'TSK, tamamen siyasete bağımlı bir ordu haline geliyor'

'TSK, tamamen siyasete bağımlı bir ordu haline geliyor'
Emekli subaylar YAŞ kararlarını yorumladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) atamalarda komuta kademesinin seviyesinin düşürülmesine emekli askerler tepki gösterdi. Emekli Koramiral Atilla Kezek, "Düşürüyorlar, çünkü TSK’yi küçültecekler, bu çok açık. Bu atamalar, TSK’yi küçültme operasyonudur. TSK’nin başına bir orgeneral veya korgeneral koyacaklar. Kuvvet komutanlıklarını kaldıracaklar. Amerikan tipinde olduğu gibi bir binanın içerisine koyacaklar ve TSK’yi müşterek tipi bir karargâhın içerisine koyulacak hale getirecekler" yorumunda bulundu.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre üst rütbelere atama yapıldığının fakat "terfi" yapılmadığının altını çizen Kezek, "Orgeneral ve korgeneral sayısı adım adım azalıyor. Olmayınca da mecburen alt rütbesini veriyorlar. Buna bağlı olarak ordunun çapını da küçültüyorlar. Erken terhislerin, askerliğin 6 aya indirilmesinin de sebebi bunlar. TSK, küçük bir Silahlı Kuvvetler’e doğru gidiyor. Yarın bir gün kadroyu da kaldırdıklarında terfiye de ihtiyaç kalmayacak. Deniz Kuvvetleri’nde 5 tane koramiral kadrosu var. İki yıldır 1 tane koramiral var. 4 tanesi boş olmasına rağmen kimseyi terfi ettirmiyorlar" dedi. "Personelinin kendi terfisini iradesiyle kuvvet komutanları, Genelkurmay başkanı yapamıyor; adam da kim yapıyorsa o tarafa yöneliyor" diyen Kezek, "Bu da generaller üzerindeki siyasi baskıyı artırıyor ve TSK, tamamen siyasete bağımlı bir ordu haline geliyor" yorumunda bulundu.

"BİAT İSTİYORLAR"

Balyoz kumpası ile cezaevine atılan ve ordudan tasfiye edilen emekli Kurmay Albay Murat Tulga da, "Eskiden terfilerde ‘liyakat’ göz önünde bulundurulurdu. YAŞ’lar uzun süreli yapılır, kişiler tartışılarak, anketler yapılarak ve görevdeki arkadaşlarına sorularak terfi yapılırken şimdi siyasi iradenin inisiyatifinde yapılmaya başladı" dedi.

Orgenerallik rütbesinin yerine korgeneral atanması ile siyasi iradeye biat isteğinin açığa çıktığını belirten Tulga, "General ve amirallere ‘Biz seni buraya atıyoruz, atamayabiliriz de, orgeneral yapıp yapmamak bizim elimizde’ mesajı veriliyor. Demokles’in kılıcı generaller üzerinde sallanıyor. Korgeneralin emir komuta etmesi gereken bir yere tümgeneral atanıyor. Adamın o rütbeye erişmesine daha 4-5 sene var. Tümgenerallik eskiden 4 seneydi, görev süresinde pişiyordu, liyakat sahibi oluyordu. Şimdi 3 sene önce tuğgeneral olanı kolordu komutanlığına atıyorsun. Fabrika ayarları bozuldu. Yıllar boyu gelenek ve göreneklerle yaratılan sistemlerdi. Şimdi yok ediliyor" dedi.

Öne Çıkanlar