçen hafta TL’yi baskı altında bırakmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye Suriye’deki Kürtlere saldırması halinde Türkiye’nin ekonomik açıdan "harap" olacağını ifade ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise ABD’nin Türkiye ile stratejik ortaklığa itibar etmesini beklediğini söyledi.

ABD’nin Suriye’den geri çekilmesi hakkında gece saatlerinde Twitter’da yaptığı açıklamalarda Trump, "Suriye’den son derece gecikmiş geri çekilmeye başlarken IŞİD’den geride kalanları pek çok taraftan vurmaya devam ediyoruz. Tekrar güçlenirse yakındaki bir üsten tekrar saldırırız. Kürtleri vuracak olursa Türkiye ekonomik olarak harap olur. 20 mil güvenli bölge oluşturacak olurlarsa…" dedi.

İbrahim Kalın da Twitter'dan verdiği cevapta, "Sayın Donald Trump, teröristler ortağınız ve müttefikiniz olamaz. Türkiye ABD'den stratejik ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmesini ve bunun terör propagandası ile gölgelenmemesini bekliyor. Sayın Donald Trump, Kürtleri ABD'nin terör listesindeki PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG ile eş tutmak ölümcül bir hata. Türkiye teröristlerle mücadele ediyor Kürtlerle değil. Kürtleri ve diğer Suriyelileri terör tehdidine karşı koruyacağız" açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Trump'ın Türkiye'ye yönelik mesajının ardından açıklama yaptı. Altun, "Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye'nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur" dedi.

Mesajını Twitter üzerinden paylaşan Altun, "Bizim için esas olan ulusal güvenliğimizdir. Terörle mücadelemizi belirleyen esas unsur da budur. Terörizmin kaynağı ister ideolojik, ister dini isterse etnik olsun bizim için fark etmez. Terör terördür ve kaynağında kurutulmalıdır. Türkiye Suriye'de tam da bunu yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye'nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur. Bizim meselemiz PKK terör örgütüyle ve onun Suriye'deki uzantılarıyladır. PYD ve YPG bir terör örgütüdür. Türkiye terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN TÜRKİYE'YE BİR HEYET GELECEK

Öte yandan, Türkiye ve ABD arasında Suriye’deki gelişmeler, terörle mücadele ve konsolosluk konularında temaslarda bulunmak üzere 5 Şubat’ta bir Türkiye heyetinin ABD’ye gideceği belirtildi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Başta Çin olmak üzere küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları global risk iştahını zayıflatmış durumda. Buna Türkiye’ye özgü seçim öncesi riskler ve ABD ile ilişkiler eklenmesiyle TL’de baskının süreceğini düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Yıla 5.30’lu seviyelerde başlayan dolar/TL bugünlerde 5.50’li seviyelerde seyrediyor. Yukarıda 5.65 seviyesi önemli. Bu seviyenin üzerindeki kapanışlar yükseliş eğilimini kuvvetlendirebilir. Şu an belirgin riskler olsa da henüz bu seviyelerin kısa sürede test edileceğini öngörmüyoruz. TCMB’nin bu haftaki faiz kararındaki söylemler piyasalarda yakından takip edilecek belirleyici olacaktır."

Geçen hafta piyasalarda seçim öncesi kamu harcamalarının artacağı endişeleriyle mali diplin tedirginliği ve jeopolitik risklerin baskısı hissedilmişti.

Piyasalarda izlenen gelişmeler şöyle:

- Trump, Meksika sınırına duvar inşası için istediği bütçeyi çıkarmak ve kısmen kapanan hükümeti yeniden açmak için acil durum ilan etme seçeneğine şimdilik başvurmayacağını söyledi.

- Wall Street Journal gazetesinde, Beyaz Saray ulusal güvenlik ekibinin geçen yıl Pentagon'a İran'a saldırı seçeneklerini sorduğu iddiası yer aldı.

- Guardian gazetesi, Avrupa Birliği'nin, İngiltere Başbakanı May ile uzlaştıkları Brexit anlaşmasının Britanya Parlamentosu tarafından reddedilmesinin beklendiği ortamda, 31 Mart olan Brexit tarihini en azından temmuz ayına ertelemeye hazırlandığını yazdı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

Öne Çıkanlar