Trump, Venezuela muhalefet liderini cumhurbaşkanı olarak tanıdı

Trump, Venezuela muhalefet liderini cumhurbaşkanı olarak tanıdı
Guaido, kendisini ülkenin geçici cumhurbaşkanı ilan etti. ABD ile diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklayan Maduro ise ABD diplomatlarının 72 saat içinde ülkeden ayrılmalarını istedi.

Venezuela’da muhalefet lideri Juan Guaido yeni bir seçime kadar kendisini ülkenin geçici cumhurbaşkanı ilan etti, Trump yönetimi de Guaido'yu tanıdığını açıkladı.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Trump yönetimi de Venezuela muhalefet liderini geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığını açıkladı ve diğer ülkelere de Guaido'yu geçici cumhurbaşkanı olarak tanımaları çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump yaptığı yazılı açıklamada, "Venezuela halkının güvenliğine yönelik herhangi bir tehditten doğrudan gayrimeşru Maduro rejimini sorumlu tutmaya devam edeceklerini" söyledi.

Trump sosyal medyadan yaptığı açıklamada ise, "Venezuela vatandaşları, gayri meşru Maduro rejiminin elinde çok uzun süre acı çekti. Bugün, Venezula Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guaido'yu Venezuela Geçici Başkanı olarak resmen tanıdım." ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklara göre, Venezuela'da durum daha da kötüleşirse Trump yönetimi Venezuela'nın petrol sektörünü hedef alan yeni yaptırımları devreye sokabilir. Henüz alınan bir karar yok ama Trump yönetimi ABD'li enerji şirketlerini konuyla ilgili bilgilendirdi.

GUAİDO ORDUYA SESLENMİŞTİ

Guaido, Pazartesi günü Venezuela ordusuna "Sizden darbe yapmanızı istemiyoruz, ateş açmanızı istemiyoruz. Sizden bize ateş açmamanızı istiyoruz" sözleriyle seslenmişti. Reuters'a konuşan Guaido, cumhurbaşkanı olması halinde orduda saf değiştiren askerlere ve yetkililere hukuki koruma sağlayacağını ancak kötü şeyler yapanların da adalet önünde hesap vermesi gerektiği mesajını vermişti.

Maduro, 10 Ocak’ta uluslararası arenada usulsüz olarak değerlendirilen seçimlerin ardından yemin ederek göreve gelmişti. Maduro döneminde en kötü ekonomik krizini yaşayan Venezuela’da enflasyonun bu yıl yüzde 10 milyona ulaşması bekleniyor. Milyonlarca Venezuelalı son yıllarda ekonomik krizin derinleşmesi sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.

DİĞER ÜLKELER DE 'TANIMIYORUZ' DEDİ

ABD'nin çağrısının ardından Kanada, Şili, Peru, Brezilya, Guatemela, Kolombiya ve Paraguay gibi Amerika kıtasının önde gelen ülkeleri de Guaido hükümetini tanıyacaklarını açıkladı.

Mesika Dışişleri Bakanlığı ise şu aşamada Maduro yönetimini tanımaya devam edeceklerini bildirdi.

MADURO: TÜM DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESTİK

Maduro, başkent Caracas'ta bulunan başkanlık sarayının önünde toplanan destekçilerine bir konuşma yaptı. ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini açıklayan Maduro Venezuela'da bulunan ABD diplomatlarının 72 saat içinde ayrılmalarını istedi.

Dün Venezuela’da Nicolas Maduro’nun devrilmesi amacıyla kitlesel bir yürüyüş düzenlenmişti. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar